arch/ive/ief (2000 - 2005)

Opnieuw stijging van de militaire productie bij Barco
by Forum Voor Vredesactie Wednesday May 08, 2002 at 06:31 PM

Kritische aandeelhouders trekken aan de alarmbel

Op 8 mei houdt Barco zijn jaarlijkse algemene vergadering. Sympathisanten van het Forum voor Vredesactie en Netwerk Vlaanderen zullen als kritische aandeelhouder aanwezig zijn om de groeiende militaire productie van Barco in vraag te stellen. Ondanks de slechte financiële resultaten van Barco kent de militaire productie een stijging. De afdeling Barco View, waarin de militaire productie verscholen zit, kende een omzetstijging van maar liefst 27%.

Met de aanstelling van de nieuwe gedelegeerd bestuurder, Dhr. De Prycker hopen wij dat Barco resoluut een nieuwe richting inslaat, dat de militaire productie afgebouwd wordt en dat Barco duidelijk kiest voor een zuiver civiele productie.

Wij wensen op de aandeelhoudersvergadering een duidelijk zicht te krijgen op de beleidsintenties die Dhr De Prycker hieromtrent in petto heeft. Ook willen wij duidelijkheid omtrent de mogelijke contracten die Barco afsloot met landen zoals Israel, India, Pakistan en Afghanistan, regio's waar vorig jaar bloedige conflicten ontstaan zijn.


Groei in defensie, goede vooruitzichten dankzij 11 september

Ondanks de verliezen van ongeveer 75 miljoen euro vorig jaar (zie jaarverslag Barco) boert de militaire productie van Barco goed. Barco lijkt zich steeds meer toe te leggen op verkoop van militaire producten en ijvert aktief voor een verdere stijging van dit aandeel binnen de totale omzet. De afdeling Barcoview kende een omzetstijging van 27%. Deze afdeling kent nog 3 onderafdelingen : Command and Control (omzetstijging van 48%), Medical Imaging Systems (omzetdaling van 5%) en Avionics (omzetstijging van 14%). Het zijn voornamelijk de eerste en de laatste onderafdeling waarin de militaire productie van Barco vervat zit.

Barco grijpt tevens de gebeurtenissen van 11 september aan om positieverere groeiprognoses in het vooruitzicht te stellen. In het jaarverslag staat te lezen dat er een stijging in investeringen voor Intelligence and Security - voor een betere beveiliging tegen aanslagen - verwacht wordt binnen de afdeling Command and Control.

Recht op vragen stellen

Als aandeelhouder hebben we het recht om uitleg te vragen over het beleid dat Barco voert en de contracten die vorig jaar zijn afgesloten. In het verleden werd dit vraagrecht 1 keer onderbroken. In 1998 werden we brutaal de mond gesnoerd en werd het vragenuurtje abrupt afgebroken. De rechtbank in eerste aanleg gaf ons gelijk in zijn vonnis dat stelde dat ons vraagrecht miskend werd. Barco ging in beroep, maar kreeg weerom geen gelijk. De rechtbank bevestigde de uitspraak van eerste aanleg. Barco kan ons nu dus geen strobreed meer in de weg leggen zodat wij onze kritische vragen als aandeelhouder kunnen afvuren.

Defensiebeurzen in het Verre Oosten en een filiaal in Israël

Uit de aktiviteiten van vorig jaar blijkt dat Barco zich nog meer dan ooit toespitst op de militaire markt. Barco was aanwezig op verscheidene defensiebeurzen, zoals de IMDEX beurs in Singapore, de DSEI (Defence Systems and equipment International) in Londen, Le Bourget in Parijs, Cidex (Chinese International Defence Electronics exhibition) in China. Hieruit blijkt een duidelijke aanwezigheid in Azië. We willen dan ook duidelijke informatie over mogelijke militaire contracten met conflictregio's zoals Pakistan en India. Ook in Israel is Barco aanwezig met een filiaal. Rekening houdend met het gewelddadige conflict daar, willen we weten welke contracten Barco vorig jaar afsloot met Israël.

Militaire contracten

Een greep uit enkele militaire contracten die vorig jaar werden afgesloten :

In mei werden contracten afgesloten met respectievelijk Eurocopter (een onderdeel van de Europese wapengigant EADS, European Aeronautic Defence and Space company) om haar Tiger-helicopters uit te rusten met Barco's CDMS (Control Display and Management System), met Honeywell Defence Avionics Systems om C-27J vliegtuigen te voorzien van CDMS en om C-5 Galaxy vliegtuigen te voorzien van MCDUs (Multipurpose Control Display Units) en met Raytheon Systems Company om MFD-6.8/1 displays te leveren voor de Air Force RC-135 Rivet Joint vliegtuigen.

In het Barco-gamma doken in 2001 ook enkele nieuwe producten met militaire toepassing op.

Zo werd in juni de 20.1" Rugged LCD Thin Client for Network Computing op de markt gebracht, een nieuw display-concept voor netwerkgecentreerde computers. Volgens Barco zou dit concept toepasbaar zijn voor missie-systemen in verkenningsvliegtuigen, voor computernetwerken aan boord van zeeschepen en voor C4ISR-systemen in militaire hoofkwartier en of commandoposten.

In september verscheen de ALTIUM 3000, een draagbare computer die uitermate geschikt is voor ‘gebruik in extreme omstandigheden'. Dat hieronder conflicten of oorlogen verstaan kunnen worden, blijkt uit het feit dat de ALTIUM 3000 voor het eerst werd voorgesteld op de DSEi Exhibition in Londen.

Recent (in maart 2002) werd op de Sea-Air-Space Show de VISTA 4000 Console Family voorgesteld. Deze reeks concoles werd ontwikkeld voor gebruik in de lucht, op het land en in het water en biedt mogelijkheden voor verschillende C4ISR-toepassingen.

Barco en de Europese wapengigant EADS

Sinds 1996 zijn sympathisanten van het Forum voor Vredesactie en Netwerk Vlaanderen aanwezig op de aandeelhoudersvergadering van Barco om het beleid in vraag te stellen. Vanaf dit jaar willen we op deze manier ook de Europese Defensie-industrie viseren. Op 17 mei zullen we aanwezig zijn op de aandeelhoudersvergadering van EADS (European Aeronautic Defence Systems). EADS is de tweede grootste militaire producent in Europa, met ook een productiecentrum in België (Oostkamp). Barco heeft verschillende contracten met deze militaire gigant : de Tiger aanvalshelicopter wordt gebouwd door EADS, alsook de A400M, een militair transportvliegtuig. Barco levert onderdelen voor zowel de Tiger helicopter als voor het transportvliegtuig.

Voor meer info : Luc Meskens : 0479/68.84.24