arch/ive/ief (2000 - 2005)

Christenen voor het Socialisme leren werken met (nieuwe) media.
by Koen Ooms Tuesday May 21, 2002 at 07:34 PM
christenen.v.h.socialisme@skynet.be 015/41.64.84 Belgradestraat 78, 2800 Mechelen

Tijdens het voorbije Pinksterweekend kwamen een vijventwintigtal leden en sympathisanten van CvS bijeen in Hoepertingen. Zij kwamen er meer leren over hoe ze de (nieuwe) media kunnen gebruiken als een instrument in de strijd die ze op allerlei terreinen voeren.

Steeds meer leden van de beweging Christenen voor het Socialisme luchten publiek of in eigen kring hun ongenoegen over de manier waarop het gros van de media de werkelijkheid voorstelt en verdraait. Wat sommige goeroes ook mogen beweren, de ideologische strijd ligt zeker niet stil, en in die strijd vinden we de media meestal aan de andere kant van de barrière.

Omdat wij ons ongenoegen en onze verontwaardiging niet altijd nuttig konden ombuigen in een snelle en doeltreffende reactie op het opgedrongen eenheidsdenken, lieten wij ons inspireren door de slogan van Indymedia: "Don't hate the media, be the media".

Door de inbreng van een aantal mensen die dag in dag uit met media en nieuwsgaring bezig zijn hebben wij ons inzicht in het functioneren van die media kunnen verdiepen. (Bedankt Rik, Han, Mara, Raf, Dirk en Michel.) Hoewel het geen nieuw fenomeen is toch bleek de machtsconcentratie in die sector de laatste jaren spectaculair toegenomen en zijn er weinig professionele mediamensen die aan de dwang van de aandeelhouders en de managers kunnen of willen ontsnappen. Ook de openbare omroepen staan onder diezelfde commerciële druk.

De klassieke media beconcurreren op hun eigen terrein is bijna onmogelijk, zij het alleen al maar omwille van de enorme financiële drempels. Maar nieuwe media als e-mail en internet bieden ons enorme mogelijkheden (voor relatief weinig geld). We moeten ze alleen nog beter leren gebruiken en onze kennis dan ook in de praktijk omzetten. Er zijn zoveel plaatsen waar mensen strijd leveren tegen wantoestanden en miserie. Veel van die mensen weten dat hun werk deel uitmaakt van de algemene strijd tegen het kapitalisme maar ze komen daarmee (/daarom) niet in het nieuws. Door een eigen netwerk te ontwikkelen kunnen we enorm veel mensen bereiken met nuttige informatie. Op die manier kunnen we ook krachten bundelen vanuit alle terreinen van de klassenstrijd.

Om duidelijk te maken dat we geen cyber-zombies willen worden die niet meer achter hun computer wegkomen maakten we ook tijd voor oefeningen in praktijkwerk. Van de mensen van Indymedia leerden we o.a. interviews geven en afnemen. Wie goed voorbereid naar een actie/betoging gaat haalt er eens zo veel resultaat uit. Katri van ‘Voor Moeder Aarde' leerde ons een aantal knepen van het vak bij ‘non-violent direct action' zoals bij de voorbije en komende ‘Bomspottingen' (de volgende is op 5 oktober !!! allen daarheen !!!). Wij zullen daar niet onvoorbereid aankomen. Tenslotte bracht Geert verslag uit van de reis die zowat 120 mensen van over heel de wereld ondernamen naar Irak. Ze noemden het een ‘vredesinspectie'. De miserie die de nog steeds voortdurende oorlog en het embargo de Irakese bevolking aandoet is onverdraaglijk. Het verhaal van Geert en van de andere reizigers zal een sterke mobilisatiekracht vormen voor de opnieuw opkomende vredesbeweging.

Het was een zeer leerrijk weekend dat inzicht aan praktijk koppelde en dat door alle deelnemers als erg nuttig werd ervaren. En door de prachtige omgeving, het lekker weertje en het leuke gezelschap was het daarbij ook nog heel aangenaam en gezellig.

Wie gebruik zou willen maken van de ervaring die wij bij (het organiseren van) dit weekend hebben opgedaan kan altijd contact nemen met het secretariaat van CvS: Belgradestraat 78, 2800 Mechelen. Tel.: 015/41.64.84
e-mail : christenen.v.h.socialisme@skynet.be