arch/ive/ief (2000 - 2005)

boerenstrijd voor een GGO-vrije landbouw
by liesbeth janssens Friday March 22, 2002 at 05:39 PM
janssensliesbeth@hotmail.com

Op woensdag 17 april voeren andersglobalisten wereldwijd actie voor een duurzame landbouw, voor het behoud van de biodiversiteit en tegen het gebruik van genetisch gemanipuleerde organismen (GGO's) in de landbouw.

De internationale boerenbeweging Via Campesina heeft deze symbolische datum uitgeroepen tot dag van de boerenstrijd: zes jaar geleden werden 19 landloze boeren door regeringstroepen vermoord tijdens een protestactie in Braziliƫ. Dit jaar vindt in april bovendien een VN-conferentie over het Biodiversiteitsverdrag plaats in Den Haag (NL), waar intellectuele eigendom en GGO's hoog op de agenda zullen staan.
De Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming (JNM) Milieu Actie Forum (MAF) en Jong Agalev Gent roepen op om het wereldwijde protest mee een gezicht te geven. Door de liberalisering van de landbouwsector en de agressieve verspreiding van GGO's worden landbouwers immers vastgekluisterd aan de macht van agrochemische bedrijven. Duurzame landbouw, voedselzekerheid en boerengemeenschappen zelf worden door de industriƫle GGO-landbouw in hun voortbestaan bedreigd. In tientallen landen zullen op 17 april milieuactivisten en landbouwers op straat komen om de neoliberale globalisering een halt toe te roepen en de controle over genetische hulpbronnen terug te eisen. Tegen patenten op leven en tegen de macht van bedrijven over voedsel en landbouw.