arch/ive/ief (2000 - 2005)

Extreem-rechts leidt top van Sevilla, zegt specialist Antonio Cruz
by raf Thursday June 20, 2002 at 05:17 PM
raf.custers@euronet.be

Aznar en Blair hebben het programma van het Front National geadopteerd. Dat zegt Antonio Cruz, auteur van de Migration News Sheet. Volgens hem laten de EU-leiders het migratie-probleem verrotten en draaien ze de publieke opinie een rad voor de ogen.


De top van Sevilla, zegt de Europese propaganda, gaat de illegale immigratie aan de buitengrenzen hard aanpakken. Denken ze werkelijk dat ze dat gaan kunnen ? vraagt migratie-watcher Antonio Cruz. Volgens hem beloven de EU-leiders forse maatregelen, en gaan ze het politie-apparaat nog maar eens versterken. Maar in de praktijk zullen ze weinig kunnen realiseren. Specialisten zijn het er immers over eens dat waterdichte grenzen een illusie zijn. Zo laat de EU het probleem verrotten. Want, zegt Cruz, "al wat ze zullen bereiken, is dat de prijzen van de passeurs weer omhoog gaan". De politici maken de publieke opinie iets wijs. En intussen adopteren ze het programma van het Front National. "Ils sont devenus completement fous", zegt Cruz, "als je Blair en Aznar bezig ziet, is extreem-rechts aan de macht".

De EU-leiders verzwijgen dat de meeste "illegalen" eerst legaal een EU-land zijn binnengekomen, met een geldig visum en paspoort. Degenen die het klandestien proberen, met het risico het niet te overleven, vormen maar een kleine minderheid. Volgens Cruz zijn Vietnamezen en Chinezen de grootste groepen van "illegalen". Maar over hen wordt er nooit gesproken. De grootste klandestiene groep in Belgie zouden de Filippino's zijn. "Maar waarom kikt er nooit iemand over hen ? Omdat ze geen asiel vragen en niet in de criminaliteit zitten".

De EU zegt de druk te zullen opvoeren - desnoods met sancties, of het inhouden van ontwikkelingshulp - om landen buiten de EU voor Fort Europa in te spannen. Ook op dit punt heeft Cruz de grootste twijfels. Spanje en Frankrijk hebben al Afrikaanse landen onder druk gezet om klandestienen "terug te nemen". Het heeft niet gewerkt. Ook daar draaien ze de publieke opinie een rad voor de ogen, aldus Cruz. De EU viseert Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen, omdat die economisch zwak zijn. Maar zal de EU ooit China durven aanpakken ?

Belgie en andere EU-landen hebben een resem bilaterale "terugname"-akkoorden gesloten. Maar ook die politiek flopte. Na een geruchtmakend Duits-Vietnamees akkoord voor "terugname" van 100.000 mensen, zijn er hooguit 10.000 teruggegaan. En toch komt de Binnenland-minister van Hamburg weer met een premie op de proppen. Volgens Cruz belooft hij een Afrikaans land 2600 Euro per "teruggenomen" persoon. Het zou Hamburg goedkoper uitkomen dan zelf voor opvang te zorgen.

Volgens Cruz wordt de hele Europese Unie in dezelfde richting gedwongen. Hij zag het gebeuren met de richtlijn voor de transporteurs. Die legt aan vliegtuig- en andere vervoersmaatschappijen hoge boetes op voor elke klandestiene inwijkeling die ze zouden transporteren. Twee landen, Ierland en Zweden, hielden zo lang mogelijk de boot af. Ze zijn zwaar onder druk gezet om de richtlijn toch aan te nemen. In Zweden is daarvoor het parlement buiten spel gezet. "En nu iederen ze heeft aanvaard, gaan ze de gevolgen van de richtlijn bestuderen', aldus Antonio Cruz. "Zulke praktijken zie je alleen in authoritaire staten".