arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nieuwe escalatie in Israëlisch-Palestijnse oorlog
by Standaard-watcher Monday May 27, 2002 at 11:18 AM

Nieuwe escalatie in Israëlisch-Palestijnse oorlog Kettingreactie van aanslagen leidt tot feitelijke herbezetting Van onze correspondent Salomon Bouman 27/05/2002


TEL AVIV -- Hoge Israëlische militaire kringen zijn verrast door het opvallend snelle herstel van de Palestijnse organisaties na de recente grote Israëlische militaire inval ,,Verdedigingsschild'' in de autonome Palestijnse gebieden. Ter illustratie van de Palestijnse veerkracht zei de Israëlische minister van Defensie Benjamin Eliezer gisteren dat negentig procent van de geplande Palestijnse zelfmoordaanslagen in Israël worden onderschept en verijdeld.


Iedere dag proberen een of twee Palestijnse zelfmoordenaars Israël binnen te dringen. Bovendien mikken de Palestijnen nu ook op grote strategische doelen in Israël. Vorige week ontsnapte Israël aan een grote ramp toen een tankauto op een grote opslagplaats voor gas en benzine de lucht in ging. Een zware bom onder de tankauto was kennelijk met een telefonisch signaal tot ontploffing werd gebracht. De snelheid en efficiëntie van een automatisch blussysteem voorkwam een kettingreactie van ontploffingen die wellicht aan honderden Israëli het leven had gekost.

De aanslag deed Israël de zoektocht naar Palestijnse zelfmoordenaars in een nog hogere versnelling zetten. Dag en nacht vallen kleine mobiele Israëlische eenheden, tanks, pantserwagens, jeeps en ook infanterie vrijwel alle Palestijnse steden in de autonome Palestijnse gebieden binnen. Voor de regering Sharon is het akkoord van Oslo morsdood en is de hele Westelijke Jordaanoever vogelvrij.

In wezen gaat het om een herbezetting. Israël heeft de verbindingen tussen de Palestijnse steden dermate bemoeilijkt dat er in feite sprake is het opdelen van de Westelijke Jordaanoever in acht kantons. Israël zegt dat om veiligheidsredenen te doen. Tijdens de invallen in steden als Bethlehem, Tulkarem en Kalkilya, zoals afgelopen weekend gebeurde, worden steevast Palestijnen gearresteerd. Hun ondervragingen verschaffen de Israëli's nieuwe informatie. Op grond daarvan worden nieuwe invallen gepland. Wegens de ernst van de situatie zou chefstaf generaal Mofaz zelfs weer pleiten voor een grote militaire operatie tegen de Palestijnse steden.

Bij deze Israëlische acties en Palestijnse zelfmoordacties vallen aan beide kanten doden. Ook het afgelopen weekeinde was weer betrekkelijk bloedig. Twee Palestijnse vrouwen werden door Israëlische militairen gedood toen ze het veiligheidshek in de strook van Gaza naderden. Toen bleek dat het niet om Palestijnse strijders ging, sprak de Israëlische legerwoordvoerder zijn spijt over het incident uit.

Op de Westelijke Jordaanoever verloor een zwangere Palestijnse moeder haar baby omdat ze bij een wegversperring werd tegengehouden. Israël zegt dat de vrouw van een brancard viel toen de ambulance kwam en dat dit de reden van het verlies van de baby is. En in de stad Tulkarem werd een Israëlische soldaat gedood en een ander zwaar gewond bij een incident met Palestijnen die het geldende uitgaansverbod negeerden.

©Copyright De Standaard