arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ierse verkiezingen
by geert cool Sunday May 19, 2002 at 12:22 AM

In de Ierse parlementsverkiezingen haalt radicaal-links een goede score. Ook gaan partijen die deels gezien worden als "anders", zoals de Green Party en Sinn Fein (ook al zijn dit eigenlijk establishment-partijen) vooruit.


De eerste resultaten van de Ierse parlementsverkiezingen van 17 mei zijn bekend. Dat zijn de resultaten van de drie districten waar electronisch gestemd werd. Daarbij is ook Dublin West waar Joe Higgins van de Ierse zusterpartij van LSP opkwam voor herverkiezing. In 1997 haalde hij 16,21%. Het vele werk van Joe in het parlement om arbeidersstrijd te verdedigen en op te komen voor de belangen van de arbeiders en jongeren heeft zijn vruchten afgeleverd. Bij deze verkiezingen haalde Joe Higgins 21,5% (+ 5,29%).

In Dublin North kwamen we bijzonder dicht bij een verkozene. Ons gemeenteraadslid Clare Daly haalde er 12,5% (+ 5,3%). Een half procentje meer was voldoende geweest om ook Clare naar het parlement te sturen. Dit legt de basis om bij de volgende verkiezingen in Dublin North effectief een verkozene te halen. Clare is er immers erg gekend als vakbondsafgevaardigde op de luchthaven en is in Dublin North betrokken in de campagne tegen de invoering van een nieuwe belasting op huisvuilzakken.