arch/ive/ief (2000 - 2005)

AU vervangt de Organisatie voor de Afrikaanse Eenheid
by Tim Tuesday July 09, 2002 at 08:06 PM

In Durban is de OAE ten grave gedragen. In de plaatst komt er de AU, naar model van de Europese Unie. Een grote stap voorwaarts in het (her)opstanding van Afrika, of weer een stap dichter bij de totale "ver-Westersing" van Afrika? (opmerking: het onderstaande artikel is integraal overgenomen uit de Standaard van 9 juli 2002)

DURBAN - De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki heeft vanmorgen in Durban de eerste conferentie van de Afrikaanse Unie geopend. Dat is de 'opvolger' van de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid (OAE) die gisteren officieel ten grave is gedragen.

Er waren bijna vijftig staatshoofden en regeringsleiders aanwezig bij de opening. Zuid-Afrika, nu gastheer van de conferentie, zal een jaar lang voorzitter van de Afrikaanse Unie (AU) zijn.

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben de geboorte van de nieuwe organisatie verwelkomd.

Net als de OAE, telt de AU 53 lidstaten. Marokko en Madagaskar zijn momenteel uitgesloten. Vooraf probeerde de Libische leider Khadafi nog tevergeefs de hele top naar zijn land te halen. Bovendien wil hij de vestigingsplaats van de AU in Libiƫ hebben, maar anderen vinden dat de nieuwe club gewoon in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba moet komen, waar ook de OAE zat.