arch/ive/ief (2000 - 2005)

Uitpers # 29 Webzine voor Internationale Politiek
by uitpers Wednesday April 03, 2002 at 11:25 AM

Uitpers # 29 Webzine voor Internationale Politiek

Uitpers: Webzine voor Internationale Politiek nummer 29, april 2002

Linkerzijde kan nog wat leren van Pim Fortuyn (Jan-Pieter Everaerts)
Waar blijven de echt-linkse evenknieën van Fortuyn en De Winter ? De scherpe 'debaters' die eveneens een godsgeschenk zijn voor de media. Kijk eens rond bij ons en zeg me, waar u voor het laatst zo'n figuren zag. Waarom trekt bijvoorbeeld de Belgische PVDA op met lang overleden 'helden' zoals Marx en Che, maar pakt ze niet uit met boeiende levende kopmannen/vrou-wen ? Wat we nodig hebben ter linkerzijde zijn politici die de taal van het volk spreken en niet alleen die van de linkse intelligen-tsia

Het fenomeen Chevènement (Liesbet Walckiers)
Het zag er vooraf allemaal zo saai uit, die presidentsverkiezingen in Frankrijk. Chirac of Jospin, Jospin of Chirac...'On prend les mêmes et on recommence', zoals de Fransen zeggen. Alleen de volgorde wil wel eens verschillen. Zo zag het er tenminste tot midden vorig jaar uit. Typisch voor de Franse politiek was dat het verrassingseffect moest komen van een oude rot in het vak: ex-minister Jean-Pierre Chevènement, drieënzestig en sinds zijn debuut in de jaren zestig nooit weggeweest uit de politiek.

Trotskisten en vedette in Franse campagne (Freddy De Pauw)
« Non à la France trotskiste », is de schreeuwende titel van een affiche verspreid door de « Etudiants avec Chirac», de studenten die uittredend president Jacques Chirac steunen in de campagne voor de presidentsverkiezingen van 22 april. De affiche verwijst naar het trotskistisch verleden van Jospin. Maar vooral het succes van de campagne van Arlette Laguiller, een van de drie trotskistische kandidaten, vestigt veel media aandacht op de trotskistische bewegingen in Frankrijk.

Het Belgische buitenlandbeleid, een verhaal van St.-Michel en Sinte-Goedele (Guy Poppe)
Zonder zijn Atlantische en zijn Europese dimensie, stelt het Belgische buitenlandbeleid niets voor. Minister van buitenlandse zaken Louis Michel zou dat graag anders willen, houdt ons zelfs voor dat er ruimte is voor Belgische accenten of impulsen, maar dat is niet zo. Dat is aangetoond tijdens het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie, in de tweede helft van verleden jaar.

De openbare diensten, Europa en de Wereldhandelsorganisatie (Stefaan Declercq, Eric Goeman en Raoul Marc Jennar)
Wie het begrip 'openbare diensten' verdedigt krijgt deze dagen nogal makkelijk het etiket "oubollig" opgeplakt. Want dit typeert zo treffend het "linkse archaïsme", dat absoluut voorbijgaat aan de "noden van de moderne tijd". Het probleem hierbij is natuurlijk dat de "noden van de moderne tijd" al meer dan een eeuw als alibi worden ingeroepen door de machtigen - en dus de rijken - der aarde om elke vooruitgang op het vlak van de rechten van het individu en de collectiviteit de nek om te wringen.

De VS en potente kernwapens (Kurt Laforce)
Vorige maand berichtte de Los Angeles Times dat de Verenigde Staten (VS) aan nieuwe plannen sleutelen voor het gebruik van kernwapens. Eventjes stokte de adem van de internationale gemeenschap want het geeft aan dat de regering Bush in haar niet aflatende strijd tegen het internationaal terrorisme het Macchiavellaanse gedachtegoed ook op het nucleaire vlak hoopt te eren: het doel heiligt de middelen. En waarom zouden die middelen geen atoomwapens kunnen zijn?

Rust in Palestina voor oorlog in Irak (Paul Vanden Bavière)
Zowaar de Verenigde Staten zelf, die gewoonlijk in de Verenigde Naties niets anders doen dan de Palestijnse belangen saboteren, lieten in de Veiligheidsraad een resolutie goedkeuren, waarin werd gepleit voor een Palestijnse staat. Niet toevallig stond vice-president Dick op het punt te vertrekken voor een rondreis naar het Midden-Oosten om steun voor nieuwe aanvallen op Irak te gaan zoeken.

Transatlantische spanning (Georges Spriet)
"Simplistisch", zo luidden een aantal Europese reacties op de 'state of the union'-toespraak van de president George Bush over de "as van het kwaad". Was de grote eensgezindheid die zich na 11 september had gemanifesteerd daarmee plots verbroken? Niet echt de kritische verstomden al vlug. De regeringsleiders van de grote EU-lidstaten lijken niet bereid zich echt af te zetten tegen de Verenigde Staten.

