arch/ive/ief (2000 - 2005)

oproep Palestinabetoging A'pen 8 juni
by Birgit Monday June 03, 2002 at 12:48 PM

burgemeester speelt vuil spel

Antwerpen bleef tot hiertoe achter in het uitdrukken van de grote bekommernis om de toestand in Palestina en het eisen van economische maatregelen tegen Israël die de veroordelende woorden ban de Belgische regering kracht moeten bijzetten.
Nochtans engageerde de Marokkaanse gemeenschap zich vanuit de AEL wel tweemaal om zijn mening uit te drukken. De twee betoging werden door politie en stadsbestuur zo goed als vermeden, de eerste door van één uur tevoren de gemelde route te verbieden en de menigte op het begin van de Meir te omringen door politie, de andere door de aangevraagde betoging niet alleen te verbieden maar bovendien een samenscholingsverbod voor 'allochtonen' uit te roepen. Het stadsbestuur van Leona Detiège deed een beroep op haar vermogen korte oorzaak-gevolg-verbanden te leggen: 'AEL, dus rellen'. Nochtans bleek de associatie stadsbestuur en rellen meer voor de hand liggend, naast de reeds alombekende associatie 'politie, dus rellen'.
Die dag liet het stadsbestuur de stad over aan de willekeur van de politiemacht. Zij die nog een gezond gevoel voor rechtvaardigheid hebben hadden die dag niets in de pap te brokken (maar konden wel in de bajes terecht). Een dagje militaire dictatuur. Immers, een samenscholingsverbod voor allochtone jongeren deed de mooiste droom van politie en vlaams-blok-lid uitkomen: die dag mochten alle allochtone jongens en meisjes, vrouwen en mannen die zich op straat vertoonden de combi in. Eigenlijk gold de regel: ieder allochtoon die te dicht in de buurt van vier of meer mensen stond. Maar ook 2 Marokkaanse vrouwen, die op de Grote Markt werden benaderd door een stelletje mensen, die hen op stang wilden jagen door hen toe te sissen 'Doe die onnozele hoofddoek eens af, ga eens terug naar Marokko' (of iets dergelijks), konden dankzij het stadsbestuur gegrepen worden door vier agenten (zie artikel Fien). Menig vlaamsblokker keek lachend toe en schudde de politiehandjes. En zo verziekte onze stad weer een beetje, al zal geen stadsbestuurlid diezelfde pijn ervaren hebben.

Het AEL had niet opgeroepen die dag. Wel kwamen enkele leden de journalisten te woord staan. Er was geen menigte, het vlaams blok won. De mening werd ingeslikt, men bleef thuis.

Nog steeds is er geen rechtvaardigheid voor het Palestijnse volk. De Belgische regering en de gehele europese gemeenschap hield het immers bij woorden in de veroordeling van de Israelitische regering. Antwerpen, een unieke stad omwille van zijn grote joodse, alsook Arabische gemeenschap, mocht geen symbool worden van hoe het wel kon: een gezonde gemeenschap waarin niemand zich bedreigd voelt door haatzaaiende, machtoogstende partijen waaraan mensen met gevoel voor gerechtigheid door zogenaamde beleidvoerders worden overgelaten, als konijnen voor de wolven. Geen stad waarin een sfeer hangt waarin ieder, die geen haat wil zaaien, zijn mening kan uiten.

OF TOCH NIET? Misschien niet als we er deze keer niet aan toegeven. Als we niet in onze konijnehol kruipen. Een paar organisaties doorprikten de krampachtige situatie, formeleerden een klaar en duidelijke eisenbundel en porden andere organisaties aan zich niet mee te drijven op de logica van het stadsbestuur. 8 juni zal laten zien wat echte integratie is: vanuit een groot gevoel van betrokkendheid zijn stem laten horen tegen onrechtvaardigheid, bruggen slaan tussen geslagen honden en verontwaardigden, zowel tussen Antwerpen en Palestina als binnen Antwerpen zelf.

In naam van een gezondere wereld en een gezonder antwerpen:
WEES DAAR (ook vanuit andere steden)
8 JUNI 2002-14u-Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (Leopold de Waelplaats)

PS: er is geen officieel verbod, en het stadsbestuur kan zich deze keer niet op hun de associatie tussen AEL en relletjes, daartegen sprak de rechtbank zich immers uit.
PS : Ondertussen sprak ook Agalev Antwerpen en Wilrijk zich uit tegen een betogings- en samenscholingsverbod.
PS : het AEL is een poging van de Antwerps-Marrokaanse gemeenschap zich te organiseren, om zo één stem te vormen als het mogelijk is, om zich te laten horen omtrent allerlei maatschappelijke fenomenen.
PS : de betoging wil bijdragen tot een gezond antwerpen. Daarom roept de organisatie op zich vreedzaam te manifesteren