arch/ive/ief (2000 - 2005)

GATS: European Services Forum
by René Thursday July 11, 2002 at 01:20 PM
info@education-is-not-for-sale.org

Op 5 Juli verscheen er een persverklaring van het European Services Forum over de GATS-vorderingen van de EU... Hoofdkantoor van het Europan Services Forum is in Brussel...

Op 5 Juli verscheen er een persverklaring van het European Services Forum over de GATS-vorderingen van de EU. Natuurlijk schreven ook zij niet over der GATS-vorderingen aan de USA (en visa-versa) in de onderwijssector. Zij schreven erg blij te zijn met de EU-GATS vorderingen en dat is ook geen wonder want de European Services Forum was direkt betrokken bij het tot stand komen van de EU vorderingen.

Terwijl in bijna alle EU landen parlementsleden en de bevolking niet of nauwelijks werden geinformeerd (tenminste niet van officiele kant) werd het European Services Forum naar eigen zeggen dus aktief bij de totstand koming van de EU vorderingen betrokken. Het European Services Forum is een lobbygroep van de belangrijkste europese bedrijven in de dienstverleningssektor. In Nederland zijn o.a. de ABN/Amro en Ahold (o.a. appie Heyn) lid van het European Services Forum.
( Lijst met alle leden van het European Services Forum:
http://www.transnationale.org/anglais/transnationale/institutions/europe_esf.htm )

De organisatie Corporate Europe Observatory (CEO) kreeg papieren in handen waardoor duidelijk werd dat de EU het European Services Forum steeds heeft geinformeerd over de stand van zaken bij de lopende GATS onderhandelingen, maar vele dokumente die de rol van diverse bedrijven bij de lopende GATS onderhandelingen bleven ook geheim. CEO probeert daar iets tegen te ondernemen:
http://www.gatswatch.org/access.html

De EU heeft het European Services Forum echter niet alleen geinformeerd maar ook om direkte input bij het ontwikkelen van de GATS-vorderingen van de EU gevraagd. GATSwatch kreeg deze vorderingen toegespeelt gekregen en heeft ze gepubliceerd op:
http://www.gatswatch.org/ECaccess.html

In Duitsland is Bertelsmann de grote motor achter de neo-liberale hervormingen van het onderwijs met projekte zoals het projekt onafhankelijke scholen en diverse modellen voor collegegeld door de eigen Bertelsmannstiftung. Bertelsmann is ook lid van het European Services Forum en scholieren en studenten zijn in Duitsland met een kampagne tegen dit bedrijf begonnen, zo waren er vele akties bij filialen van Bertelsmann en een school die betroffen is van het projekt zelfstandige school (een gymnasium in Duisburg) ging gisteren in staking. Bertelsmann heeft vele uitgeverijen maar is ook eigenaar van de grootste televisiemaatschapij in Europa: RTL. Bertelsmann forceert eerst diverse hervormingen in het onderwijs en zorgt d.m.v. hun aktieve rol bij de GATS onderhandelingen dat deze hervormingen onomkeerbaar worden.

Tijdens het onderwijsforum in Sevilla was er een voorstel om in de herfst en winter vann 2002-2003 europese aktieagen te organiseren (op een decentrale wijze). Wij stellen voor om de aktiedagen op dagen te organiseren dat het 133 comitee van de EU vergadert. (Dat is het comitee dat de GATS onderhandelingen voert).
Agenda ESF:
http://www.esf.be/e_pages/events.htm

Info over Bertelsmann:
http://www.transnationale.org/anglais/fiches/-534314200.htm (Engels)
http://www.fau.org/bsy/muenster/interhelpo11.pdf (Duits)
http://www.libasoli.de/bertelsmann/ (Duits)

Achtergrondinformatie over het European Services Forum (Engels): "Behind GATS 2000:
Corporate Power at Work", op
http://www.tni.org/reports/wto/wto4.pdf