arch/ive/ief (2000 - 2005)

De nieuwe Uitpers is er!
by Redactie Uitpers Thursday May 02, 2002 at 09:22 PM

Volgende artikels kan je lezen via www.uitpers.be

EUROPA'S MAKHEID TEGENOVER SHARONS ARROGANTIE
Sharons bedoelingen zijn al langer bekend, maar nog nooit eerder speelde hij het zo openlijk: de totale vernietiging van de Palestijnse Autoriteit en haar infrastructuur met de bedoeling de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat te kelderen. Op internationaal vlak stelt Sharon zich bovendien uitermate arrogant op. Hij kan dat omdat de VS hem zo goed als onvoorwaardelijk steunen en de Europese Unie weigert een vuist te maken, of beter een non-beleid voert.

DE ESCROC EN DE FACHO
Jean-Marie Le Pen dankte na zijn triomf in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen «les petits, les sans-grades, les exclus… », kortom de 'verworpenen der aarde'. Die 'verworpenen' hebben inderdaad in grote mate voor Le Pen gestemd, veel anderen bleven thuis of stemden voor uiterst-links eerder dan voor premier Lionel Jospin, de kandidaat van de socialistische PS. Daarmee kregen de Fransen de "keuze" tussen l'escroc (Chirac, de oplichter ook "super-leugenaar" genoemd) en de facho (de fascist Le Pen).

JOODSE ANTI-SEMIETEN?
De schendingen van joodse graven en aanslagen op synagogen in West-Europa zijn door de Israëlische autoriteiten en media met beide handen aangegrepen om een groeiend antisemitisme aan de kaak te stellen. Die aanslagen worden dan dikwijls in één adem genoemd met al wie kritiek heeft op Israël. Maar wat met de talrijke joden die de voorbije weken zware kritiek hadden op de Israëlische moordmachine - zijn dat dan ook antisemieten, in tegenstelling tot het Vlaams Blok dat op groeiende sympathie bij Sharons vrienden kan rekenen?

AFGHAANS SCENARIO VOOR IRAK
Er is druk diplomatiek overleg vanuit Washington voor een nieuwe oorlog tegen Saddam Hoessein. De Iraakse oppositie en de Koerden worden nu warm gemaakt voor een rol in die oorlog. In bepaalde kringen spreekt men al van een Afghanistan-scenario, waarmee verwezen wordt naar de rol van de Noordelijke Alliantie.

WASHINGTON EN DE STAATSGREEP VAN DE RIJKEN
Washington staat in zijn blootje na de mislukte staatsgreep tegen president Hugo Chavez in Venezuela. Niet alleen hielpen hoge regeringsambtenaren de coup tegen het verkozen staatshoofd voorbereiden, ze gaven tijdens de staatsgreep ook sturing aan de samenzweerders. De Verenigde Staten waren het enige land in de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) dat de coup niet veroordeelde.

TE KOOP: GEZONDHEIDSZORG
Stel dat iemand aan onze grootouders had gezegd dat ziekte de inzet moest worden van winstbejag en dat men de concurrentie moest laten spelen in de zorgsector. De kans is groot dat men deze persoon had verwezen naar wat men toen het gesticht noemde. Een systeem gebaseerd op individueel winstbejag is niets anders dan de wet van de jungle, dan concurrentie op leven en dood.

GLOBALISERING EN DUURZAME ONTWIKKELING
De term 'duurzame ontwikkeling' is ons nieuw modewoord. Over enkele maanden wordt in Johannesburg, tien jaar na de lancering van een mondiaal actieplan voor duurzame ontwikkeling, de balans opgemaakt. We kennen het resultaat nu al. Van duurzame ontwikkeling is hoegenaamd geen sprake. Dure conferenties leiden slechts tot holle woorden. Het kapitalistisch systeem, want daarover gaat het uiteindelijk, kan immers niet overleven zonder groeidwang, uitbuiting, lage grondstoffenprijzen, e.d.

MAFFIA TEVREDEN OVER JAARTJE BERLUSCONI
Op 13 mei 2001 stuurden de Italiaanse kiezers Silvio Berlusconi voor de tweede maal naar het Palazzo Chigi om er een regeringscoalitie van rechts en uiterst-rechts te leiden. Een jaar later heeft die regering gedaan wat van haar werd gevreesd: ze verdedigde in de eerste plaats de persoonlijke belangen van haar leider. Maar ook de maffiabazen zijn ruim tevreden over één jaar Berlusconi II.

OXFAM TREKT ZICH TERUG UIT CFP
Oxfam-Solidariteit trekt zich terug uit het Corporate Funding Program (CFP of de bedrijfsgiftenbank). De oprichting van die 'bedrijfsgiftenbank' leidde vorig jaar tot felle debatten binnen de deelnemende organisaties. Oxfam-Solidariteit licht zijn beslissing toe.

BOLOGNA: UNIVERSITEIT AAN EINDE VAN HAAR LATIJN
Dertig Europese onderwijsministers ondertekenden in 1999 in Bologna een dun documentje met als titel The European Higher Education Area. Vandaag maakt de Vlaamse Executieve zich op om de Bolognaverklaring in decreet te gieten. Voor sommigen leek er destijds nog weinig aan de hand. Intussen wordt echter duidelijk dat de hervormingen zowat alles onderuit halen waar universiteiten voor staan.


I N T E R V I E W :

RWANDA HEEFT AARDSCHOK NODIG

Elk jaar herdankt de Rwandese bevolking de slachtoffers van de genocide die in april 1994 werd ontketend. Maar elke nationale eenheid is nu zoek. Volgens gewezen parlementslid Jean-Baptiste Mberabahizi is het regime van het FPR, Rwandees Patriottisch Front, uitgegroeid tot een 'militair-affairistische oligarchie' die geen enkele oppositie duldt. Verscheidene ballingen werken aan een politieke reorganisatie. (meer...)

B O E K E N :


DE STILLE OVERNAME

TERUGBLIK OP DE KOUDE OORLOG 1917-1991


S I G N A L E M E N T :

In deze rubriek worden manifestaties aangekondigd, interessante websites meegedeeld, organisaties voorgesteld …

D I S C U S S I E :

In onze discussierubriek ruimen we plaats voor uw meningen, uw reacties op de politieke actualiteit. Deze maand een blik op China. Chinese arbeiders staken en betogen. Westerse media zetten dat protest dik in de verf. Wat beweegt die arbeiders? En worden zij inderdaad misleid? Een discussie.