arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ecologische acties in Den Haag
by Raf G. Friday April 26, 2002 at 08:26 PM

Enkele hoogtepunten van tien dagen actievoeren voor het milieu. Een radicaal antwoord op het hoge bla-bla gehalte van de Conferentie over Biodiversiteit, gehouden in Den Haag. Overgenomen van actieblad Ravage (www.antenna.nl/ravage/)

Revolutie is niet de oplossing

Guerilla-gardening, actie bij een patentenbureau, een demonstratieve fietstocht, een picketline tegen gentechvoeding en het beplanten van een vacant proefveld met biologische gewassen. Zie hier enkele hoogtepunten van tien dagen actievoeren voor het milieu. Een radicaal antwoord op het hoge bla-bla gehalte van de Conferentie over Biodiversiteit, gehouden in Den Haag.

Parallel aan het Congres over Biodiversiteit begon op maandag 8 april in een woon-werkpand aan de Haagse Waldeck Pyrmontkade het tiendaagse actiefestijn Resistance is Fertile! Naast acties werden er workshops gehouden over onderwerpen gerelateerd aan de landbouw, biodiversiteit en genetische manipulatie.
Gedurende de eerste dagen deden er zo'n vijftig personen mee aan het programma. Later in de week verdubbelde het aantal deelnemers zich. Op de eerste actiedag namen de activisten samen met bewoners van de Wagenstraat in Den Haag een braakliggend stuk terrein onder handen. Binnen enkele uren was de kale grond omgetoverd in een 'biodiversi-tuin'; rond dertig vierkante meter grond beplant met aardappels, bonen, radijs en enkele boompjes.


No patents

Dinsdag legden activisten uit verschillende landen een bezoek af bij de werknemers van het Europees patenten bureau (EPB) in Rijswijk. Tijdens de lunchpauze probeerden ze, overigens zonder succes want ze kwamen niet binnen, een groot spandoek te bevestigen aan het EPB gebouw. Onderwijl posteerden muzikanten van de samba-axieband zich in de centrale hal en werden er actiekranten uitgedeeld aan de werknemers van EPB. In een verklaring werd de privatisering van het genetisch erfgoed die het EPB faciliteert en promoot veroordeeld.
De volgende dag vond er een kleine actie plaats in het Haagse Stadhuis. Delegatieleden van de Conferentie over Biodiversiteit en NGO afgevaardigden uit diverse landen waren aanwezig voor een feestelijke receptie. Het lukte een aantal activisten van Resistance is Fertile! om binnen te komen en een spandoek op te hangen met de tekst "No patents on life".
Donderdag 11 april werd een sportieve dag. De 'Tour des Plants' stond op het programma, een demonstratieve fietstocht van meer dan twintig kilometer.


De spelregels van 'Tour des Plants':

- Je bent voor de mogelijkheid voor iedereen, waar dan ook ter wereld, om kennis, zaden en gewassen te gebruiken, uit te wisselen of te verkopen. Geen patent op zaden of andere organismen;
- Je bent voor echt duurzame landbouw en echte oplossingen voor het wereldvoedselprobleem. Genetische manipulatie vormt geen oplossing voor de huidige problemen rondom voedsel en biodiversiteit;
- Je bent voor een moratorium op veldproeven om verdere vermenging tussen natuurlijke en landbouwgewassen en genetische gemanipuleerde gewassen tegen te gaan.

Rond de klok van 11 uur vertrokken de ruim honderd deelnemers aan de fietstocht in de richting van het Congrescentrum, waar de hotemetoten uit heel de wereld aan het bakkeleien waren in het kader van Biodiversiteit. Een enorme kar, voortgetrokken door fanatieke fietsers, fungeerde als mobiel podium.
Het was staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuur en Visserij herself die de demonstranten op het plein van het Congrescentrum na een hoop gebel verwelkomde. Met het nodige gebla-bla maakte zij duidelijk dat ze de ecologische standpunten van de activisten wel degelijk serieus nam, maar dat er toch ook aan de boeren gedacht moest worden. Het geschenk, een biologische fruitboom, nam ze niet aan.


