arch/ive/ief (2000 - 2005)

International Peace Mission S.O.S. Iraq
by Bert De Belder Saturday April 13, 2002 at 04:53 PM
irak@g3w.be

85 deelnemers aan de internationale vredesmissie naar Irak vertrokken zaterdagochtend vanop Schiphol, in een initiatief van S.O.S. Kinderen Irak en Geneeskunde voor de Derde Wereld.

International Peace ...
irak_vertrek_01.jpg, image/jpeg, 450x338

Een internationale vredesmissie van 85 uitwuiven naar Irak: een boeiende maar vermoeiende onderneming. Vrijdag 12 april, 9 u. Een zestal vrijwilligers, waaronder een binnengewaaide Canadese uraniumexpert, verzamelen om mapjes samen te stellen voor de reizigers, in drie talen, en voor de pers. Geert, Colette en ondergetekende bewerken de pers, die erg geïnteresseerd is.
14 u. We installeren ons in jeugdherberg Sleepwell, waar de reizigers komen inchecken. Van Finland tot Portugal, van Canada tot Nieuw-Zeeland: met 17 nationaliteiten zullen we uiteindelijk zijn.
15 u. Persconferentie. Tony, een quaker uit NZ, William uit Canada, Norbert, een Franse Golfoorlogveteraan die aan het Golfsyndroom leidt, Lise Thiry, Kris Merckx, Geert Van Moorter, PS-europarlementslid Véronique De Keyser en Michel Collon nemen het woord. Eén groot pleidooi tegen oorlog en tegen sancties. Wat meteen de slogan is die in het Engels, het Frans en het Arabisch prijkt op affiches en T-shirts.
16.30 u: Palestina-betoging aan de Beurs.
18 u: De Irakdelegatie maakt haar opwachting aan de Beurs. Groot applaus, de T-shirts vliegen de deur uit.
19 u: Solidariteitsmaaltijd in de Sleepwell, opgeluisterd door een Syrische muziekgroep.
02.30 u: Uit de veren, inpakken en wegwezen, met de bus naar Schiphol.
6 u: In Schiphol sluiten nog enkele Duitse en Nederlandse deelnemers aan. We ontmoeten er ook de groep van de Kortrijkse oogarts De Sutter, met senator Q (Vincent Van Q), die dezelfde vlucht nemen voor hun medische missie.
8 u: Oef, iedereen geraakt ingecheckt, met TV-ploeg en ettelijke andere journalisten en media-activisten, waaronder Mara en Jeroen van Indymedia Belgium, en Ari Sandar die, zo ontdekken we ter plekke, een van de oprichters is van... Indymedia Finland!
9.10 u: Het vliegtuig van Syrian Airlines stijgt op. Op hoop van zegen, te weten: getuigen tegen de oorlogsdreiging van de schurkenstaat de VS, de gevolgen van de sancties opgelegd door de As van het Kwaad VS-Europa onderzoeken, en verbroederen tussen Golfoorlogveteranen en Iraakse slachtoffers van diezelfde Golfoorlog.
No war, no sanctions, for peace and solidarity!