arch/ive/ief (2000 - 2005)

Duitsland: studentenprotest tegen inschrijvingsgeld
by LSP Saturday July 06, 2002 at 12:32 PM

Ook in de Duitsland worden de studenten geconfronteerd met de dreigende inschrijvingsgelden die de democratische toegang tot het hoger onderwijs zullen beperken.

Studentenprotest tegen inschrijvingsgelden in Duitsland

Ook in de Duitsland worden de studenten geconfronteerd met de dreigende inschrijvingsgelden die de democratische toegang tot het hoger onderwijs zullen beperken. Nu al zijn in veel Duitse regio's dergelijke inschrijvingsgelden realiteit. Eén van de gevolgen van het Duits onderwijs is vandaag al duidelijk zichtbaar, ongeveer 66% van alle studenten werken tijdens hun studies om deze te kunnen financieren. In één van de Duitse deelstaten gaat men zelfs verder, aan de universiteit van München gaan stemmen op om de volledige universiteit te privatiseren. Men wil van 60.000 studenten naar 15.000 studenten gaan. Het inschrijvingsgeld zou kunnen oplopen tot 15.000 euro. Op die manier kan enkel een kleine elite hoger academisch onderwijs volgen.

Als volgend jaar ook de grootste Duitse regio Nord Rhein-Westfalen volgt met het introduceren van inschrijvingsgelden zullen ook alle overblijvende regio's wel moeten volgen. Hiertegen zijn massale protesten uitgebroken in onder andere Nord Rhein-Westfalen. De meeste universiteiten daar gingen massaal in staking. Er werden betogingen georganiseerd waar tienduizenden studenten aan deelnamen.

De stakende studenten hebben het niet altijd gemakkelijk de anderen te overtuigen om mee te staken. Velen denken dat je zonder economische macht niks kan bereiken. Maar de Duitse afdeling van ISR (Widerstand International) gelooft echter dat een massale studentestaking de regeringspartijen op de knieën kan dwingen. Dat is iets wat we ook in België duidelijk zullen moeten maken aan de studenten en scholieren. Want ook hier zullen we vroeg of laat met massaal hoge inschrijvingsgelden te maken krijgen. Dan zal het aan Internationaal Verzet zijn om de protesten te leiden. Maak je dus klaar voor een ‘Duitsland-scenario' hier in België. We zullen op dat moment zeker ieder lid hard nodig hebben!