arch/ive/ief (2000 - 2005)

Palestina: Oproep Brugge 13 april 11h - verslag 10 april
by Jaak Perquy Friday April 12, 2002 at 03:42 PM
jaak.perquy@pandora.be 0477 265 620 Albert Serreynstraat 10, 8200 Brugge

In Brugge werd woensdag voor de tweede week op rij een stukje van Europa's Culturele Hoofdstad, eventjes, vreedzaam en symbolisch tot Palestijns gebied verklaard. Op zaterdag 13 april om 11h wordt deze actie overgedaan; deze keer aan het beeldcomplex/fontein op 't Zand.

Voor de tweede week op rij werd een stukje Brugge tot Palestijns gebeid verklaard. Op 3 april namen leden van KP-Brugge en ‘Bezorgde Bruggelingen' voor de steun aan het Palestijnse volk een van de pronkstukken van Brugge 2002-Europese Culturele Hoofdstad, het paviljoen van Toyo Ito op Burg vreedzaam en symbolisch in.
Op 10 april werd dat herhaald met het Belfort (hét symbool van trots en voorspoed; zaken die de Israëli aan de Palestijnen willen onthouden). Deze keer kwam nog meer volk opdagen, ook vertegenwoordigers van organisaties (11.11.11 en Agalev-Brugge). Ook passanten sloten zich aan bij de actie. De respons in de (plaatselijke) pers was goed. De reacties van het publiek zijn bemoedigend.
Onder de actievoerders werd afgesproken dit soort acties wekelijks te herhalen, weze het voortaan op zaterdagmorgen om 11h. Op zaterdag 13 april staan we op 't Zand, bij het beeldencomplex / fontein.

Europa's Culturele Hoofdstad-2002 kan de onmenselijke oorlogscampagne tegen het Palestijnse volk niet over z'n kant laten gaan.

Jaak Perquy, tel.:0477 265 620

Israël voert een onmenselijke oorlogscampagne tegen het Palestijnse volk, de legitieme Palestijnse autoriteit en haar leider Arafat.

Het mag niet verwonderen dat een volk dat geen kant meer op kan en waarvan al decennialang het zelfbeschikkingsrecht ontzegt wordt, van zich af probeert te bijten. We verdedigen de zelfmoordaanslagen niet en veroordelen de aanslagen op synagogen zoals die plaatshadden in België en Frankrijk, Maar het Palestijns verzet (Intifada) is legitiem. De premier van Israël, Sharon noemt dat terrorisme en probeert daarmee het misdadig militair optreden van zijn leger te rechtvaardigen.
De premier van Israël, Ariel Sharon probeert het Palestijnse volk elk perspectief op een eigen, leefbare staat te ontnemen. Hij is aardig op weg om een apartheidsregime te installeren met onleefbare Palestijnse ‘bantoestans' en al. Israël zelf heeft racistische wetten en Sharon probeert verder elke oppositie monddood te maken. Ook voor het Israëlische volk is deze politiek nefast.

De Palestijnse gebieden zijn er economisch met 30% op achteruitgegaan sinds de Israëlische bezetting (1967). Die bezetting tart alle VN-resoluties en tijdens de huidige militaire acties wordt de vernedering van het Palestijnse volk ten top gedreven. Een Europese culturele hoofdstad kan dat soort behandeling van een volk, niet over z'n kant laten gaan. Symbolisch en vreedzaam werd daarom het Belfort ingenomen; hét symbool van waardigheid en voorspoed van de Bruggelingen. Het Belfort werd eventjes Palestijns. We zullen dit soort acties herhalen zolang de situatie dit vereist.

De tijd voor halfslachtige verklaringen is voorbij, de wereldleiders en de wereldopinie moet overgaan tot actie om te komen tot
° de totale en onvoorwaardelijke terugtrekking van het Israëlisch leger uit de bezette Palestijnse gebieden;
° een internationale vredesmacht die het Palestijnse Volk kan beschermen; en kan toezien op de gehele ontruiming van de bezette gebieden door Israël (ook van de zogenaamde nederzettingen)
° de onvoorwaardelijke herneming van de onderhandelingen tussen de Israëlische staat en de Palestijnse Autoriteiten, met het oog op een duurzame vrede tussen Israël en een leefbare onafhankelijke Palestijnse Staat;
° de opschorting van alle samenwerkingsakkoorden tussen de EU (en de EU-lidstaten) en Israël en zelfs een totale boycot van Israël

We willen dat de EU, de EU-lidstaten en de Belgische regering in het bijzonder hiervoor tussenkomt en daartoe ijvert; ook t.o.v. de V.S. die Sharon ter orde zou kunnen roepen mochten ze dat willen.

We roepen de publieke opinie op om geen Israëlische producten meer te kopen zolang aan deze eisen niet is voldaan.
Boycot:
Carmel (groenten, fruit, brandewijn, likeur, fruitsap, bloemen,…),
Jaffa (fruit, fruitsap, vruchtencake,…) ,
Top (fruit en groenten),
Hasat (citrusvruchten),
Sabra (kant-en-klare gerechten,…),
Tivall (vegetarische producten),
Dana (kerstomaten),
Osem (snacks, soep, koekjes, kant-en-klare gerechten),
Biegel (aperitiefkoekjes),
Dagir (visconserven),
Holyland (honing, kruiden,…)
Amba (conserven), Green Valley (wijn),
Epilady (haar-verwijderproducten ),
Gottex (zwem- en sportkleing),
Milonit, Word Point & Dagesh (software),
El Al (luchtvaartmaatschappij),
de Israëlische toeristische sector.

Bezorgde Bruggelingen voor steun aan het Palestijnse Volk, Lappersfront & KP-Brugge (0477 265 620)