arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gespreksavond UNICE
by Tim H. Thursday May 23, 2002 at 06:39 PM
ccMarianne@pandora.be Textielhuis, Rijselstraat 19, 8500 KORTRIJK

Op dinsdag 28 mei organiseert de culturele centrale Marianne ism D14-Kortrijk en vzw Aanzet een informatieavond omtrent de Europese patroonsorganisatie UNICE. U kan vanaf 19u terecht in het Textielhuis om Marc Vandepitte zijn visie te horen op deze Europese economische lobbygroep. Een lobbygroep die te vergelijken is met de ERT (European Round Table of Industrials).

Gespreksavond UNICE...
28mei.jpg, image/jpeg, 607x834

Op Indymedia stond een tekst van ene Tom Demeester over de UNICE. U kan hem hierna lezen:
‘Be part of the most important European dialogue between leading business people and policymakers', schreeuwt de banner op de website van de tweede European Business Summit.

Als topsprekers zijn onder andere al aangekondigd : Erkki Liikanen, Europees commissaris voor ondernemingen ; Philippe Maystadt van de Europese investeringsbank, topman Pierre Jean Everaert van Interbrew. Het kruim van de kapitalistische commanding heights met andere woorden.

Op het programma : discussies en debatten over … duurzame ontwikkeling. Met rondetafelgesprekken over ‘duurzame energievoorziening in een geliberaliseerde markt', ‘ontwikkeling van ecologisch bewustzijn in Europa', ‘consumentenvertrouwen en veilig voedsel', en ‘mobiliteit en de ontwikkeling van nieuwe transportmiddelen', lijkt het wel een Agalev-congres, met dit verschil dat we op de ‘farewell cocktail' geen politiek correct fruitsap moeten verwachten. En voor wie denkt dat de geldwolven van het bedrijfsleven plots groene jongens geworden zijn, bedenk dan dat zelfs de Dow Jones een aparte notering heeft voor ethische en duurzame multinationals. Duurzaam ondernemen is tegenwoordig een bron van duurzame winst, zoals Sidmar zich een tijd geleden in haar bedrijfsblad liet ontglippen. Tijd dus voor de milieubeweging om de duurzame newspeak van de beursjongens te ontmaskeren.

Voor de studenten en ander schuim van de straat, misschien nog volgende tip : organisator en UNICE-topman Philippe de Buck van Overstraeten (ex-gedelegeerd bestuurder van het Belgische Agoria, het vroegere Fabrimetal), is ook de man die pleit voor ‘de snelle invoering van het Bologna-model om de kloof tussen de vraag en het aanbod van ingenieurs en informatici te dichten', met andere woorden : ‘een "echte" democratisering van ons onderwijs.'

De groeten

Tim Hautekeete en Vincent Deleu