arch/ive/ief (2000 - 2005)

Antwerpen 8 juni: Toch Betoging voor een Rechtvaardigde Vrede in Palestina
by Peter Mertens Friday May 10, 2002 at 05:08 PM
mertens.peter@pi.be

Op 8 juni zal er dan toch een Palestina-betoging door de straten van Antwerpen trekken. Om het betogings- en samenscholingsverbod van de stad Antwerpen te doorbreken hebben tientallen organisaties de handen in elkaar geslaan in het "Antwerps Platform voor Palestina". Zaterdag 8 juni 2002 14u: afspraak op de Leopold De Waelplaats (Museum voor Schone Kunsten)

Na intense druk van de zionistische lobby en de diamantsector in Antwerpen, voor de gelegenheid innig bemind door extreem-rechts, had het Antwerpse stadsbestuur op 15 april een betogingsverbod ingesteld. De aangekondigde pro-Palestina betoging van 21 april werd op vraag van Vlaams Blokvoorman Dewinter verboden. SP.A-voorzitter Patrick Janssens ging nog verder en verkreeg zelfs een samenscholingsverbod voor die zondag. Een primeur in deze stad van 450.000 inwoners sinds de bevrijding in 1945. Die zondag 21 april werden 60 mensen "preventief" opgepakt door de politie, onder luid gejoel van Vlaams Blok-leden die de stad mee "inspecteerden". De regenboogcoalitie, met inbegrip van SP.A en Agalev, heeft met die beslissing één tiende van de Antwerpse bevolking het zwijgen opgelegd. Na het afwijzen van het stemrecht hebben deze ‘democraten' nu ook het betogingsrecht aan banden gelegd.

Toen Mie Branders, districtsraadslid van de PVDA in Hoboken dit ondemocratisch verbod aankloeg en een motie voorlegde om te vragen dat Israël de Uno-resoluties zou toepassen, verlieten de VLD-vertegenwoordigers de zaal. Ze riepen dat het een schande was om dat te durven vragen. Grondwettelijke democratische rechten worden met gemak opzij gezet, en zelfs een toepassing van de Uno-resoluties wordt als schandalig afgedaan.

De diamantairs of de onderdrukten

In de Kamer van volksvertegenwoordigers dienden Hugo Coveliers (VLD), Fred Erdman (SP.A), Marc Van Peel (CD&V) en Alfons Borginon (VU&ID) een resolutie in om "de Belgische diamantsector te vrijwaren bij het bepalen van 's lands buitenlands beleid in het Israëlisch-Palestijns conflict". Een resolutie om elke sanctie tegen Israël te vermijden. De belangen van het fonkelende geld, of de belangen van de onderdrukten, dat is de kwestie. Bush en Sharon hebben samen de tactiek van de verschroeide aarde uitgewerkt om het Palestijnse leven onmogelijk te maken. Ieder rechtschapen mens kan niet anders dan hopen dat er snel een einde komt aan de onderdrukking, uitbuiting, kolonisering en racistische vernedering van het Palestijnse volk.

Om de Palestijnen te steunen, kwamen in Elcker-Ick tientallen mensen samen onder de noemer Antwerps Platform voor Palestina. Zij eisen van de Belgische staat dat "er een boycot wordt ingesteld van Israëlische producten" en dat "er concrete stappen worden ondernomen opdat het Associatieverdrag tussen de Europese Unie en Israël wordt opgeschort".

Het Antwerps Platform stelt: "Wij vinden dat de illegale Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden de oorzaak is van dit gewelddadig conflict. (…) Alleen de terugtrekking uit de bezette gebieden, een stopzetting van de Israëlische nederzettingenpolitiek en een terugkeer van alle Palestijnse vluchtelingen zal deze waanzin stoppen."

Op de vergadering vroegen sommigen zich terecht af waarom we ons zouden verzetten tegen het aan de macht komen van het Vlaams Blok als we ons nu neerleggen bij een verbod om in het openbaar te manifesteren voor Palestina. "Moest Dewinter nu burgemeester zijn, dan zou er ook zulk verbod zijn en zou elke progressief daartegen op straat komen. Nu SP.A-VLD-CD&V-Agalev dat verbod uitspreken moeten we hetzelfde doen", zo klonk het. Van het stadsbestuur eist het Platform dat er een beleid komt "dat elke vorm van racisme aanpakt; dat de veiligheid van alle gemeenschappen bevordert" en dat ze "het democratisch recht om te manifesteren in solidariteit met het Palestijnse volk respecteert".

Op 8 juni wordt in elk geval een grote betoging georganiseerd om die eisen kracht bij te zetten. Noteer alvast het vredesteken in je agenda op die datum: zaterdag 8 juni 2002 14u: afspraak op de Leopold De Waelplaats (Museum voor Schone Kunsten)

- het volledig platform van de Betoging voor een Rechtvaardigde Vrede, kan je vinden op de website http://www.kifkif.be .
- voor meer informatie : Josephine Markussen, p/a Patriottenstraat 27, 2600 Berchem, tel. : 0475/227.365, e-mail : antwerpsplatform@yahoo.com.
- wens je het platform mee te ondertekenen, stuur dan je naam, adres en telefoonnummer door, naar antwerpsplatform@yahoo.com.
- Uno-resoluties 194, 242 en 338 vind je integraal terug op http://www.kifkif.be.

Ondertekenaars van het Antwerps Platform voor Palestina zijn:

• Organisaties. Arabisch Europees Liga (AEL), Attac-Antwerpen, Centrum voor Ontwikkeling Documentatie en Informatie voor Palestina (CODIP), Islamitisch- Documentatie en Informatiecentrum (IDIC), Kif Kif vzw, Masereelfonds-Antwerpen, Mens- en Milieuvriendelijk Ondernemen (MeMO) vzw, Open School Hasselt, Partij Van De Arbeid Antwerpen, RAAF, Socialistische Arbeiderspartij.

• Personaliteiten. Herman Luyckx, Do Berquin, Jean-Pierre Avermaete, Tarik Fraihi, Koen Declerck, Mireille Backeljau, René Los, Josephine Markussen, Raf Van Brussel, Chris Den Hond, Piet Vandenbossche, Nicolas Caton, Pol Dobbelaere, Danny Dickers, Nadia Fadil, Mohamed Sebbahi, Jakvo Schram, Wim Van Havere, Mourad Bekkour, Martine Haesendonckx, Ali Salmi, Lieve Gelders, Bilal Benyaich, Guido Vanham, Klaas Maertens, François Gaethofs, Zohra Othman, Wouter Boni.