arch/ive/ief (2000 - 2005)

De leider van de Boliviaanse boeren-producenten van het cocablad in België
by zumbi Friday March 22, 2002 at 04:40 PM
fleveque@brutele.be

VERZET IN WAARDIGHEID: DE STRIJD VAN DE BOLIVIAANSE COCABOEREN

De strijd van de Boliviaanse producenten van het cocablad tegen het verbod op verbouw en verkoop van coca heeft de afgelopen maanden tot zware botsingen met politie en leger geleid, met minstens 14 doden en 80 gewonden als resultaat. Tevens zijn meer dan 60 boerenleiders zonder vorm van proces vastgezet en is een van hen, Evo Morales, vanwege zijn militante steun aan het boerenverzet zijn parlamentszetel ontnomen.

De incidenten zijn verergerd sinds de Boliviaanse regering, op aandrang van de Verenigde Staten, heeft besloten de verbouw van cocabladeren volledig uit te roeien. Dat besluit betekent de ondergang van duizenden boerengezinnen, die geen andere optie hebben dan coca te telen, gezien de mislukking van vervangingsprogramma’s en het gebrek aan ingrijpende landhervormingen. Het druist ook in tegen de geschiedenis en de cultuur van de volkeren van de Andes.

Het drugsbeleid van de Verenigde Staten, dat aan heel Latijns Amerika wordt opgedrongen, leidt niet alleen tot zinloos bloedvergieten, het is ook hypocriet: het raakt niet aan de oorzaak van de problemen van de inheemse en boerenbevolking van Bolivia, zijnde een falend landbouwbeleid.

Het cocablad is een symbool van de volkeren van de Andes. Uitroeiïng is een aanslag op hun identiteit.

VERZET IN WAARDIGHEID
DE STRIJD VAN DE BOLIVIAANSE COCABOEREN

EVO MORALES,
President van de overkoepelende raad van boerenorganisaties uit de Chapare

Kandidaat voor het presidentschap van Bolivia

in BRUSSEL
Zaterdag 23 maart, 14.00 u.
Place Rouppe,3
1000 Bruxelles
(Pré)Metro Anneessens

ORGANISATOREN:
VIA CAMPESINA - COORDINATION PAYSANNE EUROPEENNE (membre de VIA CAMPESINA) - EUROPEAN NGO COUNCIL ON DRUGS AND DEVELOPMENT - OXFAM-SOLIDARITE-SOLIDARITEIT - COMITE DANIEL GILLARD - SERPAJ - EUROPA - SOCIALISME SANS FRONTIERES - BOLIVIACENTRUM ANTWERPEN - ASSOCIATION CULTURELLE URUGUAYO-ARGENTINA (ASCUA) - COORDINATION DES COMITES OSCAR ROMERO - CENTRO SOCIO-CULTURAL BOLIVIA (CESCUBOLIVIA) - COORDINATION CONTRE L'IMPUNITE ET POUR LA DEMOCRATIE EN AMERIQUE LATINE (CIDAL)

Contact:

Comité de défense des Droits humains "Daniel Gillard"

Frédéric Lévêque ( GSM 0475/79-38-72)

Tél/fax: 32(0)2/648-51-18

d.gillard@skynet.be