arch/ive/ief (2000 - 2005)

Chatten: Nog een manier om in de bak te komen
by yvan Friday June 21, 2002 at 11:32 AM

In de VS is een 23-jarige Nederlandse chatter tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeeld. De Utrechte jongen zou via internet in contact zijn gekomen met een 14-jarig meisje.

In werkelijkheid was het meisje een 50-jarige FBI-agent die hem in de val had gelokt. De nietsvermoedende computerprogrammeur vloog in augustus vorig jaar naar Chicago om daar Dina te ontmoeten.
Op de luchthaven werd hij direct door FBI-agenten gearresteerd. Een wel erg bizarre afloop van deze cyberdate. De website van de FBI vermeldt trots dat men vaker dergelijke perverselingen pakt, die vervolgens worden veroordeeld tot een sex offender program in een gevangenis. De federale politie legde toen inderdaad nog niet de prioriteit bij het bestrijden van vliegtuigkapers en terroristen.

Er is geen kans dat de jongen in Nederland zijn straf mag uitzitten. Het voeren van een seksueel getinte chat met een minderjarige is in Nederland niet strafbaar. In Nederland zou het Openbaar Ministerie een dergelijke zaak nooit voor de rechter durven brengen. Uitlokking van strafbare feiten is in Nederland niet toegestaan.

Klagen internetters nog wel eens dat hun date niet komt opdagen, (de zogenaamde 'fakers') de FBI is dus een faker van de ergste soort. Chatters met contacten in de VS zijn voortaan gewaarschuwd.
(bron: Het Nederlandse Holebi-jongerenblad Expreszo)