arch/ive/ief (2000 - 2005)

Spanje: 3 miljoen betogers!
by lsp Friday June 21, 2002 at 12:53 PM

Zopas spraken we met Els Deschoemacker die momenteel in Sevilla is om er deel te nemen aan de protestacties. Zij vertelde:

"De betogingen gisteren waren enorm massaal. Er wordt gesproken van 200.000 betogers in Sevilla. In Barcelona zouden dit er zelfs 500.000 tot 600.000 geweest zijn en in Madrid nog eens 500.000! In heel het land zouden er zo'n 3 miljoen betogers geweest zijn, in de meeste steden was het de grootste betoging sinds de val van dictator Franco in de jaren '70!

"Op straat merk je dat er een erg gepolitiseerde situatie is. Er wordt overal gediscussieerd over politiek en over het protest tegen de EU-top en de regering Aznar. Vanuit heel het land trekken groepen betogers nu naar Sevilla. We verwachten alleszins dat de betoging zaterdag massaal zal zijn.

"Terwijl de mobilisaties enorm zijn, valt op hoe de organisaties in deze beweging vrij zwak staan. Deze avond is er bvb een studentenbetoging, maar toen we eergisteren aan de universiteit campagne voerden wist bijna geen enkele student af van deze betoging.

"Vandaag nemen we deel aan de discussies op het sociaal forum. Die discussies genieten relatief weinig belangstelling. Ook de betogingen vanavond (één van de studenten en één van de anarchisten) zullen wellicht vrij beperkt zijn. Er wordt namelijk vooral uitgekeken naar de betoging van morgenavond."


In de loop van vandaag verwachten we een uitgebreider verslag vanuit Sevilla.