arch/ive/ief (2000 - 2005)

Internationale Jongerenbrigade vertrekt naar Vietnam
by Thomas Blommaert Sunday July 07, 2002 at 09:31 PM

Een honderdtal jongeren is vertrokken naar Vietnam. Niet om er de Westerse toerist uit te gaan hangen, wel om hun steun aan het socialisme te betuigen. De jongeren zullen er onder andere een week lang vrijwillig helpen aan de bouw van de Ho Chi Minh-weg. Solidair vergezelde het deel van de Internationale Jongerenbrigade dat uit Antwerpen vertrok, tot in Schiphol.

Antwerpen, negen uur, zondagochtend. Terwijl de laatste klanten de naburige cafés buitenstrompelen, verzamelt een groep jongeren aan het secretariaat van de PVDA. Hun eerste bestemming (per bus): Schiphol. Daar stappen ze op het vliegtuig richting Vietnam. De reizigers maken deel uit van de Internationale Jongerenbrigade, een initiatief van de jongeren van de PVDA. In Vietnam zullen ze een week helpen aan de bouw van de fameuze Ho Chi Minh-weg, de gevolgen van de Amerikaanse oorlogagressie bestuderen, praten met gewone Vietnamezen, zien hoe een Derde Wereldland het socialisme in de praktijk brengt, … Kortom: een land leren kennen op een unieke manier. Maar wie zijn de deelnemers aan deze reis nu eigenlijk? Wat is hun motivatie en wat verwachten ze van de reis? Hoe reageerde hun omgeving en hoe harkten ze de 1500 euro om de reis te betalen, bijeen? Een bloemlezing.

Jan de Wachter (22) uit Hoboken: "Ik heb eigenlijk een tijdje getwijfeld of ik wel mee zou gaan. Eerst wou ik gewoon met een paar vrienden naar Turkije, dat is iets heel anders, hé (lacht). Maar toen ik van de reis hoorde, tja… Ik bezocht eerder ook al Cuba en India en dat waren fantastische ervaringen. Dus is mijn keuze ook niet zo verrassend. Dit is echt een unieke kans om Vietnam te leren kennen, ik ben enorm benieuwd hoe zo'n socialistisch derdewereldland er uit ziet. Ik hoop ook kracht op te doen om hier op het thuisfront de strijd voor vrede en tegen de globalisering verder te zetten. Hoe mijn omgeving reageerde? Mijn ouders en mijn vrienden waren onmiddellijk enthousiast. Een paar van mijn buren daarentegen, stonden nogal sceptisch tegenover de reis. 1.500 euro betalen om in Vietnam te gaan werken, dat begrepen ze niet zo goed. Maar ja, het is mijn keuze. Ik ben trouwens vakantiewerk bij De Post gaan doen om mijn reis te kunnen betalen."

Fantastische manier om de mensen daar te leren kennen

"Ik had totaal nog geen plannen om op verlof te gaan", vertelt Nele Crutzen (25) uit Berchem. "Maar toen vertelde Hakim, een vriend die zich al had ingeschreven, over deze reis. We zijn dan samen naar een informatieavond in Antwerpen gegaan. Dat heeft me wel over de streep getrokken. Ik was onmiddellijk enthousiast toen ik het programma van de reis zag. Vooral het vrijwilligerswerk sprak me aan, omdat het een fantastische manier is om de mensen daar te leren kennen. Wat ik gedaan heb om aan geld te geraken? Ik heb steunkaarten verkocht en (zucht diep) mijn bankrekening aangesproken."

"Eigenlijk wil ik met deze reis in de eerste plaats mezelf een beetje leren kennen", verrast Tjalling Eekman (21) uit Schoten. "Ik ben benieuwd hoe ik me ga aanpassen aan levensomstandigheden, die toch wel behoorlijk anders zullen zijn dan we in België gewend zijn. Wij, Westerlingen, zijn zo gewend aan luxe. Terwijl als we straks aan de Ho Chi Minh-weg helpen, het niet zo vanzelfsprekend meer zal zijn om pakweg elke dag te douchen. Een andere reden is dat ik een globetrotter ben. Ik bezocht ook al Cuba en Algerije en wil zoveel mogelijk van de wereld zien. Echte verwachtingen heb ik niet, neen. Ik heb bewust niet te veel over Vietnam gelezen, dan kan het ook niet tegenvallen. (nadenkend) Mijn plan is om gewoon alles op mij te laten afkomen."

Dat de Internationale Jongerenbrigade voor Vietnam niet alleen uit jongeren bestaat, bewijst de aanwezigheid van Wiebe Eekman uit Schoten. Die is met zijn 51 jaar de nestor van de groep. Mogen we dat zeggen, Wiebe? (grijnst) "Ja, hoor, ik ben ook gewoon de oudste. Maar het is prettig vertoeven tussen die jonge mensen. Ik herken dat enthousiasme van bij mezelf, ik was namelijk zeer betrokken bij de pro-Vietnam-betogingen eind jaren zestig. Deze reis is dus ook een mooie gelegenheid om te zien waarvoor ik toen gevochten heb. Om een balans op te maken, zeg maar. Bovendien meen ik dat ik wel een zekere taak heb tegenover die jonge mensen. Ik heb door die betogingen in de jaren zestig en zeventig enorm veel ervaring opgedaan, die wil ik doorgeven aan de jongeren. Dat is echter niet de enige reden. Ik ben milieucoördinator van een olieraffinaderij en geloof dat een duurzame economie onmogelijk is binnen een kapitalistisch systeem. Streven naar winst en respect voor ecologie gaat gewoon niet samen. Ik ben ervan overtuigd dat dat in een socialistisch systeem met een planeconomie, wél kan. Dus hoop ik een en ander te bestuderen ter plaatse."

