arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een eerste Europees Sociaal Forum is in de maak
by Pierre Rousset Sunday June 02, 2002 at 01:45 AM
vlaanderen@attac.org

Een eerste Europees Sociaal Forum is in voorbereiding. Het zal plaats hebben in Firenze (Italië) in november 2002. Er hadden al twee voorbereidingsvergaderingen plaats, eentje in Brussel en laatst nog in Wenen. De thema's van Porto Alegre: weerstand tegen en alternatieven voor het liberale beleid en de oorlogslogica komen aan bod. Maar gezien de situatie in het huidige Europa wordt er een derde thema aan toegevoegd: de strijd tegen racisme en xenofobie.


Het eerste Europees Sociaal Forum (ESF), een zusje van het (Wereld Sociaal Forum) te Porto Alegre, vindt in november plaats in Firenze (Italië). De bewegingen die betrokken zijn bij de voorbereiding van het ESF hebben elkaar onlangs in Wenen ontmoet voor een vergadering met een goed gevulde agenda.

Het proces van het Wereld Sociaal Forum internationaliseert zich. In januari besliste men op het WSF in Porto Alegre (Brazilië), regionale fora te organiseren. Dit voornemen zal zich dit jaar in Europa van 7 tot 10 november in de Italiaanse stad Firenze concretiseren.

Alle regionale processen hebben de principes opgenomen in het gemeenschappelijke Charter van het WSF als referentiepunt. Toch zullen ze elk een specifieke eigenheid uitstralen. (Net zoals de eerste ontmoetingen van het Wereld Sociaal Forum sterk werden gekleurd door de stad, het land en het continent waar ze plaatsvonden, namelijk Porto Alegre, Brazilië en Latijns-Amerika). De Europese bewegingen begonnen met de voorbereidingen van hun forum tijdens een vergadering in Brussel en zetten dit op 11 en 12 mei verder in Wenen.

Heel Europa

Er werd gekozen voor de hoofdstad van Oostenrijk om de aanwezigheid van bewegingen uit Oost-Europa en de Balkan te vergemakkelijken. Deze doelstelling werd gehaald. Ongeveer veertig personen uit twaalf van deze landen namen aan de samenkomst deel. Over het algemeen kan men stellen dat de vergadering in Wenen zeer representatief was. De grootste nationale delegaties kwamen uit Frankrijk, Engeland, Griekenland en Italië. De delegaties uit Noord-Europa daarentegen waren te klein.

Aansluitend bij de principes van Porto Alegre zal het ESF een collectieve open ruimte zijn, een plaats voor ontmoeting, uitwisseling en militantisme. Om het forum nog breder toegankelijk te maken voor deelnemers die geen organisatie vertegenwoordigen zullen de inschrijvingen individueel zijn (op het WSF waren het ‘afgevaardigden'). Het ESF herneemt de thema's van Porto Alegre: weerstand tegen en alternatieven voor het liberale beleid en de oorlogslogica. Gezien de situatie in Europa werd voorgesteld daar een derde thematiek aan toe te voegen: de strijd tegen racisme en xenofobie.

In Brussel was reeds beslist in Firenze niet meer dan één sociaal forum te organiseren. De modaliteiten voor de participatie van politieke partijen moeten nog bediscusiëerd worden. Eigenlijk maken politieke partijen volgens het Charter van het WSF geen deel uit van het ‘proces' dat op gang gebracht werd in Porto Alegre. Ze waren wel van de partij op het WSF in de hoofdstad van Rio Grande do Sul (vooral via het Forum van locale autoriteiten georganiseerd door de burgemeester van Porto Alegre en op het Parlementair Forum). Alhoewel dit over het algemeen niet zo is, komt het voor dat politieke partijen lid zijn van groepen die het ESF in Firenze voorbereiden (o.a. groepen uit Engeland).

Op de samenkomst in Wenen werden een aantal nieuwe beslissingen genomen. De sociale bewegingen zijn vrij om Firenze in ieder land voor te bereiden zoals ze dat zelf willen. Maar op het Europese niveau moet het eigen profiel van het ESF duidelijk naar voren komen: een initiatief van sociale en syndicale bewegingen, verenigingen en NGO's en netwerken van militanten. Op momenten van grote zichtbaarheid (centrale debatten of persconferenties), kunnen politieke partijen niet in die hoedanigheid tussenkomen, maar ze mogen wel aanwezig zijn op het forum. Op een volgende vergadering moet nog gediscusiëerd worden over een eventuele dialoog tussen sociale bewegingen en politieke partijen.

