arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gent: stop de afbraakpolitiek!
by LSP Gent-Brugsepoort Saturday June 01, 2002 at 11:09 AM
gent@lsp-mas.be

Vandaag vindt in de Brugsepoort een informatievergadering van de stad Gent plaats waarbij de bewoners van een 100-tal huizen zal op de hoogte gebracht worden van het verdwijnen van hun huis.

Gent: stop de afbraakpolitiek!

Persbericht

Linkse Socialistische Partij (LSP) Gent
09/232.13.94 - 0485/93.76.81 of gent@lsp-mas.be

Morgen gaat een info-vergadering door van de stad Gent waarbij bewoners van een 100-tal huizen uit de Brugse Poort op de hoogte zullen gesteld worden van de onteigening van hun woning of het huis dat ze huren. In de plaats daarvan zullen nieuwe stadsparken en enkele nieuwe sociale woningen komen. De wijkafdeling van de LSP heeft de laatste dagen reacties verzameld van getroffenen uit de wijk, maar ook van bewoners die in hun huis kunnen blijven wonen. Allen zijn vrij geschrokken van de omvang van het project als van de manier waarop het stadsbestuur in deze handelt. Als reactie hierop hebben we het initiatief genomen tot het organiseren van een bewonersvergadering die zal plaatsvinden op vrijdag 7 juni in café Biljart (hoek Boerderijstraat - Geitstraat). Hierna vind je de brief die de LSP-wijkafdeling in de wijk heeft gebust met daarin onze eisen geformuleerd.

Bart Vandersteene LSP-Gent


Beste buren,
Vorige week kregen bewoners van de Acaciastraat, Hulstboomstraat, Brunelstraat, Sikkelstraat, Kastanjestraat en de Haspelstraat iemand aan de deur van het stadsbestuur met de mededeling dat hun huis zou onteigend worden. Het stadsbestuur heeft blijkbaar grote plannen met deze wijk. Het aanleggen van 2 nieuwe parken, enkele nieuwe sociale woningen, een nieuwe plaats voor het wijkgezondheidscentrum, ...

Niemand kan ontkennen dat deze wijk nood heeft aan meer open ruimte. Kinderen worden vandaag verplicht om van de openbare weg hun speelruimte te maken met alle gevolgen vandien. Wat meer groen in de buurt kan het wonen er zeker aangenamer maken. Maar!!! Ten koste van wat?

Voor deze "heropwaardering", gaat het stadsbestuur over tot drastische maatregelen, die veel ellende, frustratie en wanhoop met zich meebrengen. Daarom eisen wij dat er geen afbraakpolitiek wordt gevoerd zolang er geen alternatieven worden geboden voor de getroffenen.

Het stadsbestuur zit al twee jaar te broeden op de plannen maar heeft de betrokkenen nu pas ingelicht. Vele slachtoffers hebben de laatste jaren, terwijl het stadsbestuur nog zat te kauwen op de plannen, nog belangrijke investeringen gedaan in hun woning. Sommige mensen kwamen nog maar recent in deze wijk wonen en zullen terug enorme verhuiskosten moeten dragen. Vele eigenaars en huurders wonen soms al tientallen jaren in hun huis. De emotionele waarde die ze aan hun huis hechten, is met geen geld te betalen. Sommigen hebben jarenlang zelf renovaties aangebracht, met de hulp van vrienden en familie. Zullen deze kosten vergoed worden?

De plannen van het stadsbestuur kunnen volgens ons dan ook niet op deze manier doorgevoerd worden. Vele mensen werden per brief ingelicht. Wanneer het stadsbestuur het goed zou menen met deze wijk, dan had ze tenminste rekening gehouden met de slachtoffers. Wij denken dat we ons moeten verzetten tegen deze afbraakpolitiek zolang er geen aanvaardbare alternatieven zijn voor de slachtoffers.

Deze alternatieven zijn volgens ons:

een woning van minstens dezelfde kwaliteit, in een gelijkaardige buurt, aan dezelfde prijs
indien het stadsbestuur geen woningen vindt aan dezelfde prijs, dan betaalt ze het prijsverschil aan de betrokkenen zolang deze de woning bewonen
een verhuispremie, die alle kosten dekt die bij een mogelijke verhuis komen kijken.
Uit het verleden bleek bij gelijkaardige projecten dat de gedane renovaties onvoldoende of niet vergoed werden. De eigenaars die in hun eigen woning wonen, moeten dan ook ruim vergoed worden voor hun verlies. Mensen die jarenlang aan hun huis hebben gewerkt om er hun thuis van te maken, kunnen niet zomaar ergens in sociale appartementen worden gedumpt.

Wij eisen dat het stadsbestuur alternatieve woningen ter beschikking stelt van de getroffenen, met een volledige terugbetaling van de waarde van het huis en de onkosten die via renovaties werden gemaakt.

Vele slachtoffers hebben angst hun vrienden, hun buren, ... te verliezen. Ze hechten sterke emotionele en sociale waarden aan deze wijk. Door hun verplichte verhuis wordt het gehele sociale weefsel van deze mensen uit elkaar gerukt.

Geen sanering van de wijk ten koste van de zwakste bevolkingsgroepen.

Het stadsbestuur is al enkele jaren bezig om een aantal wijken wat op te kuisen. Terwijl dikwijls de zwakste groepen uit de wijk worden verwijderd via onteigeningen, zien de rest van de wijkbewoners hun huurprijs stelselmatig stijgen. Vele huiseigenaars zullen er van uitgaan dat de waarde van huis gestegen zal zijn, waardoor ze zich ook het recht zullen toeëigenen om de huurprijzen gevoelig op te trekken. Zullen de nieuwe parken dan nog dienst doen voor de huidige bevolking van de wijk, of zullen deze door de afbraak, of door de stijging van de huurprijzen, verder van het stadscentrum weggejaagd worden.

De plannen van het stad belangen niet enkel degenen aan die hun huis zien verdwijnen. Wij eisen dat de ganse wijk en zeker de slachtoffers betrokken worden bij het opmaken van de plannen en het uitwerken van aanvaardbare alternatieven. We kunnen ons niet laten verdelen, want alles wat ons verdeelt, verzwakt ons.

Onze eisen :

Geen sanering op de kap van de zwaksten onder ons.
Het bevriezen van alle huurprijzen in de Brugse Poort.
In de stad is er een tekort aan degelijke woningen. Tegelijkertijd maakt het stadsbestuur grote bedragen vrij voor prestigeprojecten in het stadscentrum, denk maar aan de bloemenmand, of de nieuwe cultuurtempel – het Forum - die men wil bouwen. Wij willen dat het stadsbestuur de middelen in eerste instantie gebruikt voor een sociaal beleid voor haar bevolking. Indien er nadien middelen over zijn, kan men kijken hoe men deze nuttig kan aanwenden. Helaas is dit niet het geval. Het stadsbestuur besteedt meer aandacht aan de grote bedrijven, de toeristen en de middenstand, dan aan haar eigen bevolking.

Bewoners die door deze plannen in een fraaiere omgeving komen te wonen zullen op termijn ook hogere huurprijzen moeten betalen. Daarom is het belangrijk de solidariteit onder de wijkbewoners te bevorderen. Iedereen heeft er belang bij dat we onze eisen bundelen.