arch/ive/ief (2000 - 2005)

Solidariteit met de colombiaanse syndicalisten op woensdag 22 mei
by zumbi Wednesday May 22, 2002 at 08:04 AM
fleveque@brutele.be

Uitnodiging tot een protestactie voor de Colombiaanse Ambassade in Brussel, op woensdag 22 mei 2002, vanaf 15u tot 17u.

Solidariteit met de ...
logouso.gif, image/gif, 100x101

"Stop de moorden van syndicalisten in Colombia, actievrijheid voor de petroleumvakbond USO !"

Het ICEM en USO-Colombia, de BBTK en De AC van het ABVV en het ACV (de Brusselse Federatie van Christelijke vakbonden en de LBC) willen de Colombiaanse regering ter verantwoording roepen voor de verschillende moordpartijen, ontvoeringen en bedreigingen waarvan vakbondsvertegenwoordigers het slachtoffer zijn, vooral in petroleumgebieden.

Sinds 15 jaar werden er niet minder dan 4000 syndicalisten vermoord in Colombia, bijna altijd door paramilitaire doodseskaders. Meer dan 191 vakbondsmilitanten werden gedood in 2001, en sinds begin 2002, zijn er meer dan 60 syndicale verantwoordelijken die hun inzet in de sociale strijd, met hun leven moesten bekopen.

De petroleumvakbond, Union Sindical Obrero (USO), betaalde een zware rekening in deze gewelddadige repressie. De meest recente voorbeelden spreken voor zichzelf:

December 2001: Aury Sara Marrugo, voorzitter van de subdirectiva USO Cartagena en Enrique Arrellano die hem vergezelde werden ontvoerd, gefolterd en afgemaakt;

25 februari 2002: Gilberto Torres Martinez, secretaris generaal van de Subdiretiva Unica del Oleoducto * USO werd ontvoerd;

20 maart 2002, moord op Rafael Jaimes Torra, schatbewaarder van de vakbond USO in Barrancabermeja;

25 maart 2002, de werknemers van Ecopetrol, José Antonio Perez en Hernando Silva, werden ontvoerd door een gewapende bende.

Op 1 mei werd Jesus Antonio Gonzalez Luna, lid van het Nationaal uitvoerend bestuur van Sinaunicol CUT op een geweldadige wijze aangehouden door de politie.

Een rapport over de Schending van de Mensenrechten in Colombia, dat aan de IAO in Geneve werd voorgelegd, maakt melding van een systematische repressiestrategie tegen syndicale activiteiten. Dit is vooral het geval in de petroleumregio's zoals Barrancabermeja, Cartagena, Casanare, *

Plaatselijke syndicalisten klagen concreet de repressieve situatie aan waarbij zij als het ware gevangenen zijn in hun vakbondslokalen. Zij krijgen doodsbedreigingen per telefoon, worden ze door gepantserde voertuigen overal gevolgd, ze worden systematisch geschaduwd en bedreigd. Dit alles maakt elk syndicaal werk en zelfs het contact met de petroleumarbeiders gevaarlijk.

De USO onderlijnt ook dat sommige leiders van de USO vastgehouden werden ( waarschijnlijk na ontvoering) Sommigen onder hen worden strafrechterlijk vervolgd ( met rechtbank) waarbij zware inbreuken op de meest elementaire principes inzake het recht op verdidiging worden met de voeten getreden. In dit kader is het belangrijk te vermelden dat de USO en zijn voorzitter Hernando Hernandez meermaals het doelwit waren van paramilitaire bendes.

Wij willen een internationale vakbondscampagne voeren zodat de petroleumwerknemers zich vrij in vakbonden kunnen organiseren en hun belangen verdedigen zoals met de USO. De vakbond moet het recht hebben zich rechtstreeks tot de werknemers te richten, ze informatie te geven, ze lid te maken, ze te vormen en samen met hen vakbondsactiviteiten en acties te organiseren, noodzakelijk om hun rechten te doen naleven en hun rechtmatige eisen te doen inwilligen. Het is de verantwoordelijkheid van de Colombiaanse overheid, het patronaat, de directie van Ecopetrol en van multinationale ondernemingen die betrokken zijn in de ontginning en raffinage van petroleum zoals BP, TotalFinaElf, maar ook Shell, Exxon Mobil, Chevron en anderen, om de syndicale rechten zoals voorzien in de conventies van de IAO te respecteren en te waarborgen.