"Ik was als financieel verantwoordelijke van bij het prille begin betrokken bij de voorbereiding van de reis", zegt Tim Rubbens (24) uit Antwerpen. "Het sprak dus voor zich dat ik mee zou gaan. Waarom ik mee ga? Heb je een uurtje de tijd (lacht)

? Nee, voor mij is het zeer simpel. Ik wil het socialisme verdedigen. Door nu mee naar Vietnam te gaan, kan ik achteraf de mensen warm maken en hun interesse opwekken. Door te vertellen over de gevolgen van de smerige oorlog die de Amerikanen in Vietnam voerden bijvoorbeeld. Ik kijk ook uit naar de ontmoeting met de jongeren van de Communistische Partij. Ik ben vooral benieuwd hoe zij zich daar organiseren, hoe de partij daar concreet werkt, enz..."

"Bekijken hoe Vietnam Uncle Sam buiten gebonjourd heeft"

Lise Vandecasteele (19) uit Antwerpen: "Eerst was ik niet echt van plan om mee te gaan. Maar toen hoorde ik op de Karl Marx-school de Vietnamese ambassadrice praten. Zij had het over de problemen van haar land en hoe de Vietnamezen die proberen op te lossen. Toen was mijn interesse echt gewekt. Ik heb dan in Solidair en Internationale Solidariteit een en ander gelezen over Vietnam en zo ging de bal aan het rollen. In maart besliste ik definitief om mee te gaan. Enkele vriendinnen waren ook geïnteresseerd, maar om allerhande redenen haakten ze uiteindelijk af. Hoe dan ook, de reacties op mijn beslissing waren zeer positief. Om aan te geld te geraken, schreef ik bijvoorbeeld een brief naar familieleden. Daarin legde ik hen uit wat ik in Vietnam ging doen en vroeg hen om wat geld te storten als sponsoring. Het merendeel is daar trouwens op in gegaan."

"Ik wil gaan bekijken hoe Vietnam Uncle Sam buiten gebonjourd heeft", grijnst Koen de Brabander (25) uit Zelzate. "Ik hoorde voor het eerst van de reis op het congres van de PVDA en was quasi onmiddellijk verkocht. Ik wil zien hoe het socialisme in elkaar steekt, het aan den lijve ervaren, begrijp je? Dat betekent dus niet een uitleg krijgen van een kader van de Communistische Partij, maar wel spreken met de gewone mensen. Ik wil weten hoe mensen daar leven, hoe ze daar roeien met de riemen die ze hebben. Want Vietnam is wel een derdewereldland natuurlijk. Ik bereid me dan ook een beetje voor op een cultuurschok, maar dat vind ik `wijs'. Ik heb trouwens in Zelzate mee een fuif georganiseerd en meegewerkt aan de `Toer de Frans'. Dat leverde ongeveer 3.000 euro op, een bedrag dat gestort werd op de rekening van de Internationale Brigade. Geef toe, dat is geen klein bedrag. Over het algemeen was de respons trouwens goed als ik vertelde dat ik naar Vietnam ging. Al weet ik niet of dat te maken heeft met dat vrijwilligerswerk." (aarzelend) "Een paar collega's vroegen bijvoorbeeld of ik een Vietnamese vrouw ging zoeken." (hilariteit bij de rest)

Herman Westveld uit Gent, met z'n 39 jaar een van de anciens uit het gezelschap, mag het rijtje sluiten: "Toen ik de leeftijd had van de meeste gasten die nu meegaan naar Vietnam, speelde ik met het idee om België te verlaten en te gaan werken in de Derde Wereld. Dat kwam er uiteindelijk niet van, maar de interesse is altijd gebleven. En volgende maand word ik veertig. Dat is, zo zegt men toch, een keerpunt in je leven, hé. (denkt na) Het was dus het ideale moment om mee te gaan. Bovendien ben ik al dertien jaar actief binnen de PVDA. Ik praat dus veel over een andere maatschappij, maar ik heb er een abstract beeld van. Ik bezocht weliswaar al het vroegere Oost-Duitsland, maar dat was na de val van de Muur. Die trip bevestigde toen trouwens mijn keuze voor het communisme. De mensen vertelden me dat, hoewel het systeem niet perfect was, ze toch heimwee hadden naar de DDR. Nu wordt het uiteraard iets anders, want Vietnam is nog steeds socialistisch. Als Belgische arbeider hoop ik vooral om met Vietnamese arbeiders te kunnen praten en fabrieken te zien, om zo een goede vergelijking te kunnen maken."