arch/ive/ief (2000 - 2005)

Herrieprotest tegen EU - GATS onderhandelingen
by Flo Friday June 14, 2002 at 01:54 PM

POTTEN EN PANNEN PROTEST TEGEN DUBIEUZE ROL EUROPESE UNIE BIJ WTO-DIENSTENONDERHANDELINGEN HOOFDINGANG JUSTUS LIPSIUS GEBOUW, WETSTRAAT 175, BRUSSEL (METRO SCHUMANN), WOENSDAG 26 JUNI 2002, 14.00 Activisten uit België en omringende landen zullen op 26 juni aanstaande met een potten en pannen lawaaiprotest (´cacerolazo´) protesteren tegen de volstrekt ondoorzichtige en ondemocratische wijze waarop de Europese Unie de onderhandelingen in de Wereld-handelsorganisatie (WTO) over liberalisering van de handel in diensten (GATS) benadert. KOMT ALLEN!!!

GATS CACEROLAZO:

POTTEN EN PANNEN PROTEST TEGEN DUBIEUZE ROL
EUROPESE UNIE BIJ WTO-DIENSTENONDERHANDELINGEN

HOOFDINGANG JUSTUS LIPSIUS GEBOUW, WETSTRAAT 175, BRUSSEL
(METRO SCHUMANN), WOENSDAG 26 JUNI 2002, 14.00

Activisten uit België en omringende landen zullen op 26 juni aanstaande met een potten en pannen lawaaiprotest (´cacerolazo´) protesteren tegen de volstrekt ondoorzichtige en ondemocratische wijze waarop de Europese Unie de onderhandelingen in de Wereld-handelsorganisatie (WTO) over liberalisering van de handel in diensten (GATS) benadert.

Bij de GATS-onderhandelingen gaat het niet alleen om liberalisering van financiële en professionele dienstverlening, zoals automatisering, accountants, banken, consultants en verzekeraars, maar ook om liberalisering in essentiële sectoren als cultuur (bibliotheken, publieke omroep), gezondheidszorg, onderwijs, openbaar vervoer en watervoorziening. Op de WTO-top in Qatar, afgelopen november, is afgesproken dat WTO-lidstaten tot 30 juni 2002 de tijd hebben voor het indienen van gedetailleerde lijsten met verzoeken tot dienstenliberalisering in andere WTO-lidstaten.

Een paar dagen voor het verstrijken van die termijn, op woensdag 26 juni aanstaande, komt in het gebouw van de Raad van de Europese Unie in Brussel het zogenaamde "Comité 133 ad hoc diensten" bijeen.
Tijdens deze niet-openbare vergadering zullen de experts op het gebied van de handel in diensten van de Europese lidstaten en de Europese Commissie proberen om meer dan honderd EU-verlanglijsten voor dienstenliberalisering in andere WTO-lidstaten goed te keuren.

In april lekten enkele tientallen voorlopige vraaglijsten van de Europese Unie uit. Zie . Deze documenten zijn opgesteld door de Europese Commissie en bevatten controversiële voorstellen aan landen als India, Maleisië en Columbia om bijvoorbeeld hun energie- en drinkwatersector te liberaliseren. Het uitlekken van de documenten leidde zowel in de Europese Unie als in de betrokken 29 landen tot felle discussie.

Meer dan 90 maatschappelijke organisaties uit vrijwel alle EU-lidstaten hebben op 7 mei een open brief verstuurd aan de Europese Commissie en de regeringen van de EU-lidstaten. In deze open brief dringen de organisaties aan op volledige openheid aangaande de EU-vraaglijsten en de inzet van de Europese Unie bij de WTO-dienstenonderhandelingen. Daarnaast wordt de nauwe samenwerking tussen de Europese Commissie en de dienstenindustrie bij het voorbereiden van de vraaglijsten afgekeurd. Tenslotte bepleiten de organisaties in hun brief een moratorium op de WTO-
dienstenonderhandelingen om daarmee ruimte te maken voor een open debat over de rol van publieke dienstverlening en de wenselijkheid van verdere liberalisering in de dienstensector.

De Europese Commissie en de EU-lidstaten hebben tot nu toe niet op de open brief van 7 mei gereageerd. In plaats van de gevraagde transparantie en het intrekken van de ontwerpvoorstellen, zet men nu in Brussel alles op alles om de EU-vraaglijsten onder uiterste geheimhouding in een paar weken door de EU-lidstaten goedgekeurd te krijgen.

Meer informatie:
Attac Vlaanderen
Eric Goeman, woordvoerder
[e-mail] vlaanderen@attac.be
[tel-fax] 09/3724491
[mobiel] 0476/990714

Voor Nederland:
GATSwatch
Erik Wesselius
[tel-fax] 030-2364422
[e-mail] erik@gatswatch.org