arch/ive/ief (2000 - 2005)

Protest tegen nieuw Brits nucleair wapenlaboratorium
by Voor Moeder Aarde Monday June 17, 2002 at 04:18 PM
Pol@motherearth.org 0495280259 p.a. Gents Ecologisch Centrum , K. Maria Hendrikaplein 5 ,9000 Gent, Phone +32-9-242 87 52, Fax +32-9-242 87 51

Aldermaston, 17 juni 2002 – Deze ochtend blokkeerden 40 vredesmanifestanten de hoofdingang van het Britse kernwapenlaboratorium AWE Aldermaston ten westen van Londen. Gisteren werd via de Britse Guardian & The Observer bekendgemaakt dat Groot Britannie een nieuw atoomwapenlaboratorium plant in Aldermaston. Drie leden van Voor Moeder Aarde uit Gent werden aangehouden voor hun protest tegen het bestaan en de nieuwe plannen van dit Brits kernwapenlaboratorium.

Aldermaston, 17 juni 2002 – Deze ochtend blokkeerden 40 vredesmanifestanten de hoofdingang van het Britse kernwapenlaboratorium AWE Aldermaston ten westen van Londen. Gisteren werd via de Britse Guardian & The Observer bekendgemaakt dat Groot Britannie een nieuw atoomwapenlaboratorium plant in Aldermaston. Drie leden van Voor Moeder Aarde uit Gent werden aangehouden voor hun protest tegen het bestaan en de nieuwe plannen van dit Brits kernwapenlaboratorium. De drie arrestanten, Katri Silvonen, Koen Roggen en David Heller, waren vorige woensdag met nog een vijftal medewerkers vanuit Gent naar een vredeskamp in Aldermaston getrokken.

Het AWE (Atomic Weapons Establishment) in Aldermaston heeft steeds de kern gevormd van het Brits kernwapenprogramma. Hier werden alle Britse atoomwapensystemen ontwikkeld, o.a. Polaris en het huidige Trident systeem.

De nieuwe fabriek moet dienen om een nieuwe generatie Britse atoombommen te ontwerpen, te bouwen en te testen. Wapenexperten geloven dat de focus zal liggen op het bouwen van kleinere kernwapens om in te zetten tegen terroristen en ‘schurkenstaten'. De planning van dit gigantisch nieuw nucleair project dat honderden miljoenen Britse ponden zal kosten verliep tot grote wrevel van een aantal parlementsleden zonder enig parlementair debat. De plannen die ontdekt werden in het jaarverslag van AWE zijn een zoveelste inbreuk van het nucleair Non-Proliferatieverdrag waarin de kernmachten zich in 1970 engageerden tot het afsluiten van een verdrag voor de totale eliminatie van alle kernwapens.

Op China na, blijven de bestaande kernmachten enorm hypocriet als het gaat over kernwapens. Enkel China dringt aan op een verdrag voor een universeel verbod. "De Amerikanen zaaien vandaag paniek omdat terroristen mogelijks een ‘vuile bom' zouden gebruiken in Westerse grootsteden. Zij zijn het nochtans die al verschillende decennia na elkaar tientallen resoluties van de Algemene Vergadering van de VN brutaal naast zich neerleggen. Ze weigeren onderhandelingen te beginnen voor een verdrag dat alle kernwapens de wereld uit moet helpen.

De plannen voor het nieuwe Britse laboratorium liggen natuurlijk in de lijn van de Amerikaans-Britse politiek. Bush is erin geslaagd de klok voor vele jaren terug te draaien en de wapenbudgetten fors de hoogte in te jagen. Het geduldige werk van ontwapeningsdeskundigen in de VN wordt volledig gekelderd door de Bush administratie, zoals vorige week nog werd geillustreerd met het ABM verdrag. De Britse plannen sluiten hier mooi aan. Hopelijk zullen de Belgische politiek verantwoordelijken de moed hebben hiertegen te reageren.» aldus een woordvoerder van Voor Moeder Aarde.

Het dreigen met en gebruik van kernwapens werd in1996 door het Internationaal Gerechtshof in strijd bevonden met bestaande internationale rechtsregels. Belgie en alle NAVO-lidstaten blijven deze uitspraak echter systematisch negeren, terwijl ze de eersten zijn om te reageren tegen andere landen die al dan niet bezig zijn met de productie van kernwapens.

Als alles goed gaat worden de vredesmanifestanten woensdag terug in Gent verwacht. Ze hebben uiteraard de match Belgie - Brazilie moeten missen.

Artikels Britse pers:

http://politics.guardian.co.uk/news/story/0,9174,738470,00.html

http://www.observer.co.uk/uk_news/story/0,6903,738352,00.html