arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Eerste Herfstuniversiteit van Attac
by Attac-Belgie Tuesday June 25, 2002 at 07:52 PM
vlaanderen@attac.be

Drie dagen vorming en discussie voor leergierigen.

In september 2001 organiseerde Attac-België, in samenwerking met de vakbonden en de Belgische coalitie van Niet Gouvernementele Organisaties, een 'Europees Burgercongres'. Ongeveer 1500 mensen uit dertig landen namen deel aan de vier workshops.

De door Attac besproken thema's zijn vandaag meer dan ooit actueel:

* de Conventie van de Europese Unie werkt aan de uitbreiding van Europa tot 27 landen, met het risico van een Europese Grondwet die bepaalde sociale rechten in gevaar zou brengen;

* de komst van de euro zonder een begroting noch een Europese regering creëert een asymmetrisch en vooral economisch Europa;

* de pay-as-you-go-regelingen worden beschadigd door massale werkloosheid;

* de openbare diensten worden bedreigd door het liberaliseringbeleid gevoerd binnen de structuren van de Wereldhandelsorganisatie;

* steeds meer landen (Argentinië, Japan, Duitsland,…) worden geraakt door economische en financiële crisissen;
in de Derde Wereld leiden armoede en schuldoverlast tot een steeds toenemende marginalisering van een grote deel van de bevolking, vrouwen in de eerste plaats.

Alternatieven gedragen door een brede internationale burgerbeweging worden iedere dag noodzakelijker. Vooral omdat populisme en de neigingen om zich op zichzelf terug te trekken, gevoed door sociale uitsluiting, steeds grotere dreigingen worden voor onze democratieën. Een andere globalisering, gericht op de universele voldoening van basisrechten en niet meer op de wereldstrijd om winst, wordt hoogdringend.

Een dergelijke globalisering houdt een wereldwijde burgerlijke machtsverhouding in alsook een constante waakzaamheid en een kennis door de burgers van de tegenwoordige inzetten: wat is de rol van de Wereld Handelsorganisatie, van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank ? Aan wat soort Europa wordt er nu gebouwd ? Wat is de invloed van de financiële markten op onze levensniveau ? Welk Europa en welke globalisering moeten we verdedigen om de klippen van 'winst boven alles' en 'het ik eerst-principe' te vermijden?

Tijdens de drie dagen vorming die openstaat voor iedereen, lid of geen lid van Attac, zal de Eerste Herfstuniversiteit van Attac in België trachten antwoorden te vinden op deze vragen.

De bedoeling moet zijn dat de burgers de noodzakelijke kennis en middelen hebben om hun eigen belangen tegen het huidige offensief van de neoliberale globalisering te verdedigen.

* Het programma van de drie dagen en het inschrijvingsbewijs kan je vinden en afdrukken op
http://www.attac.org/belgie/hvdn020623/hvdn020623-5.html
* Voor de prijs (25 Euro) moet je het alleszins niet laten.
* Op de Herfstuniversiteit is de voertaal wel frans.