arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oslo: protest tegen de Wereldbank
by Trond-Sverre Kolltveit (CWI-Noorwegen) Wednesday June 19, 2002 at 10:44 PM

Op 24-26 juni vindt in Oslo een top plaats van de Wereldbank. Het netwerk Oslo2002 organiseert verzet! Trond-Sverre Kolltveit van de Noorse zusterorganisatie van de LSP brengt verslag uit.

Protest tegen conferentie van de Wereldbank in Oslo
Er zijn verschillende betogingen gepland om te protesteren tegen de jaarlijkse conferentie van de Wereldbank, de Annual Bank Conference on Development Economics (ABCDE), in de Noorse hoofdstad Oslo van 24 tot 26 juni.

De conferentie zou zogezegd discussiëren over hoe de strijd kan aangegaan worden tegen de wereldwijde armoede. Maar zoals "Oslo2002", een netwerk dat de grote betoging van 24 juni organiseert, duidelijk stelt is de Wereldbank juist een instelling die verantwoordelijk is voor die wereldwijde armoede.

Oslo2002 is samengesteld uit 9 vakbonden en 35 andere organisaties. Er wordt in heel het land gemobiliseerd. De betoging kan op de steun rekenen van de werknemers in het openbaar vervoer en van de sociale werkers in Oslo. De vakbondsfederatie in Oslo heeft een financiële bijdrage geleverd aan het netwerk. Vanuit het buitenland worden ook betogers verwacht, zo wordt een delegatie verwacht van Attac-Denemarken. De centrale slogan van de acties is: "Onze wereld is niet te koop - Stop het ondemocratisch marktbeleid van de Wereldbank".

Het platform van Oslo2002 stelt: "met haar dogmatisch geloof in de markt als universele oplossing voor alles, de privatisering van sociale zekerheid, en het afbouwen van openbaar vervoer, slaagt de Wereldbank erin om te zorgen voor de ondermijning van onderwijskansen, gezondheidszorg en in het algemeen de veiligheid en welvarendheid van miljoenen vrouwen, mannen, meisjes en jongens". Het platform besluit: "De Wereldbank beweert de armoede in de wereld aan te pakken, maar al haar campagnes hebben gefaald. Grote delen van de wereldbevolking bevinden zich in moeilijker omstandigheden dan 20 jaar geleden. Deze ontwikkeling is in het bijzonder rampzalig voor vrouwen, die 70% van de armen op wereldvlak uitmaken."

Oslo 2002 voert tevens campagne tegen het beleid van de Wereldbank dat erop gericht is om vakbondsrechten en arbeidsomstandigheden te ondermijnen, voor de onvoorwaardelijke opheffing van de derde-wereld schuld, en tegen de vernietiging van het milieu.

De overheid probeert een heuse angstpsychose te creëren naar aanleiding van de geplande betogingen. De politie heeft miljoenen geïnvesteerd om er zeker van te zijn dat de conferentie zou kunnen plaatsvinden. Er wordt ook gedreigd met het tegenhouden aan de grens van betogers uit Zweden en Denemarken.

Oslo2002 legt nadruk op het gebruik van "niet-gewelddadige taktieken" en voert campagne voor het recht om te betogen.

Oslo 2002 organiseert ook een tegen-conferentie, een open forum en een muziekfestival in de omgeving rond de conferentie van de Wereldbank.

Wij roepen iedereen op om deel te nemen aan de protestacties in Oslo. CWI-leden uit Noorwegen en Zweden zullen campagne voeren voor een socialistisch alternatief onder de slogan: "Een socialistische wereld is nodig".

Trond-Sverre Kolltveit
Oslo