arch/ive/ief (2000 - 2005)

RAAF kraakt !
by Raaf Sunday June 30, 2002 at 10:36 PM

Raven kraken een pand in Antwerpen.

RAAF kraait KRAAKT !

Op 30 juni tijdens de voetbalfinale en tijdens laagwater heeft een groepje anarchisten dat zich RAAF noemt, zijn intrek genomen in het voormalig douanegebouw aan de Tavernierkaai 7 te Antwerpen. Dit gebouw staat al meer dan 4 jaar leeg en is eigendom van de Regie der Gebouwen een federale dienst die zichzelf de grootste vastgoedmakelaar in België noemt. De Raven hopen lange tijd gebruik te kunnen maken van dit gebouw met als doel er een ‘broedplaats' in te richten. Het zal een centrum worden waar je er gratis kan computeren en internetten, waar je tegen donaties verantwoorde hapjes en drankjes kan krijgen, waar je allerhande info vindt over anarchisme en aanverwante thema's, …

Ook kan de kraak aanzien worden als actie tegen de langdurige leegstand van dit gebouw en de vele andere gebouwen in de stad, de speculaties die ermee plaatsvinden terwijl er dringend nood is aan betaalbare gebouwen als werk- en woonruimte voor sociaal-culturele groeperingen en minderbedeelden, … Wat dit gebouw betreft hebben de Raven info ingewonnen: alhoewel het zogezegd gebruikt wordt door de douanedienst, staat het in de praktijk al 4 jaar leeg, zijn er ook geen toekomstplannen voor dit gebouw en betaalt de Regie der Gebouwen geen leegstandsbelasting! Verdere leegstand en verval zou zonde zijn…

De Raven die zich deze namiddag in alle schoonheid openbaarden, zijn nu druk bezig met het gebouw grondig schoon te maken en proberen een onrechtmatige ontruiming door de politie te voorkomen.

Wie zijn wij?
RAAF is een groepje bewuste anarchisten die mensen met een zelfde visie wil samenbrengen om een hechte beweging te vormen in Antwerpen. Een beweging die in de maatschappij staat, een positieve bijdrage wil leveren en serieus kan worden genomen.

We spreken hier opzettelijk van bewuste anarchisten omdat we beseffen dat anarchisme voor ‘de man in de straat' in de eerste plaats gelijk staat aan chaos, rellen, oneindige zeveraars, … Dit beeld willen wij met onze werking ontkrachten door doordacht te werken, actie te voeren en te leven op de manieren die eigen zijn aan het anarchisme (anti-autoritair, basisdemocratisch, sociaal bewogen, …) en door op een positieve manier alternatieven aan te bieden.

Wat willen wij?
Om anarchisten bijeen te brengen en mensen te sensibiliseren en activeren rond thema's die wij belangrijk vinden is er dringend nood aan een ‘broedplaats'. We haalden onze inspiratie onder andere in Amsterdam waar het stadsbestuur zelfs een ‘broedplaatsenbeleid' heeft uitgetekend als erkenning dat anarchistische groeperingen wel degelijk een sociaal-culturele meerwaarde aan het klimaat in een stad kunnen bieden. In onze ‘broedplaats' kan je info vinden over mensenrechten, politiek, milieu, noord/zuid verhoudingen, racisme, vrede, dierenrechten, alternatieve economie, consumptie, vluchtelingen, alternatieve projecten, … Daarnaast kan je er terecht voor een babbel en een hapje, voor infoavonden, voor de gratis computer- en internetwerkplaats, voor de vergaderruimte, voor de ervaring die er is en voor de ondersteuning die wij op termijn aan actiegroepen wensen te bieden.


Onze broedplaats aan de Schelde:
Omdat wij tegen bepaalde wantoestanden ageren en graag zelf een alternatief aanbieden hebben wij voor de invulling van onze ‘broedplaats' het voormalig douanegebouw aan de Schelde uitgekozen. Dit gebouw is eigendom van de Regie der Gebouwen en wordt zogezegd gebruikt door de douane, maar staat al meer dan 4 jaar leeg. Dit terwijl er in Antwerpen een hoge nood is aan betaalbare werk- en woonruimte voor sociaal–culturele groepen en minderbedeelden. Uit verschillende navragen bleek bovendien dat er geen plannen bestaan met betrekking tot de invulling van dit gebouw. Sterker nog: alhoewel het gebouw al vele jaren leeg staat blijkt dat de Regie der Gebouwen - die zichzelf de grootste vastgoedmakelaar noemt - geen leegstandsbelasting betaald! Wij nemen dit gebouw dus terug in gebruik en geven er een positieve invulling aan. De werkingen die er nu alvast komen zijn:

ANSII
ANSII staat voor Antwerp New Subversive Internet Initiative en is een computer- en internetwerkplaats waar men tegen vrije bijdrage kan surfen en cursussen kan volgen over het gebruik van open software. We willen met ANSII aantonen dat het ook in het informaticawereldje, geregeerd door enkele multinationals die enkel uitzijn op zo groot mogelijke winstmarges, mogelijk is om met veel minder kosten en middelen goede alternatieven aan te bieden. De hardware van dit cyberplekje zijn afgedankte toestellen die we al dan niet uitgebouwd hebben en die draaien op Linux en andere open software.

Verantwoorde keuken
Mensen bijeenbrengen doe je 't best bij een hapje en een drankje. We hebben als doel een ecologisch en economisch verantwoorde keuken uit te bouwen. We beginnen met warme en koude drankjes, sapjes en snacks. Maar op termijn koken vrijwilligers er veganistische maaltijden met biologische ingrediënten en voedseloverschotten. Met de opbrengsten uit donaties voor het eten en de drank hopen we dan een ‘daklozen voor daklozen' -keuken op te starten of een voedselcollectief waar je goedkope bioproducten kan krijgen.

Infotheek
In een andere hoek van het gebouw richten we een infotheek/infoshop op. Je vind er boeken, tijdschriften, opnaaiers, buttons, kaartjes, flyers en cadeautjes. Ook is er een bibhoek waar je kunt hangen om boeken tijdschriften te raadplegen. Al dit moois gaat over thema's die wij belangrijk vinden. En naast serieuze literatuur hebben we vooral veel inspirerend materiaal. Leesvoer die je aanzet om je eigen leven terug in handen te nemen, de stad te heroveren, actief te worden…

Vergaderruimte
Spreekt voor zichzelf. De vergaderruimte kan je reserveren en verder organiseren we er op regelmatige tijdstippen infoavonden, een filmpje, …

Helpen?
Sinds 30 juni vind je ons aan de Tavernierkaai 7 waar we druk bezig zijn met verbouwingswerken en het inrichten van ons centrum. Indien je op een of ander manier een bijdrage wil leveren dan ben je er welkom. RAAF is eenzelfbedruipend collectief en wil ten alle koste onafhankelijk blijven en doet dus geen beroep op subsidies.

RAAF antwerps anarchistisch forum