arch/ive/ief (2000 - 2005)

EU Verklaart oorlog aan ‘illegale immigratie'
by Amnesty Internationa Vl Tuesday June 18, 2002 at 01:18 PM

Een week voor de Top van Sevilla en aan de vooravond van de Europese Raad voor de Ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in Luxemburg, doet Amnesty International een dringende oproep aan de EU-leiders om terug te deinzen voor de zogenaamde ‘oorlog tegen illegale immigratie'.

In haar nieuw rapport betwist Amnesty International bestaande angsten en mythes over asielzoekers en ‘illegale' immigranten die opgeklopt worden door populisten over heel Europa. De organisatie toont ook aan hoe het Europees gemeenschappelijk asiel- en immigratiebeleid gekaapt wordt door een steeds toenemende ‘Fort Europa'-mentaliteit.

Het Amnesty-rapport wijst op de onmiskenbare trend in een aantal Europese landen om een beleid in te voeren waardoor vluchtelingen onmogelijk hun asielaanvraag kunnen indienen.

"De onbereidwilligheid om de immigratiemaatregelen in evenwicht te brengen met eerbied voor de internationaal overeengekomen mensenrechtennormen, brengt de rechten van degenen welke bescherming zoeken en nodig hebben, in gevaar", zegt Dick Oosting, directeur van het EU-kantoor van Amnesty International. "In Europa zijn de gevolgen van de opgeblazen anti-immigratie retoriek zichtbaar in de toegenomen vijandigheid en aanvallen tegen bepaalde groepen immigranten".

Amnesty International betreurt de dubbelzinnigheid van de EU-benadering welke stelt dat ‘echte' vluchtelingen zullen beschermd worden, terwijl tegelijkertijd de EU allerlei hinderpalen opwerpt, waardoor vluchtelingen niet enkel geen eerlijke behandeling krijgen van hun asielaanvraag, maar zelfs geen enkele toegang hebben tot Europa.

In een open brief aan de staats- en regeringshoofden van de Europese Unie doet Amnesty International de volgende oproepen:
· Dat de Top van Sevilla zich op een duidelijke en ondubbelzinnige manier zou uitspreken voor het recht om asiel aan te vragen in de Europese Unie, zoals dat staat ingeschreven in het ‘Handvest van Fundamentele Rechten', als een noodzakelijke verbintenis ter bescherming van de mensenrechten.
· Dat aan elke beslissing die wordt genomen in de strijd tegen ‘illegale immigratie', een evaluatie zou worden gekoppeld over de impact van die beslissingen op de daaraan gekoppelde mensenrechtennormen, om op die manier negatieve gevolgen op EU-verplichtingen inzake mensenrechten te helpen voorkomen.
· Dat, naast immigratiecontrole, de EU zich ook in haar Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid meer zou concentreren op een verbetering van de mensenrechtensituatie in de landen van herkomst.
· Dat de EU een alomvattende strategie opstelt ter bestrijding van alle vormen van racisme en discriminatie.