arch/ive/ief (2000 - 2005)

Huwelijk voor holebi's: vertragingsmaneuvers van de regering
by yvan Wednesday May 22, 2002 at 04:06 PM

Nog geen maand na Roze Zaterdag, de jaarlijkse holebi-manifestatie waarop politici uit de regeringspartijen aanwezig waren, blijkt dat de regering haar wetsontwerp over het homohuwelijk heeft teruggetrokken uit de Kamer. Nochtans was de realisatie van dit voorstel een van de belangrijkste eisen van Roze Zaterdag...

De commissie justitie van de Kamer zou te veel werk hebben om het ontwerp er nog bij te nemen. In de plaats zou er nu een parlementair wetsvoorstel ingediend worden in de Senaat.

Agalev hoopt dat deze verhuizing betekent dat er nieuwe vaart komt in het homohuwelijk. De voorzitter van de Senaatscommissie - justitie, Josy Dubié (Ecolo) is het idee alvast genegen. Voor het einde van deze regeerperiode, juni 2003, zou alles in kannen en kruiken moeten zijn.

Maar niet iedereen deelt dit optimisme. Gevraagd of er vertragingsmanoeuvres in het spel zouden kunnen zijn heeft de Federatie Werkgroepen Homoseksualiteit (FWH) tot nog toe altijd volgehouden dat dat niet het geval is. In een persbericht komt de FWH op dit standpunt terug.

Het argument dat de commissie Justitie overbelast is, houdt geen steek, aldus de FWH. De commissie zal zich hoe dan ook over het wetsontwerp moeten buigen, of het nu eerst in de Senaat behandeld wordt of niet. Het wetsontwerp heeft betrekking op het burgerlijk recht en hoort dus in de Kamer thuis. Het hoeft niet in de Senaat behandeld te worden, enkel wanneer het door voldoende senatoren zou geëvoceerd worden.

Dat het nu wel in de Senaat zou behandeld worden, betekent gewoon dat de procedure nog vertraagd zal worden. Het ontwerp was al geagendeerd bij de commissie Justitie en zou weldra ook effectief behandeld worden.

FWH ziet geen zinnige reden waarom dit ontwerp eerst in de Senaat zou moeten besproken worden. In tegenstelling tot de anti-discriminatiewet, die wel een uitgebreide juridische bespreking nodig had, is dit ontwerp juridisch eenvoudig van aard en snel te behandelen en te stemmen.
Daarbij komt dat het ontwerp als wetsvoorstel zou ingediend worden in de Senaat, waardoor het nog lager op de prioriteitenlijst terecht komt.

Tussen de goedkeuring op de ministerraad en de agendering als punt 8 in de commissie Justitie is een jaar verlopen. Vandaag kan FWH niet anders dan besluiten dat er hier slechte wil in het spel is. Het doorsturen naar de Senaat of het evoceren door senatoren, beschouwt FWH als een stem tégen de openstelling van het huwelijk.

FWH vraagt de parlementairen zich te verzetten tegen de doorverwijzing en het ontwerp snel goed te keuren in de commissie Justitie en in de plenaire zitting van de Kamer.