arch/ive/ief (2000 - 2005)

Le Pen liegt
by denjo Tuesday June 04, 2002 at 11:49 AM

Le Pen ontkent dat hij gemarteld heeft. In 1962 beweerde hij het tegenovergestelde. Le Pen is dus een leugenaar.

De kopman van het Franse Front National, Jean-Marie Le Pen, ontkent de beschuldigingen van martelingen in Algerije waarbij hij betrokken was. Een aantal getuigen deden hun verhaal aan de Franse krant Le Monde. In de nacht van 2 op 3 februari 1957 werden een aantal militanten van de FLN (nationaal bevrijdingsfront, organisatie die streed voor de onafhankelijkheid van de Franse kolonie Algerije) opgepakt en ondervraagd door luitenant Le Pen. Abdelkader Amour was één van hen en verklaart nu dat troepen onder leiding van Le Pen hem hardhandig aanpakten in zijn huis. Hij werd geslagen en electische schokken toegebracht door Le Pen. Volgens Abdelkader Amour was het Le Pen veeleer geïnteresseerd in het mishandelen van de Algerijnen dan in het effectief verkrijgen van informatie.

Dit verhaal wordt bevestigd door verschillende andere getuigen die eveneens door Le Pen gemarteld werden.

Vreemd genoeg ontkent Le Pen nu deze feiten. Hij zegt dat de onthullingen over zijn martelpraktijken ingegeven zijn door de wil om hem politieke schade toe te brengen. Hij stelt zelfs dat dit een openlijke oproep is om hem hetzelfde lot te laten ondergaan als Fortuyn!

Nochtans, zoals we eerder op deze site schreven is de ontkenning van Le Pen in tegenstrijd met zijn verklaringen begin jaren '60. In het extreem-rechtse tijdschrift Le Combat van 9 november 1962 verklaarde hij: ""Ik heb gemarteld omdat het nodig was". Met andere woorden: Le Pen liegt als hij nu ontkent ooit deelgenomen te hebben aan martelingen. De verschillende getuigen die los van elkaar gelijklopende verklaringen afleggen wijzen daar tevens op. Le Pen is blijkbaar ook niet te beroerd om te stellen dat de onthullingen, die er eigenlijk geen zijn omdat hij het zelf eerder al toegegeven had, er enkel op gericht zijn om hem te schaden. Heeft hij zichzelf dan doelbewust schade toegebracht in 1962?