arch/ive/ief (2000 - 2005)

Palestina en Antwerpen in de problemen.
by Raf Grinfeld Saturday June 01, 2002 at 07:39 PM
tomsk_be@yahoo.com

Sinds de Antwerpse fusie van twintig jaar geleden is het alleen maar bergaf gegaan met de politieke situatie in de stad Antwerpen. Het verbod op de betoging voor een rechtvaardige vrede in Palestina toont nog maar eens het eerder centrum-rechtse gelaat van de bonte coalitie.

Op 8 juni is er een betoging voor een rechtvaardige vrede in Palestina gepland in de stad Antwerpen.. Burgemeester Detiege wil de betoging verbieden. Aanleiding daarvoor vormen de rellen die vorige keer plaatsvonden na een gelijkaardige betoging aan het begin van april. Rellen ontstonden toen een kleine minderheid van de betogers de politieprovocaties en het politiegeweld niet langer slikten.
Er werden vernielingen in het stadscentrum aangebracht die wellicht meer te maken hadden met frustraties van gedicrimineerde allochtonen en hooliganisme dan met politieke statements. Dat het stadsbestuur niet wil werken aan een degelijk allochtonenbeleid maar vriendjes wil blijven met de plaatselijke Zionistische lobby is ook mij, de zoon van een joodse diamanthandelaar, een doorn in het oog. Zomaar een betoging verbieden gaat in tegen rechtmatige democratische eisen als de vrijheid van meningsuiting en het voeren van geweldloze actie, zoals de organisatoren van de betoging willen.
Na een campagne tegen Dyab Abou Jahjah van de Arabisch Europese Liga, die men volkomen onterecht in de moslimfundamentalistische hoek heeft proberen te plaatsen, weigeren de invloedrijkste media en politici in dit land in te gaan op of voldoende aandacht te besteden aan de rechtmatige eisen van Dyab en de andere ondertekenaars van het Antwerps platform voor een rechtvaardige vrede in Palestina en toont burgemeester Leona Detiege dat ze onbekwaam is om haar beroep nog langer uit te oefenen. Een vervanging van Detiege door haar partijgenoot Patrick Jansens is trouwens al eerder geuit als wens door veel Antwerpenaars en plaatselijke politici. Het lijkt me niet opportuun hiermee te wachten tot na de volgende gemeenteraadsverkiezingen, ook al steunt Jansens Detiege in haar politiek.
Sinds de Antwerpse fusie van twintig jaar geleden is het alleen maar bergaf gegaan met de politieke situatie in Antwerpen. Het lijkt mij interessant om zo snel mogelijk tot defusionering over te gaan, in de hoop dat er in de toekomst een Antwerps district kan zijn waar er een ander dan centrum-rechts beleid mogelijk is. Daarnaast kunnen we alleen maar hopen dat een partij als Agalev afstapt van haar compromisbereidheid en even links wordt als haar zusterpartij Groen Links in Nederland. Zonder de steun van Agalev blijft de oppositionele linkerzijde in Antwerpen te zwak om haar eisen voldoende kracht bij te zetten.

Meer over de betoging en het verbod op http://palestinaplatform.be/

Op de betoging van 8 juni in Antwerpen, die ondanks het betogingsverbod zal plaatsvinden, zullen ook libertairen aanwezig zijn. Met als motto : beter een onafhankelijke Palestijnse staat dan niets (het anti-etatisme getrouw)!