Eco fruitboom

Na een lange rit richting Leidschendam werd het tweede doel bereikt, het kantoor van Niaba. Dit is een Nederlands bedrijf dat de lobby herbergt van de Nederlandse gentechnologie bedrijven. Wytze de Lange gaf een korte uitleg over de activiteiten van Niaba.
Hierop reageerde de directeur van Niaba, Rob Janssen, verontwaardigd door te beweren dat Niaba alleen technieken met genetisch gemanipuleerd materiaal stimuleert omdat in bepaalde situaties dit de enige mogelijke optie zou zijn. Bovendien was hij van mening dat "de revolutie niet de oplossing is". De demonstranten konden geen genoegen nemen met zijn standpunt en lieten de ecofruitboom dan ook maar bij hem achter.
Het derde onderdeel van de fietsdemonstratie was een bezoek aan het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij in Den Haag. Daar bleek niemand bereid met de actievoerders van gedachten te wisselen. De tocht werd vervolgd naar het ministerie van Huisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu.
Anneke van Limborg, hoofd van de afdeling straling, nucleaire en bioveiligheid, kwam namens het ministerie naar het podium toe. Na het aanhoren van de duurzame standpunten nam ze ook nog een duurzaam cadeau in ontvangst. Het bijbehorende 'contract' zou ze aan minister Pronk van VROM overhandigen.
Aan het slot van de fietsdemonstratie werden de deelnemers op het Spui begroet door de fameuze sambaband. Food Not Bombs deelde gratis drie-gangen menu's uit aan de uitgehongerde fietsers en voorbijgangers. Daarnaast brachten deze kokers maaltijden naar de "illegale" vluchtelingen en hun kinderen die sinds een aantal dagen uit protest in de hal van het stadhuis bivakkeren.


Via Campesina

Zaterdag werd er in een aantal Haagse supermarkten actie gevoerd tegen de verkoop producten die genetisch gemanipuleerde ingrediënten bevatten. In een filiaal van de Konmar in de Elandstraat werden flyers uitgedeeld aan het winkelend publiek en waarschuwingsstickers geplakt op producten die de gentechingrediënten bevatten.
Na een aantal dagen van workshops trokken in de vroege ochtend van woensdag 17 april vijftig activisten, waaronder drie boeren uit Bangladesh en Indonesië, op in de richting van Oost-Groningen. Exact zes jaar geleden werden twintig leden van de landloze boerenorganisatie MST uit Brazilië vermoord door paramilitairen. Sindsdien is de datum 17 april door Via Campesina uitgeroepen tot Internationale Actiedag van Boerenstrijd.
In de omgeving van Nieuwe Pekela heeft het bedrijf AVEBE twee lokaties gehuurd waar binnenkort genetisch gemanipuleerde gewassen zullen worden geplant. De vergunning voor deze proefvelden is nog niet verleend, met name omdat er de nodige bezwaren tegen zijn ingediend. De actievoerders namen het zekere voor het onzekere en pootten het ene veld vol met biologische aardappels en zaden.
De groep bracht zo een uur door in het veld, begeleid door trommelgeluiden, DNA vogelverschrikkers, en protestvlaggen. Twee agenten ondernamen een vergeefse poging de mensen er weer vanaf te krijgen. Uiteindelijk vertrok de groep met de bus naar Naarden. Op boerderij Stadzicht werd het Manifest van het ABC platform (Aarde, Boer, Consument - http://www.aardeboerconsument.nl) gepresenteerd.

Meer info: http://www.aseed.org & http://www.resistanceisfertile.org


Oerbossen blijven vogelvrij

Van 7 tot 19 april vond in het Congrescentrum van Den Haag de zesde Conferentie over Biodiversiteit plaats. Doel van de bijeenkomst was het bespreken van de voortgang en het bereiken van de doelstellingen van het Biodiversiteitsverdrag van 1992. De bossen, uitheemse soorten, genetische bronnen en een 'spoorboekje' voor de komende tien jaar stonden centraal.
De conferentie werd voorgezeten door Geke Faber, Staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Alle 182 aan het verdrag deelnemende landen zijn in het Congrescentrum vertegenwoordigd, meer dan 1500 gedelegeerden. Daarnaast nog honderden vertegenwoordigers van Niet-Gouvernementele Organisaties (NGOs) en andere belangengroepen.
De milieuministers zijn er niet in geslaagd om maatregelen af te spreken om de laatste oerbossen op aarde te beschermen. Oerbossen zijn belangrijk voor het behoud van biodiversiteit: in deze bossen bevindt zich 2/3 van de soortenrijkdom aan planten en dieren op het land.
Na afloop van de topconferentie presenteerden de onderhandelaars een verklaring die de aanbevelingen negeert van hun eigen wetenschappers. Volgens deze wetenschappers moeten met name oerbossen worden beschermd omdat deze bossen het meest onder druk staan. In de uiteindelijke verklaring van de ministers worden de oerbossen niet genoemd.
De ministers erkennen dat het verlies van biodiversiteit bedreigend is en dat maatregelen dringend nodig zijn. Ze beloven een intensievere aanpak, maar de afgesproken maatregelen zijn te vrijblijvend. Ook is er is te weinig geld om werkelijk een start te kunnen maken met bescherming van oerbossen en duurzaam bosbeheer.
Veel van de oerbossen bevinden zich in armere landen zoals Brazilië, Kameroen, Indonesië, Maleisië en Canada. Momenteel is een belangrijke inkomstenbron voor deze landen niet-duurzame houtkap in oerbossen. De rijkere landen, inclusief Nederland, zijn belangrijke afnemers van dit foute hout maar zijn niet bereid te compenseren voor het verlies aan inkomsten.