arch/ive/ief (2000 - 2005)

Binnekort vijfprocent-kiesdrempel?
by Maarten Frederickx Wednesday March 27, 2002 at 07:07 PM
maarten_frederickx@hotmail.com

De Belgische regering wil heel binnenkort naar Duits model een vijfprocent-kiesdrempel invoeren. Dit betekent dat partijen die minder dan 5 procent van de stemmen halen gewoon geen enkele zetel krijgen, ook als ze daar bij een evenredig verdelingssysteem recht op zouden hebben. Dit bovenop de verborgen kiesdrempels die nu reeds bestaan.

Vanaf de volgende alinea begint een tekst, geschreven door Jan Claus. Ik werd er vanap de hoogte gebracht over email en dacht er direct aan dat die tekst op indymedia zou moeten gezet worden. Ik heb de toestemming gekregen om het te publiceren, dus hier is hij:

De Belgische regering wil heel binnenkort naar Duits model een vijfprocent-kiesdrempel invoeren. Dit betekent dat partijen die minder dan 5 procent van de stemmen halen gewoon geen enkele zetel krijgen, ook als ze daar bij een evenredig verdelingssysteem recht op zouden hebben. Dit bovenop de verborgen kiesdrempels die nu reeds bestaan, zoals het systeem-d'Hondt en het nog drastischer systeem-Imperiali, waarvoor een kleine partij in de praktijk soms zelfs bijna 10 procent stemmen nodig heeft om een eerste zetel te halen ten voordele van grote partijen die een onevenredig groot deel van de koek krijgen. Dit is een aanslag op de demokratie, waarbij grote en gevestigde partijen zichzelf op een erg onrechtvaardige manier bevoordeligen door het kleine en nieuwe partijen moeilijker te maken om hun eerste zetel te halen. Een zetel voor die kleine en nieuwe partijen "kost" dus meer stemmen dan deze van grote en gevestigde partijen.


Een kiesdrempel is een ondemokratische en diskriminerende maatregel die geen ander doel heeft dan het kleine en nieuwe partijen ekstra moeilijk te maken en degenen die er al aan de macht zijn te bevoordeligen. Het is een schandalige en moedwillige verspilling van stemmen. Kleine partijen en nieuwe kandidaten krijgen zo minder kansen om een zetel te behalen, zodat het ook een verspilling van ideeën en poltiek talent is. Het beloont opportunisme en straft idealisme af. Het diskrimineert kiezers van kleine partijen door hun stem een kleinere waarde toe te kennen dan deze voor een grote partij. Het leidt naar een kleurloos tweepartijenstelsel waarbij partijprogramma's erg op elkaar lijken, waarbij er geen plaats is voor ideeën die afwijken van de politieke mainstream, en waarbij de stem van een groot deel van de kiezers gewoon niet meetelt.


Het argument dat voorstanders van zo'n kiesdrempels gebruiken is dat ze versnippering van het politieke landschap tegengaan en een stabieler bestuur opleveren. Maar een kiesdrempel als metode tegen de zogezegde "versnippering" is in de praktijk absoluut niet nodig. In Skandinavië is het partijpolitieke landschap er ook erg gevarieerd (zogezegd "versnipperd") omdat er een evenredig kiesstelsel zonder openlijke of verborgen kiesdrempels bestaat. En toch zijn deze landen goed bestuurd. Meer zelfs, de oppositie steunt er zelfs vaak een minderheidsregering en voert een konstruktieve oppositie tegenover de minderheidsregering. Maar daar is natuurlijk een zekere mate van politieke volwassenheid voor nodig, en die leer je politici niet als degenen die reeds goed gesettled zijn een onevenredig groot voordeel krijgen in de vorm van openlijke en verborgen kiesdrempels. Het is geen toeval dat enkele van de beste internationale onderhandelaars van Skandinavische afkomst zijn. Evenredige stelsels verplichten politici om ook met de andere rekening te houden.


Er is in deze Skandinavische landen met hun zogezegd "versnipperd" politiek landschap een grote verscheidenheid aan politieke ideeën. De opvattingen van kleinere politieke partijen tellen ook mee in het bestuur van die landen doordat stemmen op die partijen niet worden verspild. De welvaart in deze landen is dan ook goed verspreid over de ganse bevolking. De bevolking voelt er zich meer betrokken bij het beleid. Vergelijk dit met de meerderheidsstelsels in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk met hun "winner takes all"-kiessystemen. De stemmen van een groot deel van de kiezers worden er gewoon verspild, er zijn feitelijk maar twee grote partijen mogelijk, er wordt met het minder welvarende deel van de bevolking door de politieke elite veel minder rekening gehouden, en er is dan ook een grotere kloof tussen rijk en arm in deze landen.


Daarom dient elke vorm van kiesdrempels te worden verworpen, zowel openlijke kiesdrempels (zoals de geplande kiesdrempel van 5 procent) als verborgen kiesdrempels (zoals het huidige kiessysteem-d'Hondt en het kiessysteem-Imperiali). Kiesdrempels zijn ondemokratisch en een verspilling van stemmen. Ze bevoordeligen grote en gevestigde partijen, en ze diskrimineren kleine partijen en hun kiezersn. Zetels in een verkozen raad moeten evenredig worden verdeeld in verhouding tot de uitgebrachte stemmen (1 procent van de stemmen = 1 procent van de zetels).


onderteken de petitie tegen de kiesdrempels op http://www.petitiononline.com/kiesdrem/petition.html

PS: Het is belangrijk dat kiezers zo snel mogelijk tegen deze kiesdrempels reageren door deze internetpetitie zo ruim mogelijk kenbaar te maken. Men zegge, kopiëre en forwarde het door naar zoveel mogelijk mensen. Maak dit kenbaar aan Uw familie, Uw kennissen, Uw vriend/vriendin, enz... Wie tijd heeft om een goede Franse en Duitse vertaling van deze tekst te maken voor onze Frans- en Duitstalige landgenoten mag deze opsturen naar Jan.Claus@digilife.be