arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vluchtelingen bezetten sportzaal in Sevilla
by Jef Maes (LSP) Saturday June 22, 2002 at 07:42 PM

Op de universiteit van Sevilla bezetten op dit ogenblik zo'n 600 vluchtelingen de sportzaal. In de stad verblijven nog eens 200 vluchtelingen in een kerk.

Op de universiteit van Sevilla bezetten op dit ogenblik zo'n 600 vluchtelingen de sportzaal. In de stad verblijven nog eens 200 vluchtelingen in een kerk. Dit zijn voornamelijk vluchtelingen uit Marokko. De jongste is 19, de oudste 45, er zijn geen vrouwen en kinderen. De mensen aan de universiteit zijn sinds 2 dagen in hongerstaking. Ze protesteren tegen de plannen van de EU om vluchtelingen harder aan te pakken en ze protesteren ook tegen de omstandigheden waarin ze moeten leven. Sommigen van hen zijn al meer dan 3 jaar in Spanje en werken als seizoensarbeiders in de landbouw. Dit jaar zijn er ook veel Poolse seizoensarbeiders, waardoor er niet voldoende werk is voor iedereen. Het gevolg is dat de contracten steeds slechter worden en de rechten van seizoensarbeiders verder afgebroken worden.

Op de universiteit verblijven ze in redelijk "goede" omstandigheden. Er is wel maar een mimum aan sanitaire voorzieningen. Er zijn dokters aanwezig die voor medicatie zorgen indien nodig. De meeste mensen blijven in de sportzaal, maar kunnen zich vrij verplaatsen op de unief. Ze mogen het terrein van de unif wel niet verlaten. Ze worden gesteund door verschillende organisaties die voor drinken, dokters en dergelijke zorgen. De unief wil niet dat er mensen naar binnengaan, zeker niet te veel anti-globalisten... De universiteit denkt dat er dan problemen zouden komen en dat de politie zou ingrijpen. Wij zijn tot aan een aangrenzende hal geraakt waar de hulporganisaties verblijven. We hebben hen water gegeven en geholpen met uitladen van voedsel voor de vluchtelingen. We konden ook met enkele mensen spreken die in hongerstaking zijn, vandaar de info van wat er op de unief aan de hand is. Zij vertelden ons ook dat er veel mensen enorm verzwakt en moe zijn en gewoon op de grond liggen.

Omdat de unief geen anti-globalisten op hun terein wil, hebben ze security ingehuurd die iedereen buiten moet houden. Hierdoor hing er wel een gespannen sfeer. We konden maar een half uurtje blijven en toen werden ze wat ongeduldig en minder vriendelijk (om het wat verbloemd uit te leggen). We vonden dat we de security beter niet kwaad konden maken, anders zou de politie komen en zou de situatie op de unief verslechten en veel grimmiger worden. We hebben telefoonnummers gekregen van mensen die op de unief aan het helpen zijn en enkele van onze leden gaan maandag terug, omdat het dan rustiger is en ze hopen om dan wel binnen te geraken om te zien in welke omstandigheden er geleefd moet worden en om met de mensen te spreken. We hebben ook enkele pamfletten, Spaanse bladen en ons franstalig blad afgegeven, omdat er duidelijk een interesse was in wie we waren. Men vond het een goed teken dat we niet alleen kwamen om interviews af te nemen maar ook daadwekelijk kwamen helpen in de mate dat we konden en toestemming kregen.

Onderweg waren er veel blokkades van de politie, maar we konden door omdat we met de bus waren. In de stad was er ook veel politie en duidelijk meer betogers dan gisteren. Dus vanavond zal er waarschijnlijk meer volk zijn. Maar daarover vanavond meer.

Jef Maes