Berlusconi krijgt felle tegenwind (Freddy De Pauw)
De vakbond CGIL vond half maart al geen transportmiddelen meer om iedereen naar Rome te brengen voor de grote vakbondsbetoging van 23 maart. Na bijna een jaar van verslagenheid, blijkt de wil om te reageren tegen het autoritair beleid van Silvio Berlusconi, aanvoerder van een coalitie van rechts en extreem-rechts, veel groter dan de leiders van centrum-links hadden gedacht.

Pius XII-film zorgt voor maagpijn in Vaticaan (Francis Vanden Berghe)
Paus Johannes Paulus II is de drijvende kracht achter pogingen van het Vaticaan om paus Pius XII (1939-1958) zalig te verklaren. De paus hoopt dat zo'n zaligverklaring hem helpt om zijn eigen autocratische opvattingen over de katholieke Kerk meer gezag te geven. Die opvattingen sluiten aan bij die van Pius XII. Maar de publieke opinie heeft bedenkingen bij Pius XII, met name wat betreft zijn houding tegenover nazi-Duitsland, waarover Costa Gravas de fim "Amen" draaide.

EU beoordeelt kandidaten ook op aanpak minderheden (Freddy De Pauw)
De Europese Unie wil met de toetreding van nieuwe lidstaten niet teveel bijkomende problemen met nationale minderheden, vooral omdat sommige problemen grensoverschrijdend zijn. De EU-Commissie besteedt bij de aanloop tot de toetreding bijzondere aandacht aan die problemen - aan de ene (zoals de Hongaarse minderheden) al wat meer dan aan de andere (zoals de zigeuners). Daarbij stuit ze willens nillens ook op problemen waar ze liefst ver wil vanaf blijven, zoals het lot van de Duitse minderheden of de na de Tweede Wereldoorlog uitgedreven Duitsers.

Westelijke Sahara: een bekentenis van onmacht van VN-baas Kofi Annan (Wim de Neuter)
Er is goed en slecht nieuws voor Kofi Annan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Beginnen we met het (halfgoede) goede nieuws: op 3 maart jongstleden hebben de Zwitsers, met een krappe meerderheid, in een referendum ingestemd met de toetreding van hun land tot de VN. En dan het slechte nieuws en dat is echt slecht: op 19 februari gaf VN-baas Annan onomwonden toe dat de VN in de kwestie van de dekolonisering van de door Marokko bezette Westelijke Sahara volkomen machteloos zijn.

Het einde van de speeltijd. In 2001 maakte het asielbeleid een stille revolutie door (Pieter Degryse)
De belangrijkste evolutie die het Belgische asielbeleid in 2001 doormaakte was niet de fikse daling van het aantal asielaanvragen. Belangrijker zijn wijzigingen in wetgeving en praktijk, waarvan de gevolgen wel blijvend zijn. De voorbije twee decennia gaven aan dat zo'n wijzigingen meestal onomkeerbaar zijn, en zich inschrijven in een neerwaartse tendens waarin de vijs van het asielbeleid steeds vaster wordt aangeschroefd. Het jaar 2001 schoof geruisloos mee in die repressieve maalstroom.

Discussie:
Aan Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding
Hommage aan James Tobin
Een Fortuyn-lijk sprookje

Boeken: Wat is er mis met armoedebestrijding? Francine MESTRUM, Globalisering en armoede. Over het nut van armoede in de nieuwe wereldorde. Uitgeverij EPO, 2002.

Signalement: 25 jaar Kleintje Muurkrant Cursusaanbod Elcker-Ik internationale politiek en NoordZuidrelaties april-juni 2002 Nationale feestdagen en het gebruik van nationale feestdagen.

Uitpers: Webzine voor Internationale Politiek Media, politiek en economie. Veelal is de scheidingslijn niet helemaal duidelijk. Media geraken geketend of spreken de woorden van hun broodheren. Het ene feit wordt uitvergroot, het andere verzwegen. Er is een nieuwe doctrine, aldus Ignacio Ramonet in Le Monde Diplomatique, "het is la 'pensée unique', de enige die toegelaten is door een onzichtbare en alomtegenwoordige opiniepolitie". Ondertussen zijn ook de media volledig onderhevig aan de wetten van de vrije markt. Ze moeten tegen mekaar op concurreren, zodat de dwang voor een goed verhaal en inslaande beelden het maatschappelijk kader van de gebeurtenis dreigen te verdringen. Uitpers wil het anders aanpakken. Met Uitpers hoopt de redactie over een rustpunt te beschikken in tijden waar het nieuws doorgaans vluchtig wordt gebracht. Een onafhankelijk en ongebonden initiatief, dat het eenheidsdenken wil doorbreken en nieuws over internationale politiek in een maatschappelijke context plaatst. Uitpers verschijnt maandelijks, enkel op het Internet, omdat dit meer en meer verspreid geraakt en zovele initiatieven in het verleden op de muur van de financiële haalbaarheid te pletter zijn geslagen.