arch/ive/ief (2000 - 2005)

Betogingsverbod Palestinaplatform opgeheven
by Antwerps Platform Thursday June 06, 2002 at 06:18 PM
antwerpsplatform@yahoo.com 0475/227 365

De Antwerpse kortgedingrechter hief vandaag het betogingsverbod tegen de betoging van zaterdag as. van het Antwerps Platform voor een rechtvaardige vrede in Palestina op. Allen daarheen.

Antwerps Platform voor een rechtvaardige vrede in Palestina
p/a Patriottenstraat 27
2600 Antwerpen
0475/227 365
antwerpsplatform@yahoo.com
http://www.palestinaplatform.be

Antwerpen, donderdag 6 juni 2002, 18 uur


PERSMEDEDELING Antwerps Platform voor een rechtvaardige vrede in Palestina

BETOGINGSVERBOD OPGEHEVEN. MOBILISATIE VOOR VREDESBETOGING VAN 8 JUNI GAAT DOOR.

Het Antwerps platform voor rechtvaardige Vrede in Palestina is verheugd dat de rechtbank in kortgeding op vraag van het platform vandaag beslist heeft om het betogingsverbod op te heffen. Dit verbod was opgelegd door de Stad Antwerpen.

Het platform heeft de voorbije weken het ondemocratisch karakter van het betogingsverbod aangeklaagd. Ons democratisch recht op vrije meningsuiting en vreedzaam betogen werd hiermee geschonden. Het Platform vond het onbegrijpelijk dat, terwijl in heel de wereld gemanifesteerd wordt voor solidariteit met het Palestina volk in verzet tegen de Israëlische bezetting, dit in Antwerpen niet kon.

De rechter volgt de argumenten van het platform.
Ten eerste is het recht op vrij meningsuiting een fundamenteel recht. De organisatoren hebben het recht om hun mening kenbaar te maken.
Ten tweede veroordeelt de rechtbank de weigering van het stadsbestuur om te onderhandelen met de organisatoren. De manifestatie was reeds aangevraagd op 15 mei. Maar burgemeester Detiège ‘antwoordde' pas officieel op 4 juni, slechts vier dagen voor de aanvang, met het opleggen van het betogingsverbod.
Ten derde verwierp de rechtbank het argument van de Stad dat de betoging een bedreiging voor de openbare zou zijn.
Ten vierde ziet de rechtbank geen rechtstreeks verband tussen de manifestaties van 3 april, 22 april en de aangevraagde manifestatie van het Antwerps platform voor zaterdag 8 juni.
Ten vijfde erkent de rechtbank dat de manifestatie aangevraagd is en georganiseerd wordt door een breed platform ondertekend door 35 organisaties. Daarmee weerlegt de rechtbank de valse voorstelling van zaken door het stadsbestuur over de samenstelling van het platform.
Ten slotte legt de rechtbank de Stad Antwerpen op om te onderhandelen met de organisatoren over het parcours van de betoging.

Het Antwerps Platform is tevreden met de uitspraak van de rechtbank. Het is voor ons een stimulans om nog meer te mobiliseren voor onze manifestatie. We verwachten dan ook honderden manifestanten die vreedzaam willen betogen voor een rechtvaardige vrede in Palestina. We roepen iedereen op zaterdag 8 juni om 14.00 u. Leopold De Waelplaats, Antwerpen.