arch/ive/ief (2000 - 2005)

Eis 7 jr voor ALF verdachte Geert Waegemans
by DBF-SG Tuesday April 09, 2002 at 01:54 AM
dbf-sg@zonnet.nl

-

Geert Waegemans voor de rechter in Antwerpen
Rechter eist 7 jaar

ANTWERPEN -- Het Antwerpse parket wil de vermeende ALF-activiste Anja Hermans voor tien jaar achter de tralies. Medeverdachte Geert Waegemans hoorde gisteren op het eerste ALF-proces zeven jaar effectief vorderen en Lindsay Van Keer riskeert dertig maanden cel.


Door de stiptheidsactie in de Antwerpse gevangenis startte het proces tegen Anja Hermans (22), haar ex-vriend Geert Waegemans (32) en boezemvriendin Lindsay Van Keer (23) gistervoormiddag met twee uur vertraging. De drie staan terecht voor hun aandeel in negen dossiers rond aanslagen op hamburgerrestaurants en vleesverwerkende bedrijven. Al die aanslagen werden gepleegd onder de naam van het Animal Liberation Front (ALF). ,,Door hun blinde vernietigingsdrang loopt de schade in de miljoenen euro. We mogen van geluk spreken dat er geen doden gevallen zijn'', zei de procureur.

Drie undercoveragenten kregen van het Antwerpse parket de opdracht te infiltreren in het anarchistische milieu in de Scheldestad. Eén van hen schreef in een proces-verbaal dat Anja Hermans bij de aanslagen de springstof Semtex wilde gebruiken. Na de brandstichting bij de vleesfirma Schots in Kontich vertrouwde Anja aan vriendin Ilse C. toe: ,,Ik ben het ALF.''

Waegemans bekende vier aanslagen. Hermans houdt vol van niets te weten. De twee werden gisteren enkel vervolgd voor brandstichtingen en niet wegens bendevorming. Dat deel van het onderzoek komt in een ,,tweede'' ALF-proces aan bod. Door de opsplitsing kan het parket nu twee keer een fikse straf vorderen. De verdediging komt op 23 april aan de beurt.

Hermans en Waegemans werden vorig jaar door het Antwerpse hof van beroep veroordeeld tot 5 jaar cel, waarvan een deel met uitstel, voor het in brand steken op 17 oktober 2000 van de wagen van een Antwerpse onderzoeksrechter. Ze werden op heterdaad betrapt.

Schrijf Geert vandaag:
Geert Waegemans
Begijnenstraat 42
2000 Antwerpen
Belgie

Rumoer in de gevangenis van Geert:

08/04 Incident Antwerpse gevangenis voorbij
Het incident met de 35 gedetineerden in de gevangenis van Antwerpen, die na de avondwandeling weigerden weer in hun cel te gaan, is zonder problemen geëindigd. De gevangenen gingen vanzelf weer naar binnen. De interventie-eenheden van de federale politie die naar de gevangenis aan de Begijnenstraat werden gestuurd, moesten niet ingrijpen. Zonder veel omhaal gingen de rebelse wandelaars weer in hun cel. Vorige week deed zich ook al een gelijkaardig incident voor. De gedetineerden protesteren, net zoals de cipiers, tegen de overbevolking en de bijbehorende problemen achter de gevangenismuren.

Bekijk het dossier over het ALF op: http://www.gva.be