De marsen

Het ESF in Firenze wordt niet enkel voorbereid door nationale groepen. Internationale netwerken zoals de Europese coördinatie voor de Wereldvrouwenmars zijn er ook bij betrokken. Om te vermijden dat enkel die personen die zich het dichtst betrokken voelen deelnemen aan de debatten, zouden zij willen dat het thema vrouwenrechten niet weggestoken wordt in een aparte werkgroep, maar dat het thema in diverse plenaire vergaderingen en ateliers aan bod komt, of die ateliers nu handelen over werkgelegenheid, armoede, financiële instellingen of de schuldenkwestie. Toch zullen er een aantal meer specifieke ‘vrouwen'debatten georganiseerd worden: over democratie en burgerschap, geweld en prostitutie en syndicale actie. Er wordt ook gedacht aan dialoogsessies tussen feministische bewegingen en de beweging van 'andersglobalisten'. Al deze voorstellen zullen verder uitgewerkt worden op de volgende Europese ontmoeting van de Wereldvrouwenmarsen die op 1 juni in Rome plaatsvindt.

De Euromarsen tegen werkloosheid, armoede en uitsluiting zijn vandaag in het bijzonder betrokken bij de voorbereiding van de mobilisaties van Sevilla. Op 21 en 22 juni wordt het Spaanse voorzitterschap daar afgesloten met een Europese top. Ook dit gaat ons allen aan.


(Pierre Rousset is lid van attac europese instellingen.
De vertaling is van Stijn Oosterlynck en mag/moet vrij verspreid worden mits bronvermelding.)

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

"Heet van de Naald" - 26 mei 2002

<ttp://http://www.attac.org/belgie/indexnl.html>

Rondleiding langs de kantoren van de macht
Brussel, lobby-hoofdstad van de Europese Unie !

Ben je lobbyist en heb je er 1995 Euro voor veil (let op, je kan ze inbrengen als onkosten bij je belastinsaangifte)dan kan je van donderdag 6 juni 2002 tot 8 zaterdag juni aanschuiven rond de tafel bij het European Business Summit, georganiseerd door het Unice. Of kies je liever een alternatief en ga je te voet. Mee met de lobby-wandelingen langs de kantoren van de macht. Vermits ze toch allemaal op de Heysel zitten kunnen we een keer langs hun kantoren lopen zonder hen te storen bij hun belangrijke bezigheden. En dat... helemaal gratis !

%%

Voetbal is geen kinderspel
Toch weer kinderarbeid-ballen op World Cup

Bij voetbal en andere sporten wordt op het veld fair play verwacht. Maar fair play zou ook moeten gelden voor de mensen die de sportartikelen maken. Volwassenen wordt vaak een behoorlijk loon en andere arbeidsrechten onthouden. En helaas produceren nog steeds duizenden kinderen voetballen, sportkleding en sportschoenen. Dat is absoluut niet fair.

%%

Verslag van een debat over armoede en globalisering - door Elke Decruynaere
Over het nut van armoede in De Nieuwe Wereldorde

In Gent werd op dinsdag 21 mei 2002, naar aanleiding van het boek 'Globalisering en Armoede' van Francine Mestrum, een door Attac Gent ingericht debat gehouden. Dit verslag van Elke Decruynaere heeft niet de pretentie een volledig verslag te zijn, er is meer gezegd op het debat. Maar ze tracht de zaken toch weer te geven zoals ze die gehoord heeft.

%%

De wortel en de stok - door Norman G. Finkelstein
De achtergrond van het bloedbad in Palestina

Omdat de wortel geen resultaat opleverde greep Israël naar de stok. Vooraleer Israël zijn militaire superioriteit zou kunnen inzetten moesten echter twee voorwaarden vervuld zijn: 'groen licht' van de Verenigde Staten en een toereikend voorwendsel. Hebben we het over 2002 ? Ook. Maar eveneens over de inval in Libanon in 1982. Toen ook voorwensels, toen ook een bloedbad, toen ook Sharon, toen Reagan nu Bush, de Reagan-kloon. Wie zei alweer dat de geschiedenis zich steeds herhaalt ?

%%

Liever diensten van algemeen belang dan diensten in het openbaar - door Daniel Spoel
De consumptie in het openbaar niet verwarren met een openbare dienst

Er kan geen sprake van zijn de markten en de beurs op een 'natuurlijke' wijze de gemeenschappelijke goederen van de mensheid te laten regelen. Het menselijk kapitaal heeft niets te zien met het financieel kapitaal. Het eerste behoort tot de orde van de waarden, het tweede tot die van de voorwerpen. De productie van het menselijke mag niet verward worden met die van voorwerpen. Competitie is geen noodzaak door de natuur opgelegd.