arch/ive/ief (2000 - 2005)

'Globalisering en Armoede' van Francine Mestrum
by EPO (posted by Stijn O.) Monday April 01, 2002 at 03:18 AM

Over het nut van armoede in de nieuwe wereldorde: 'Globalisering en Armoede', het nieuwe boek van Francine Mestrum.

"Armoedebestrijding klinkt als een antwoord op de kritiek op de neoliberale globalisering, maar is er in feite het sluitstuk van... In het verhaal van internationale instellingen als de VN, de Wereldbank, het IMF, de OESO en de G-7 zijn armoede en globalisering twee begrippen die in elkaars verlengde liggen."

De laatste vijftig jaar is het wereldinkomen vermenigvuldigd met 7. Maar volgens statistieken van de Wereldbank over de armoede leven 2,8 miljard mensen met minder dan 2 dollar per dag. Daartegenover staan 7,2 miljoen mensen met een financieel vermogen van meer dan 1 miljoen dollar.

Met de opmars van de globalisering in de jaren '90 is armoedebestrijding de nieuwe en hoogste prioriteit geworden van alle internationale instellingen en ontwikkelingsorganisaties. Dit boek geeft een verrassende en vernieuwende kijk op het verband tussen beide fenomenen.

Net als de globalisering is armoede immers niet enkel een harde realiteit, maar tevens een ideologische constructie. Over de reële armoede in de wereld is overigens erg weinig geweten. Een gedetailleerde analyse van het nieuwe mondiale vertoog over armoede toont aan dat de armoedebestrijding van de internationale instellingen geenszins bedoeld is als correctie van de sociale gevolgen van de globalisering, maar er juist een sluitstuk van is.

De denkbeelden die over armoede en over de armen worden verspreid, beantwoorden precies aan de behoeften van het neoliberale beleid.

Aan de hand van talrijke citaten uit officiële documenten wordt aangetoond hoe het inkomen uit de armoededefinities wordt geweerd, hoe het thema van de armoede wordt gebruikt om de sociale zekerheid te delegitimeren, hoe arme vrouwen het ideaalbeeld van de hard werkende, zorgzame goede armen moeten uitdragen, en hoe het idee van ontwikkeling wordt uitgehold. De armoedebestrijding van de internationale instellingen is niet langer een kwestie van sociaal beleid en het sociaal beleid houdt op een exclusieve nationale bevoegdheid te zijn. Geen enkel aspect van het beleid van arme landen kan nog ontsnappen aan het alziend oog van de Wereldbank en van het IMF.

Armoedebestrijdig is geen ontwikkeling en is niet gericht op het dichten van de kloof tussen arm en rijk. Armoedevermindering staat de toenemende ongelijkheid niet in de weg. Ze kan nooit volstaan om tot een stabiele, rechtvaardiger wereldorde te komen. Daarvoor moeten ook rijkdom en ongelijkheid op de agenda staan. In het verhaal van de internationale instellingen zijn armoede en globalisering twee begrippen die in elkaars ideologisch verlengde liggen.

Ondanks de vele kritiek op het naoorlogse ontwikkelingsproject is er geen enkele reden om het kind met het badwater weg te gooien. De derde wereld bestaat nog steeds en zijn eisen zijn grotendeels van de agenda verdwenen. Ontwikkeling kan een nieuwe inhoud krijgen, maar blijft meer dan ooit noodzakelijk als collectief project van economische modernisering en maatschappelijke emancipatie.

In dit boek worden de mythes rond de "globalisering" en de "vervrouwelijking" van de armoede doorprikt. Het is bedoeld voor iedereen die bereid is de nieuwe slogans kritisch te bevragen en na te denken over woorden en begrippen die vaak iets heel anders betekenen dan wat we denken. De kennis die wordt aangeboden van het begrippenapparaat en de retoriek van de internationale instellingen kan de sociale bewegingen helpen om de valkuilen van de "ethische" globalisering te vermijden. Het is een onmisbare bijdrage tot het debat over een andere globalisering.

'Ik bewonder het zorgvuldige onderzoek van Francine Mestrum over dit complexe onderwerp.' zegt Susan George over dit boek.


Het boek is een uitgave van uitgeverij 'EPO'.
'Globalisering en Armoede' wordt voor het eerst gepubliceerd in maart 2002, telt 272 pagina's en zal circa 25.00 euro kosten.