arch/ive/ief (2000 - 2005)

Rebelse Gentse Feesten Parade: de Stroaten zijn van iedereen!
by Attac-Vlaanderen Monday July 01, 2002 at 10:58 AM
vlaanderen@attac.org

Heet van de Naald - 30 juni 2002: Rebelse Gentse Feesten Parade, Shiva bekritiseert recent rapport Oxfam, kritische bedenkingen bij het internet, 4700 executies in de wereld voor het jaar 2001 en de winnaars en verliezers van de Argentijnse crisis.

De Stroaten zijn van iedereen !!

Rebelse Gentse Feesten Parade op zaterdag 20 juli in Gent

Hierbij nodigen we je uit op de 'Eerste Rebelse Gentse Feesten Parade'. Attac Gent organiseert immers in samenwerking met diverse andere sociale organisaties deze parade in de hoop de Gentse Feesten zelf opnieuw een rebelser karakter te geven. De officiële openingsstoet ademt het politieke status-quo van het establishment uit en heeft geen binding meer heeft met de oorspronkelijke rebellie van Walter De Buck en Cie. Laat ons trachten haar terug kleur te geven en leven in te blazen.

%%%%

Uitvoer tegen elke prijs: het recept voor de derde wereld - door Vandana Shiva

Over de 'vrije uitwisseling' voorgesteld door Oxfam

In een recent door Oxfam Internationaal uitgegeven rapport, wordt getracht de kool en de geit te sparen. De kool of de democratie is gegrondvest op principes van rechtvaardigheid, soevereiniteit en duurzaamheid. Het wordt op verschillende manieren gedragen door de andersglobalisten. De geit of de handel en de markt wordt gedragen door de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds en andere instellingen. Beiden propageren kan uitmonden in een schizofrene analyse.

%%%%

Enkele kritische beschouwingen bij het internet - door Willie Temmerman

Het internet is niet persé altijd nuttig voor iedereen

Herinner je vorige week het artikel over de ongelijke verdeling van de aansluitingen op het internet in de wereld. Het internet kan wel degelijk nuttig zijn om de kloof tussen de rijken (wij) en de armen (zij) te dichten. Maar het is niet omdat er internet bestaat dat je je er ook persé op moet aansluiten. In werkelijkheid is het meestal zo dat het internet zeer nuttig is voor sommige mensen en dat anderen er helemaal niets kunnen mee doen.

%%%%

Meer dan 4700 executies in de wereld voor het jaar 2001

China ongenaakbaar wereldkampioen terechtstellingen

Het gaat goed met de executies in de wereld. In de Verenigde Staten mogen geestelijk gehandicapten sinds kort niet meer geëxecuteerd worden. Steeds meer landen schaffen de doodstraf af. En toch steeg het aantal executies in 2001 tot 4700. Meer dan een verdubbeling op één jaar tijd. China staat eenzaam aan de top met ongeveer 75% van de executies op zijn palmares.

%%%%

Winnaars en verliezers van de Argentijnse crisis - door Emmanuel Ponsards

Een stand van zaken

Woensdag 26 juni vielen Darío Santillán en Maximiliano Costeki onder de politiekogels van het nieuwe regime in Argentinië. President Duhalde gaf dit weekend toe: 'vermoord door de ongecontroleerde politiemannen die hun straf niet zullen ontlopen'. Het is echter wel zijn regering die sinds weken de repressie voorbereid terwijl de banken, mede-verantwoordelijk aan de financiële crisis niets in de weg wordt gelegd, integendeel...