arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bosbouw op Mapuche Grondgebied
by Mapuche Stichting | FOLIL Wednesday July 10, 2002 at 12:37 PM
- - -

In de 8e, 9e en 10e regio, waar de meeste Mapuche wonen, vindt een groeiende bosbouwinvasie plaats door het telen van exotische plantensoorten.

Bosbouw op Mapuche G...
antireforma.jpg, image/jpeg, 440x283

Invasion Forestal y Etnocidio Mapuche
"Bosbouwinvasie en Mapuche-genocide"

Alfredo Seguel*

In het jaar 1881 behoorde het Mapuche volk in Chili een territorium toe dat bijna 11 miljoen hectare omvatte. Deze grond werd in 1883 gewelddadig door de militairen en de regering geroofd waardoor de Mapuche maar liefst 95% van hun territorium verloren. Bijna een eeuw later, in 1973, was het land terug gebracht tot slechts 500.000 hectare grond. De situatie verslechterde verder tijdens de dictatuur. In deze periode werd het Mapuche land ingekrompen tot 300.000 hectare, voornamelijk als gevolg van de vestiging van particulieren en bosbouwbedrijven in Mapuche streken.

Van 1975 tot op de dag van vandaag, voegen de bosbouwactiviteiten zich naar een economisch model dat het Mapuche territorium probeert uit te buiten. De bosbouwactiviteiten tasten het water en de vegetatie aan wat leidt tot ernstige onevenwichtigheden in het milieu, zoals bodemerosie. De erosie brengt veranderingen met zich mee zoals een groeiende besmetting van water.

In de 8e, 9e en 10e regio, waar de meeste Mapuche wonen, vindt een groeiende bosbouwinvasie plaats door het telen van exotische plantensoorten. Ook is er een grootschalige aanplant van naald- en eucalyptusbomen. Het planten van naald en eucalyptusbomen (bossen) zorgt voor een zeer groot waterprobleem in de omgeving. Duizenden liters water zijn er nodig om de groei van deze (industriële) plantensoort te bevorderen. Verschillende privé en publieke instellingen in Chili en in het buitenland houden zich bezig met het onderzoeken van deze planten. Men probeert door middel van genetische manipulatie het soort te verbeteren en dan voornamelijk de wortels van deze planten, voor een noch succesvoller en snellere wateropname, met als gevolg dat al het grondwater in deze gebieden door de naald- en eucalyptusbomen aan de bodem wordt ontrokken. De natuurlijke flora en fauna krijgen hierdoor geen kans om zich in stand te houden en verdwijnen dan ook. Mapuches vrezen dat deze ontwikkeling ook voor hen fataal zal zijn omdat ze dan hun land niet meer kunnen bewonen of bewerken.

Het verlies van het grondgebied, het langzaam verliezen van de cultuur en het vernietigen van het milieu zorgen ervoor dat de Mapuche voor zichzelf opkomen en zich trachten te beschermen. Mapuche gebieden zoals Kollipulli, Lumako, Traiguen, Galvarino worden gemobiliseerd om uitroeiing te vermijden. Echter, de economische belangen van de bedrijven, zorgen ervoor dat de Mapuche de verliezende partij zijn. De Mapuche hoeven geen hulp en bescherming van de Chileense regering te verwachten. Integendeel, de regering onderdrukt de mobilisatie door middel van berechtingen, politieactiviteiten en andere acties. Een citaat van een Mapuche medewerker van de gemeente "De Chileense staat en de machtige economische groeperingen hebben de Mapuche gestigmatiseerd. Zij hebben de situatie geëtiketteerd als een conflict en een probleem, met andere woorden: een bezwaar voor de ontwikkeling en de vooruitgang."

Aangeklaagden, veroordeelden en gevangenen; tientallen gewonden; honderden Mapuche opstanden zijn de uitkomst van de poging om grondgebieden te herwinnen en de bosbouwbedrijven te stoppen. Ondanks dat vond er in het jaar 1996 een verdere uitbreiding ten gunste van de bedrijven plaats. Een uitbreiding van maar liefst 2.118.8440 en 1.495.760 hectare ten koste van de Mapuche gebieden.

In Chili worden naaldbomen- en eucalyptus projecten geleid door verschillende bedrijven en instituten, zoals bijvoorbeeld:

Bioforest, bedrijf gesubsidieerd door Forestal Arauco, 8e regio. Het onderzoeksprogramma houdt zich bezig met het klonen van naald-en eucalyptusbomen.

Genfor S.A., een onderzoekscentrum in Chili, Sylvagen (Canada) en Interlink USA, opgericht met hulp van de CORFO. Houden zich bezig met het klonen van naaldbomen.

Royal Dutch/Shell in Chili en Uruguay. Royal Dutch houdt zich bezig met het uitwerken van transgenetische eucalyptusbomen.

Infor: Institution Forestal. Istitution publica del Estado. Onderzoekcentrum voor de bosbouw

Forestal Bosques Arauco S.A. heeft commerciële kantoren op verschillende plaatsen in de wereld:
Arauco Forest Products B.V. Gevers, Deynootweg 612586 BJ Den Haag, Nederland

Great Holland Business Centre Unit G, Mill Lane, Underriver Sevenoaks, Kent, TN15 OSE, Engeland, Reino Unidos

J.L.C. Wood s.p.r.l., Jan Lindstraat 10 , B-1560 Hoeilaart, Belgie

*Alfredo Seguel is coördinator van Mapuche groep "Konapewman", die zich voornamelijk bezig houdt met de leefomgeving van de Mapuche in de regio's 8, 9 en 10. Tevens onderhoudt Seguel de informatieve Mapuche website Mapuexpres, waar regelmatig recente informatie te vinden is.

Voor meer informatie:

Mapuche stichting FOLIL.
Email: folil@mapuche.nl
Homepage: http://www.mapuche.nl

MAPUEXPRES
http://www.mapuexpress.net/