arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wereldwijd protest tegen de Israëlische terreur
by Solidair [posted by kitty] Wednesday April 03, 2002 at 03:38 PM

In alle continenten blijft het Israëlische geweld tegen de Palestijnen voor verhitte gemoederen zorgen. In talloze landen eisen bevolkingen dat hun eigen overheid druk uitoefent op de Israëlische regering om het geweld stop te zetten en haar leger terug te trekken uit de Palestijnse gebieden. Overal weerklinkt steun voor de Palestijnse leider Arafat en voor de Palestijnse zelfbeschikking. Een overzicht.

Frank Sonck
02-04-2002

Palestina

1 april 2002 | In Hebron (Westbank) en Gaza Stad protesteren protesteren moedige Palestijnen, ondanks de heersende terreur, tegen de Israëlische militaire aanvallen. Kop van jut zijn Sharon, Bush. Overal worden foto's van Aarafat meegedragen.

Israël

30 maart 2002 | 10.000 Israëlische Arabieren komen in Kfar Kana op straat om de 'Dag van de Grond' te vieren en uit protest tegen de bezetting van het hoofdkwartier van Arafat in Ramallah door het Israëlisch leger.

Yemen

27 maart 2002 | Meer dan een miljoen Yemenieten betogen in de hoofdstad Sana'a in solidariteit voor de Palestijnen. De betogers eisen van de Arabische landen dat ze de relaties met de "zionistische vijand" op geen enkele manier zouden normaliseren. (http://www.palestine-info.com/index_e.htm)

Egypte

30 maart 2002 | Duizenden woedende Egyptenaren betoogden vandaag tegen het Israëlisch geweld in de Bezette Gebieden. De betogers eisen dat Egypte zijn diplomatieke relaties met Israël verbreekt, dat de Camp David akkoorden worden opgezegd en roepen voor de Heilige Oorlog, de Jihad. "Filasteen arabiyya" (Palestina is Arabisch) schreeuwden de betogers terwijl ze zwaaiden met Palestijnse vlaggen en foto's van de voormalige Egyptische president Gamal Abdel-Nasser. "We geven ons leven en ons bloed voor jou Palestina", "Abdel-Nasser zei het lang geleden, het is een Amerikaanse bezetting", "Weg met Amerika, weg met Israël", "Smijt de Israëlische ambassadeur buiten en sluit de Israëlische ambassade". Naar verluidt komt er maandag een massale betoging. http://web1.ahram.org.eg/weekly/2002/579/eg_upd.htm

In de hoofdstad Caïro organiseerde de Arabische Liga intussen een spoedvergadering. Slogans als "dood aan Sharon" zijn niet uit de lucht. Secretaris-generaal Amr Moussa van de Arabische Liga noemt het Israëlisch geweld een "zeer ernstige ontwikkeling". "Als dit het Israëlische antwoord is op [het Arabische vredesvoorstel] dan is het voor de hele wereld duidelijk wie voor vrede kiest en wie voor geweld."

Irak

31 maart 2002 | In Bagdad wordt andermaal betoogd tegen Israël en de VS. De Irakezen eisen van hun leiders dat ze Israël bekampen, in solidariteit met de Palestijnen.

30 maart 2002 | In Baghdad veroordelen 10.000 Irakezen Israël en spreken hun steun uit voor Arafat (CNN)

Koeweit

30 maart 2002 | 4.000 betogers schreeuwen slogans tegen Israël en de Verenigde Staten. Ze roepen de moslims op zich te verenigen en de Palestijnen te steunen.

Libanon

1 april 2002 | Duizenden Libanezen en Palestijnen betogen, voor de Amerikaanse ambassade in Awkar, tegen de Israëlische aanvallen op Arafat's hoofdkwartier. In Beiroet kunnen politietroepen ternauwernood verhinderen dat de betogers ook de Egyptische amabassade bereiken. 500 betogers willen daar eisen dat Egypte zijn relaties met Israël verbreekt.

