arch/ive/ief (2000 - 2005)

Welke toekomst voor Detiege en co.?
by Raf Grinfeld Thursday June 06, 2002 at 04:40 PM

Eindelijk is het zover. De kritiek op het beleid van de Antwerpse bestuurscoalitie groeit aan. Dat heeft ze niet in het minst aan zichzelf te danken. Maar wat is het alternatief voor dit beleid?

Betogings- en samenscholingsverboden voor vredesactivisten, het terugdraaien van subsidies aan sociale organisaties (cfr. de sterke inkrimping van het budget voor het Sociaal Impulsfonds), een politiehelikopter die verdedigd wordt door een rechtse veiligheidsschepen en bijna de gehele bestuurscoalitie, het onvoldoende rekening houden met een diepgeworteld racisme in het politiekorps, een ondoordacht en veel te seksistisch prostitutiebeleid,... de lijst bestuurskeuzes waar Antwerpenaars de laatste maanden tegen in verzet komen is lang. En de contestatie wordt steeds groter.
Bij het gebrek aan een kritisch-linkse oppositie in de gemeenteraad is het in hoofdzaak op straat dat dit ongenoegen tot uiting komt. Maar vaak ontbreekt er een naar voor geschoven alternatief voor dit beleid. Het zal niet door de vervanging van een burgemeester of een zoveelste gesprek tussen de coalitiepartners, om de plooien glad te strijken, zijn dat dit ongenoegen zal verdwijnen. Pas nadat Agalev en voldoende christen-democraten of de SP.A zich teruggetrokken hebben uit de functies van beleidsmakers is er een fundamentele verandering mogelijk.

Maar, wat dan? Het enige alternatief bestaat er dan in een rechtse coalitie te vormen, waar het Vlaams Blok deel van uitmaakt, lijkt het wel. Of.. er komen nieuwe verkiezingen. Zal het Vlaams Blok daar munt uit kunnen slaan? Nee. Vooral links zal er profijt bij doen. Meteen kan dan het debat gevoerd worden over defusionering. Schaf de gemeenteraad af, geef de macht aan de districten (Deurne, Borgerhout, Berchem,...) Laat ruimte voor basisdemocratie. Dat moet het actieprogramma zijn van kritisch-links. Nee, we hoeven er ons niet over te verwonderen dat kritisch-links geen vertegenwoordiger heeft in de gemeenteraad. De Antwerpse gemeenteraad is haast even ondemocratisch als een parlement. Afschaffen die boel! Het is een aantrekkingspool voor machtswellustigen. Ook van links, jammer genoeg.