arch/ive/ief (2000 - 2005)

Demo: Stop de Oorlog tegen de Palestijnen.
by Pontius Pilatus Tuesday April 02, 2002 at 12:11 AM

Stop de Oorlog tegen de Palestijnen. Landelijke demonstratie 13 april Amsterdam. 14:00 uur: start Dam, slot Museumplein met diverse sprekers.

Demo: Stop de Oorlog...
stop_oorlog_tegen_palestijnen_2.jpg, image/jpeg, 150x212

Al 35 jaar leven de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem) en in de Strook van Gaza onder militaire bezetting. Sinds 1967 zijn in de Bezette Gebieden zo'n 200 nederzettingen en buitenposten uit de grond gestampt, waar inmiddels zo'n 400.000 joodse kolonisten wonen. Sinds het uitbreken van de Tweede Intifada (29 september 2000) zijn er meer dan 1200 Palestijnen gedood (waarvan eenderde jonger dan 18 jaar) en ruim 25.000 gewond geraakt. De helft van de bevolking leeft inmiddels onder de armoedegrens.

Na de aanslagen in de Verenigde Staten en de ‘Oorlog tegen het Terrorisme' heeft de onderdrukking door de regering van Ariel Sharon (met Amerikaanse instemming) ongekend grove vormen aangenomen. De maand maart is nu al de bloedigste maand sinds het uitbreken van de Tweede Intifada. Sinds zijn aantreden als premier, toont Sharon de wereld dat hij trouw is gebleven aan zijn politiek van terreur en onderdrukking jegens de Palestijnen. Vernedering van Palestijnen en vernietiging van de infrastructuur (ziekenhuizen, kantoren, wegen, de waterleiding, de haven en het vliegveld) zijn aan de orde van de dag. Palestijnen worden gevangen genomen, gemarteld of door commando-eenheden uit de weg geruimd. Inmiddels zijn vrouwen, kinderen, artsen en journalisten eveneens doelwit geworden. Daarmee maakt Israel zich schuldig aan oorlogsmisdaden die in de media gebagatelliseerd of genegeerd worden.

Het zijn Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en helikopters die ingezet worden tegen burgers en tegen de infrastructuur. Het zijn de Verenigde Staten die enerzijds de Palestijnen het recht op vrijheid ontzeggen en anderzijds Israel op grote schaal militaire en economische steun blijven verlenen. Door gebruik te maken van hun vetorecht binnen de Verenigde Naties plegen de Verenigde Staten menigmaal obstructie. Zoals zo vaak blijft de Europese Unie aan de zijlijn staan en beperkt zich tot het uitgeven van nietszeggende verklaringen.

Er dient een eind te komen aan de onderdrukking want zonder rechtvaardigheid zal er geen vrede totstandkomen. Om een ontwikkeling in die richting te bevorderen, dient de internationale gemeenschap scherp protest aan te tekenen tegen de Israelische politiek jegens de Palestijnen. Dat geldt ook voor de Nederlandse regering (die vorig jaar nog besloot Israelische wapens aan te schaffen).

Bezorgde personen en organisaties hebben besloten in dit protest het voortouw te nemen. Wij roepen iedereen op zijn stem te verheffen tegen de Israelische politiek van onderdrukking door:
- deze oproep te ondersteunen (mail met een bevestiging);

- aanwezig te zijn op de landelijke demonstratie op 13 april te Amsterdam.


Wij roepen op tot:

- onmiddellijke terugtrekking van Israel uit alle in 1967 bezette Palestijnse gebieden.

- ontruiming van alle joodse nederzettingen in de Bezette Gebieden.

- stopzetting van de landonteigening en de verwoesting van huizen van Palestijnen.

- implementatie van het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen.

- gelijke rechten voor de Palestijnen in Israel.

- stopzetting van de wapenhandel tussen Israel en Nederland.

- sancties tegen Israel waaronder opschorting van het EU-associatieverdrag.


platform Stop de Oorlog tegen de Palestijnen.
-----
voor meer informatie:
Wim Lankamp (Nederlands Palestina Komitee): 06-28916795, email: w.lankamp@hccnet.nl of Jamal Ftieh (KMAN): 06-10464152.

steungiften welkom op gironummer 5579294, t.n.v. Stichting Nederlands Palestina Komitee Amsterdam, o.v.v. platform Stop de Oorlog tegen de Palestijnen.