arch/ive/ief (2000 - 2005)

Aanslag op de democratie.
by chris Thursday May 09, 2002 at 12:25 AM

Als we de burgerlijke pers moeten geloven is heel Nederland nu geschokt door het doodschieten van Pim Fortuyn.

Aanslag op de democr...
schaarbeek.jpg, image/jpeg, 190x297

Nadat de Nederlandse premier Kok een verklaring had afgelegd, vertelde een verslaggever van de NOS dat hij de premier nog nooit zo aangeslagen had meegemaakt, dat terwijl er op TV niets anders was te zien dan een raspoliticus die zeer zorgvuldig zijn woorden stond te kiezen. Overigens is dit ook wat van een minister-president onder dit soort omstandigheden moet worden verwacht.
----------
Op dezelfde dag dat Fortuijn werd vermoord, schoot een man in het Belgische Schaarbeek het Marokkaans echtpaar Ahmed Isnasni (47) en Habiba El Hajji (48) dood. Twee van hun vijf kinderen waren ook zwaar geraakt.
De dader stond bij buurtbewoners én politie bekend als een racist, die aanleunde bij extreem-rechtse groepen. Geen aandacht hiervoor in de Nederlandse media.
,,Een paar weken geleden was hij dolblij omdat Jean-Marie Le Pen het tot mededinger van Chirac had geschopt voor de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen´´, wist buurvrouw Rita François te vertellen. ,,Maar sinds de nederlaag van Le Pen in die tweede ronde, was hij woest. Hij zei dat, aangezien het Front National niks kon beginnen, hij maar zelf de boel moest uitkuisen ´´.
Dolle schutter Hendrik Vyt voegde helaas de daad bij het woord en schoot ´s nachts kort na half vier zijn onderbuur Ahmed Isnasni (47) en diens vrouw Habiba El Hajji (48) dood. Hendrik Vyt stak de woning in de fik.
Meteen na het incident kwamen buurtbewoners woedend op straat. Ook in de voormiddag bleef het onrustig. Waarom had de politie niet sneller ingegrepen? Waarom werden de kinderen uit de woning gered door een buurtbewoner, en niet door de hulpdiensten?
Dat de politie eerder op de avond al, rond 22.30 uur, om een interventie werd gevraagd omdat de bejaarde man woedend op de deur van zijn buren beukte, kon kabinetschef Gerard Buyck gisteren bevestigen noch ontkennen...