arch/ive/ief (2000 - 2005)

Unice - Rondleiding langs de kantoren van de macht.
by Attac-Vlaanderen Sunday June 02, 2002 at 01:38 AM
vlaanderen@attac.org

Rondleiding langs de kantoren van de macht (7, 8 en 9 juni). Brussel, lobby-hoofdstad van de Europese Unie !

De 'European Business Summit', wordt georganiseerd door het UNICE, de federatie van de Europese patroons, een machtige Europese lobbygroep in dienst van de belangen van de multinationals) in Brussel. En dat in samenwerking met het Verbond van de Belgische Ondernemingen (VBO) en de steun van de Europese Commissie en het Brusselse Gewest.

Tegelijkertijd organiseren Corporate Europe Observatory en Attac België op vrijdag 7 juni en zaterdag 8 juni drie rondleidingen door Brussel lobby-stad.

Daarbij gaat het ons niet om de zetels van de zichtbare macht, zoals de gebouwen van de Europese Commissie en haar Directoraten, de Raad en het Europees Parlement.
Met deze alternatieve stadsrondleiding willen wij de schijnwerpers richten op de kantoren waar de Brusselse schaduwmacht van het bedrijfsleven haar intrek heeft genomen. Het toenemende belang van de Europese instellingen heeft Brussel in de jaren negentig omgevormd tot lobby-hoofdstad van de Europese Unie. Volgens diverse schattingen zijn er in Brussel momenteel meer dan 10.000 lobbyisten actief. Meer dan 95% daarvan zijn in dienst van het bedrijfsleven. Toch hoor je maar weinig over de invloed van deze schaduwmacht. Lobbyisten hebben nu eenmaal een voorkeur voor wandelgangen en achterkamertjes. En wanneer ze via media-campagnes de publieke aandacht zoeken, proberen ze zelf zoveel mogelijk buiten de schijnwerpers te blijven.

Corporate Europe Observatory onderzoekt sinds 1997 de politieke invloed van het internationale bedrijfsleven en voert daartegen campagne. Met deze rondleiding langs de kantoren van de macht in Brussel wil Corporate Europe Observatory de omvang van de lobby van het bedrijfs- leven in Brussel laten zien.

De rondleiding voert langs de kantoren van invloedrijke organisaties zoals de Europese Rondetafel van Industriëlen, de Europese werkgeversorganisatie UNICE, chemielobby CEFIC, biotechlobby EuropaBio en de Transatlantic Business Dialogue. Maar ook de Brusselse vestigingen van individuele multinationals (o.a. Airbus, Daimler-Chrysler, Dow, Unilever) zullen worden aangedaan, evenals de vele denktanks en politieke adviesburo's die ten dienste staan van het bedrijfsleven, zoals het "European Policy Centre", "Forum Europe" en "Edelman Europe".

Tijdstip:
vrijdag 7 juni 2002 om 17:00 uur
zaterdag 8 juni 2002 om 11:00 uur
zaterdag 9 juni 2002 om 15:00 uur


De wandelingen duren ongeveer drie uur

Vertrek:
bij het Info Punt Europa, Rond Punt Schumann (metro Schumann)

Uw gids:
Erik Wesselius (Corporate Europe Observatory)

Voertaal:
Nederlands, desgewenst ook Engels

Deelname aan deze rondleiding is gratis, maar je kan op het einde van de wandeling je bijdrage in het dekken van de onkosten in de collectebus steken.
en ook... het is noodzakelijk om voor deze stadswandeling in te schrijven

Inschrijven:
kan met een bericht naar Attac Vlaanderen of een telefoon op nummer +32 (0)9 3724461

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

"Heet van de Naald" - 26 mei 2002

Voetbal is geen kinderspel
Toch weer kinderarbeid-ballen op World Cup

Bij voetbal en andere sporten wordt op het veld fair play verwacht. Maar fair play zou ook moeten gelden voor de mensen die de sportartikelen maken. Volwassenen wordt vaak een behoorlijk loon en andere arbeidsrechten onthouden. En helaas produceren nog steeds duizenden kinderen voetballen, sportkleding en sportschoenen. Dat is absoluut niet fair.

%%

Verslag van een debat over armoede en globalisering - door Elke Decruynaere
Over het nut van armoede in De Nieuwe Wereldorde

In Gent werd op dinsdag 21 mei 2002, naar aanleiding van het boek 'Globalisering en Armoede' van Francine Mestrum, een door Attac Gent ingericht debat gehouden. Dit verslag van Elke Decruynaere heeft niet de pretentie een volledig verslag te zijn, er is meer gezegd op het debat. Maar ze tracht de zaken toch weer te geven zoals ze die gehoord heeft.

%%

Een eerste Europees Sociaal Forum is in de maak - door Pierre Rousset

Het moet een collectieve open ruimte zijn, een plaats voor ontmoeting, uitwisseling en militantisme

Een eerste Europees Sociaal Forum is in voorbereiding. Het zal plaats hebben in Firenze (Italië) in november 2002. Er hadden al twee voorbereidingsvergaderingen plaats, eentje in Brussel en laatst nog in Wenen. De thema's van Porto Alegre: weerstand tegen en alternatieven voor het liberale beleid en de oorlogslogica komen aan bod. Maar gezien de situatie in het huidige Europa wordt er een derde thema aan toegevoegd: de strijd tegen racisme en xenofobie.

%%

De wortel en de stok - door Norman G. Finkelstein
De achtergrond van het bloedbad in Palestina

Omdat de wortel geen resultaat opleverde greep Israël naar de stok. Vooraleer Israël zijn militaire superioriteit zou kunnen inzetten moesten echter twee voorwaarden vervuld zijn: 'groen licht' van de Verenigde Staten en een toereikend voorwendsel. Hebben we het over 2002 ? Ook. Maar eveneens over de inval in Libanon in 1982. Toen ook voorwensels, toen ook een bloedbad, toen ook Sharon, toen Reagan nu Bush, de Reagan-kloon. Wie zei alweer dat de geschiedenis zich steeds herhaalt ?


Liever diensten van algemeen belang dan diensten in het openbaar - door Daniel Spoel
De consumptie in het openbaar niet verwarren met een openbare dienst

Er kan geen sprake van zijn de markten en de beurs op een 'natuurlijke' wijze de gemeenschappelijke goederen van de mensheid te laten regelen. Het menselijk kapitaal heeft niets te zien met het financieel kapitaal. Het eerste behoort tot de orde van de waarden, het tweede tot die van de voorwerpen. De productie van het menselijke mag niet verward worden met die van voorwerpen. Competitie is geen noodzaak door de natuur opgelegd.