30 maart 2002 | In de hoofdstad Beiroet betogen 3.000 manifestanten voor de zetel van de Verenigde Naties. Ze lanceerden een oproep naar de organisatie om een internationale bescherming voor het Palestijnse volk te verzekeren. Ook in de vluchtelingenkampen bleef het niet stil.

29 maart 2002 | "We trekken naar Jeruzalem, al was het met miljoenen martelaren", "Van Ramallah tot Beiroet, het Arabische volk zal niet sneuvelen". Voor de eerste keer in jaren kregen honderden Palestijnse vluchtelingen toelating om te betogen in het centrum van West-Beiroet. Onder hen heel wat vluchtelingen uit het kamp van Chatila. Ook in de rest van Libanon gingen heel wat manifestaties van vluchtelingen door.

De Libanese premier Rafic Hariri over de aanval van Sharon op het hoofdkwartier van Arafat: "Sharon is helemaal gek geworden. Het echte terrorisme, dat is wat Israël vandaag doet in de bezette gebieden. Het is dit beeld van executies dat de mensen over het lint doet gaan, dat hen tot deze krankzinnige daden leidt." En terwijl hij de beelden bekijkt van Israëlische tanks die muren omver rijden en schieten in de richting van Arafat's hoofdkwartier: "De mensen zo vernederen, dat is echt erg. Wat ik hier zie, is niet alleen erg voor de Palestijnen maar voor heel wat Arabische jongeren en moslims. Dit is een gevaarlijke ontwikkeling en geen mens weet hoe de Arabische straat hier zal op reageren."

Jordanië

1 april 2002 | Meer dan 300 Jordaanse vrouwen houden een fakkelwake voor de Amerikaanse ambassade in Amman. Ze protesteren tegen de Israëlische belegering van Arafat's hoofdkwartier in Ramallah.

31 maart 2002 | Al twee dagen zijn hoofdstad Amman en verschillende steden en vluchtelingenkampen het toneel van betogingen tegen het Israëlisch geweld. (Amman Jordan Television Channel 1)

30 maart 2002 | 2.000 Palestijnse ballingen, die verblijven in het grootste vluchtelingenkamp van het land, betogen tegen de belegering van Arafat. Volgens hen gaat het om een "belediging voor de Arabische wereld". Ze noemen Sharon een "terroristische crimineel".

Libië

1 april 2002 | De Libische leider Kadhaffi gaat duizenden betogers vooraf doorheen de straten van Tripoli aan. Kadhaffi: "Arabische leiders moeten nu op straat komen en de betogers vervoegen. Ze moeten hun grenzen openstellen voor aan de kant van de Palestijnen wil gaan vechten om Jeruzalem en Abu Ammar (de oorlogsnaam van Arafat) te bevrijden." Enkel Egypte, Jordanië, Libanon en Syrië hebben grenzen met Israël en de Palestijnse gebieden. "Wij zijn het slachtoffer van agressie. Wij in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zijn in ons land gebeleven. Wij hebben geen zeeën overgestoken om andere volkeren te gaan aanvallen. We zijn in staat van wettige zelfverdediging."

30 maart 2002 | In de hoofdstad Tripoli, komen meer dan 10.000 mensen op straat.

Syrië

1 april 2002 | Syriërs betogen voor de VN-gebouwen in Damascus, voor Arafat, tegen Israël.

31 maart 2002 | Meer dan 2.000 Syriërs en Palestijnen houden een sit-in voor de VN-gebouwen in Damascus. Ze verbranden er Amerikaanse vlaggen.

Saoedi-Arabië

29 maart 2002 | De Arabische prins Abdallah viel op de Saoedische tv scherp uit naar Sharon: "Hij heeft geen hersens, geen menselijkheid, geen manieren. Maar zijn dag komt wel. Israël is helemaal kranzinnig geworden."

Soedan

1 april 2002 | In de Soedanese hoofdstad Khartoum betogen 20.000 mensen tegen de belegering van Arafat's hoofdkwartier.

Tunesië

1 april 2002 | In de hoofdstad Tunis betogen 5.000 mensen tegen Sharon. "Sharon beul, Palestina is een Arabisch land", schreeuwden de manifestanten.

