arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zijn geheime staatsveiligheidsprocessen ook mogelijk in Duitsland?
by anarchist black cross - gent Tuesday March 26, 2002 at 09:34 PM
abc_gent@yahoo.com PB 40, 9000 Gent 2, België

Een stuk van de Duitse politieke gevangene Thomas Meyer-Falk dat er op wijst, in zoverre nog nodig, dat Europa (Duitsland) niet moet onderdoen voor de V.S. als het over repressie gaat...

Zijn geheime staatsveiligheidsprocessen ook mogelijk in Duitsland?

Half November 2001 tekende de president van de V.S. George W. Bush een wetsvoorstel waardoor vermeende terroristen van nu af aan in het geheim en wereldwijd kunnen berecht worden voor militaire rechtbanken; zij kunnen worden veroordeeld en dus ook worden terechtgesteld op deze manier. Nog meer, de minister van Justitie kreeg de macht, net zoals het Duitse "Kontaktsperregesetz", om ieder contact dat de gevangenen kunnen hebben met de buitenwereld, inclusief de advocaten, te verbreken, als dat nodig is voor de publieke veiligheid.

Het blijkt voor het publiek onbekend dat ook, en in het bijzonder, in Duitsland zogenaamde "Geheimprozesse", geheime processen, d.w.z. processen zonder enige publieke informatie, mogelijk zijn. Dit betekent dat het publiek niet geïnformeerd wordt noch over het onderzoek, de beschuldigingen, het proces zelf, noch over de veroordeling.

De wettelijke basis zijn de artikels §§ 172, 173, 174 van het "Gerichtsverfassungsgesetz (GVG)", de wet over de procesregels. Geldig sinds 1888, stelt § 172 van het GVG dat het hof kan beslissen om het publiek uit te sluiten, als dit helpt om "het in gevaar brengen van de staatsveiligheid" te vermijden. Hetzelfde is van toepassing, volgens § 173, voor de uitspraak van de veroordeling. Tenslotte bepaalt § 174 dat in zulke gevallen noch de pers noch radio en TV de toestemming hebben om enig verslag uit te brengen over het proces, of enig officieel document gerelateerd aan de zaak publiek te maken.

Degenen die deze wetten overtreden zijn onderworpen aan zware legale consequenties.

We kunnen enkel speculeren over hoeveel mensen in het verleden werden veroordeeld en gevangen gezet onder deze omstandigheden, want het bovenvermelde § 174 verbiedt alle mediaberichtgeving over de beschuldigingen, de besluiten van de rechters, beslissingen in hoger beroep en andere gegevens uit de dossiers. Elk document in het dossier is bij definitie een "officieel document". Gezien de huidige politieke situatie in Duitsland, maar ook in Europa en de V.S., kunnen we, moeten we zelfs veronderstellen dat het Duitse gerecht in de – zogenaamde - "oorlog tegen terrorisme" uitgebreid gebruik maakt van deze geheime processen. Een mogelijke verwijzing naar de Europese Conventie voor de Mensenrechten zal tevergeefs zijn, want artikel 6 ervan houdt een gelijkaardige regeling in; trouwens, artikel 15 van de Conventie laat de opheffing toe van bijna alle regels van de Conventie in geval van een noodtoestand.

Dit betekent dat mensen die betrokken raken in het actief verzet tegen dit systeem zich moeten bewust zijn dat ook in Duitsland geheime processen mogelijk zijn. Natuurlijk, in het algemeen heeft het gerecht er belang bij zo openbaar mogelijk te werken tegen onze kameraden om ons angst aan te jagen, maar dit verandert niets aan de bovenvermelde regulaties.

Tegen de criminalisering van de anti-fascistische en anti-imperialistische strijd!
Voor vrijheid en rechtvaardigheid!

Thomas Meyer-Falk, z..zT. JVA-Z.3117, Schönbornstraße 32, D-76646 Bruchsal, Duitsland.

(Voor meer info over Thomas Meyer-Falk, zie onze site.)