arch/ive/ief (2000 - 2005)

Open brief aan Detiège
by Nikei De Pooter Wednesday June 05, 2002 at 10:32 PM

Open brief aan burgemeester Detiège naar aanleiding van het schandalig betogingsverbod in Antwerpen.

Geachte burgemeester,

Met grote verbazing namen wij kennis van Uw beslissing om een vreedzame betoging tegen de oorlog in Israël/Palestina te verbieden. Dit is een ernstige bedreiging van de mogelijkheid om actie te voeren en op een actieve manier een mening naar voor te brengen die ingaat tegen die oorlog.

Met Internationaal Verzet en de Linkse Socialistische Partij in Antwerpen verzetten we ons ten stelligste tegen deze ondemocratisch maatregel. Het begint met betogingen tegen de houding van Sharon, maar waar zal de logica van dit repressief beleid eindigen? Mag er straks geen enkele betoging meer plaatsvinden? Mogen we straks enkel nog van in onze woonkamer tegen vrienden en kennissen onze mening zeggen? Wordt straks ook actieve oppositie op straat tegen uw beleid verboden?

U zult wel begrijpen dat deze aanslag op de vrije meningsuiting onaanvaardbaar is en dat wij, net zoals honderden andere Antwerpenaren, zullen blijven opkomen tegen dit soort maatregelen en ons niet zullen laten muilkorven onder welke druk dan ook.

De Antwerpse blundercoalitie slaagt er wonderwel in om mensen en masse in de handen van het Vlaams Blok te drijven. Het rechtse beleid dat niet opkomt voor de belangen van brede lagen van de bevolking stoot op heel wat verzet. Zolang dit verzet niet georganiseerd wordt in een daadwerkelijke oppositie kan het Vlaams Blok blijven groeien. Vandaag zien we dat het stadsbestuur een potentieel actief verzet tegen het kapitalisme, vertrekkende van het protest tegen de oorlog in Palestina, hardhandig de kop indrukt.

Dit zal de aanwezigheid van racistische vooroordelen niet tegengaan. Het zal ook de impact van islam-fundamentalisten niet tegengaan. Integendeel, door potentieel georganiseerd verzet te onderdrukken wordt het die krachten gemakkelijker gemaakt om een grotere impact te krijgen. Nu worden de tegenstellingen op nationale basis opgedreven door het stadsbestuur. Het repressief optreden tegen eerdere betogingen heeft dit enkel versterkt. Dit is een recept voor een toename van de spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen op basis van hun afkomst.

Het is bijgevolg met groot onbegrip dat wij tegenover Uw beleid aankijken. Maar geen passief onbegrip, wij zijn bereid om mee het protest ertegen te voeren. Tegenover de oorlog, maar ook tegenover uw neo-liberaal beleid, is het organiseren van een actief verzet van cruciaal belang. Daarin willen wij ons inschakelen.

Hoogachtend,
Nikei De Pooter (LSP-Antwerpen)