Pakistan

1 april 2002 | In Karachi betogen Palestijnse studenten die in Pakistan studeren.

Bangladesh

1 april 2002 | Bengalese schoolkinderen houden een mars in Dhaka. Ze eisen het einde van het Israëlische geweld.

Indonesië

2 april 2002 | Twee radicale indonesische moslimgroepen willen strijders uitsturen voor een "Heilige Oorlog" tegen Israël. Vanuit de gematigde moslimgemeenschap komt echter weinig respons. Intussen heeft de Indonesische overheid de Israëlische militaire acties tegen Arafat's hoofdkwartier wel officieel veroordeeld.

China

1 april 2002 | De Palestijnse amabassade in Beijing vraagt de internationale gemeenschap in een verklaring om bescherming voor het Palestijnse volk en meer druk op Israël om zijn troepen terug te trekken. Ongeveer 75 Arabische diplomaten kwamen in de ambassade samen en spraken er hun steun uit voor de Intifada.

Italië

31 maart 2002 | In Rome gaat een betoging door ter ondersteuning van Yasser Arafat. "Sharon moordenaar en slachter van het Palestijnse volk", staat op een van de borden te lezen.

Groot-Brittannië

31 maart 2002 | Jongerendelegatie van Britse Socialist Labour Party vormt menselijk schild in Ramallah

Spanje

1 april 2002 | 1.500 Spanjaarden betogen voor de Israëlische ambassade in Madrid.

Duitsland

1 april 2002 | Betogers houden een symbolische begrafenis van een Palestijnse jongen voor de Amerikaanse ambassade in Berlijn.

30 maart 2002 | Duizenden protesteren tegen de anti-terroristische strategie van de Verenigde Staten en de militaire inzet van Duitsland, en voor vrede in het Midden-Oosten. Ze veroordelen het gedrag van het Israelisch leger in de Palestijnse gebieden en zeggen dat het leger een aanslag pleegde op het internationaal recht.

Griekenland

1 april 2002 | Zowat 2.000 Grieken en Palestijnen houden een betoging voor het Griekse Parlement in Athene.

30 maart 2002 | In Athene betoogt een delegatie Griekse volksvertegenwoordigers van alle strekkingen voor de Israelische ambassade, uit bezorgdheid om Arafat en voor de terugtrekking van het Israelisch leger uit Ramallah. In Saloniki vond vrijdagavond al een pro-Palestijnse betoging plaats.

Turkije

1 april 2002 | Voor de universiteit van Istanboel betogen studenten van de Turkse Communistische Partij. Op een van de borden: "Weg met het strategisch partnership van Turkije met Israël. Moordenaar Israël ga weg uit Palestina!"

Frankrijk

30 maart 2002 | Betogingen in Parijs, Marseille, Bordeaux en Straatsburg. In deze laatste stad vormden moslimbetogers uit België en Duitsland een zowat 2.000-koppige stoet.

Nederland

30 maart 2002 | 600 demonstranten betogen.

Verenigde Staten

1 april 2002 | Honderden protesteren in Dearborn, Michigan.

31 maart 2002 | De Amerikaanse organisatie A.N.S.W.E.R. (Act Now to Stop War & End Racism) veroordeelt de "Amerikaans-Israëlische oorlog" tegen de Palestijnen en roept op voor een massale betoging op 20 april, in Washington en San Francisco. Meer…

30 maart 2002 | Pro-Plaestijnse betogingen gaan door in onder meer Los Angeles en Washington. De betogers eisen Amerikaanse steun voor Palestijnse zelfbeschikking en het stopzetten van de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden.

Australië

1 april 2002 | 1.000 mensen houden een vreedzame betoging voor het Israëlische consulaat in Sydney. Ze willen dat de Australische overheid de druk op Israël om zijn troepen uit de Westbank terug te trekken, opvoert. Aan de betoging nemen ook de Mufti van Australië en de Nieuwzeelandse Sheik Taj Eldinal Hillalie deel.
.