arch/ive/ief (2000 - 2005)

'Strenger asielbeleid leidt tot meer criminaliteit'
by trouw Tuesday June 18, 2002 at 06:08 PM

ROTTERDAM (ANP) - De criminaliteit onder illegalen zal toenemen, als de overheid een strenger vreemdelingenbeleid voert. Dat verwacht hoogleraar G. Engbersen op basis van onderzoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, meldde hij dinsdag

Door illegalen geen toegang te geven tot werk en sociale voorzieningen, wordt een grote groep ondergronds gedrukt, stelt Engbersen. Illegalen zijn sterk oververtegenwoordigd in de criminaliteit. Het lopend onderzoek van de hoogleraar wijst uit dat dat probleem alleen maar verergert.

Engbersen onderzocht cijfers van 25 politiekorpsen tussen 1997 en 2000. In die jaren hield de politie 53.000 keer een illegaal aan. In totaal zijn dit ongeveer 47.000 illegalen, omdat sommigen meerdere malen werden aangehouden. Engbersen schat dat er 150.000 illegalen in Nederland verblijven.

Ruim eenderde van de arrestanten heeft een misdrijf gepleegd. Het gaat dan meestal om een klein delict zoals bijvoorbeeld diefstal (22 procent). Negen procent van de aangehouden illegalen pleegde een drugsdelict. Circa 3 procent vermoordde of beroofde iemand. Vooral Noord-Afrikanen zijn volgens Engbersen actief in de criminaliteit.