Wij hebben het ' Colombië *plan' en zijn negatieve gevolgen voor de escalatie van het conflict van dichtbij gevolgd. Wij zijn ook bezorgd over de steun van sommige multinationale ontginningsfirma's en petroleumbedrijven aan de militaire aspecten van het ' Colombia-plan'.

Het is totaal onaanvaardbaar dat geld en fondsen die voorzien zijn voor het « Plan Colombia » van de Verenigde Staten, voor Vredesconferenties met de steun van de Europese Gemeenschap, of voor de bescherming van de petroleuminstallaties, * in feite gebruikt worden om paramilitaire milities te financieren. Die vormen zich om in doodseskaders voor syndicalisten. Tezelfdertijd houdt dit een militarisering in van de Colombiaanse maatschappij waar mensenrechten en syndicale vrijheden voortdurend met de voeten worden getreden.

Colombia is in Zuid-Amerika een land met ongeveer 42 miljoen inwoners, waar de kloof tussen rijk en arm enorm is: de 3% rijkste van het land bezitten 70% van de bewerkbare grond, de arme boeren daarentegen, die goed zijn voor 60% van de bevolking moeten zich tevreden stellen met 3% van de gronden. Eén kind op 2 heeft honger, de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Elke vorm van verzet tegen deze schrijnende onrechtvaardigheid wordt zonder pardon de kop in gedrukt. Colombia breekt alle records op het gebied van moorden, folteringen, ontvoeringen en politieke gevangenen. De boerenleiders, de verantwoordelijken van mensenrechtencomités, de journalisten en in het bijzonder de syndicalisten leven in een voortdurende onzekerheid.

Het doel van onze actie is om publiekelijk deze revolterende situatie in Colombia aan te klagen. De Secretaris-Generaal Fred Higgs van de ICEM gaat een onderhoud aanvragen met de Ambassadeur, zodat een delegatie een protestbrief gericht aan de Colombiaanse President en overheid, kan overmaken. We vragen heel duidelijk aan de huidige President en aan de toekomstig verkozen president van Colombia om alles in het werk te stellen om een politieke oplossing voor het conflict op basis van gerechtigheid te zoeken en niet door militaire ingrepen.

We hopen dan ook talrijk aanwezig te zijn op de actie: afspraak op woensdag 22 mei vanaf 15 u voor de Colombiaanse Ambassade, Avenue Franklin Roosevelt, 96 A, 1050 Brussel.

De actie is georganiseerd door de ICEM ( De Internationale vakbond voor scheikunde, energie, mijnen en diverse industriëne) en USO Colombia ( Union Sindical Obrera de la Industria del Petrolo) , het ABVV ( BBTK en AC) en het ACV ( De brusselse Federatie en de LBC) Belgische Coordinatie voor Colombia :NCOS-11.11.11, Nationale centrum voor Ontwikelingssamenwerking (CNCD), - OXFAM-SOLIDARITEIT - SERPAJ-EUROPA - Broederlijk Delen - Red Europe de Comités « OSCAR ROMERO » - FIAN-BELGIUM * Amnesty International (VL et FR), Social Alert - Commissie "JUSTITIE EN VREDE" - FUJA * Opération Monde Nouveau (OMN) - Mouvement des Citoyens * Comité Mensen Rechten « DANIEL GILLARD » en Socialisme Zonder Grenzen (SZG).

Verantwoordelijke uitgevers:

Paul Lootens,Hoogstraat 26-28, 1000 Brussel. E-mail: paul.lootens@accg.be
Guy Tordeur, Pletinckxstraat 19 1000 Brussel Email : guy.tordeur@acv-csc.be