arch/ive/ief (2000 - 2005)

4 mei: roze zaterdag
by yvan Tuesday March 19, 2002 at 02:47 PM
yvan.brys@advalvas.be

Op zaterdag 4 mei zullen duizenden homo's, lesbiennes, bi's (holebi's, noemt men dat tegenwoordig) en al wie met hen sympathiseert door de straten van Brussel trekken. De organisatoren (BLGP, Belgian Lesbian & Gay Pride) publiceren zoals gewoonlijk een eisenplatform. Ondanks het optimisme dat in hun tekst doorklinkt blijven de eisen stuk voor stuk in het platform staan wegens nog niet gerealiseerd. Redenen genoeg om op 4 mei massaal aanwezig te zijn.

De voorbije jaren is er in België belangrijke vooruitgang geboekt bij het wegwerken van vooroordelen en het bevorderen van gelijke rechten voor holebi's.

Belgian Lesbian and Gay Pride 2002 zal hopelijk in een feeststemming verlopen vermits het federale parlement op dit ogenblik bezig is met de behandeling van zowel de anti-discriminatiewet als de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht.

Wij roepen alle partijen dan ook op zowel de anti-discriminatiewet als de openstelling van het huwelijk zonder verder uitstel goed te keuren.

Beide wetten zijn belangrijk, maar er is daarnaast nog veel werk. Daarom blijft de holebi-beweging ijveren voor een actief gelijke-kansenbeleid op alle bestuursniveaus en voor een regelgeving die rekening houdt met de diversiteit die er bestaat in samenlevingsvormen. Verder blijven we solidair met diegenen die ijveren voor gelijke rechten voor holebi's daar waar die rechten nog veraf zijn.

beleid

federale overheid

1 kinderen in een holebi-gezin

Het krijgen, adopteren en opvoeden van kinderen door holebi-paren moet bij wet worden erkend.

Voor kinderen die opgroeien in holebi-gezinnen en die niet geadopteerd worden omdat het kind nog andere ouders heeft, moet er een juridische omkadering komen van de band tussen kind en zorgouder over onder meer erfrecht, onderhoudsgeld, zorg en vertegenwoordigingsbevoegdheid om de band tussen kind en zorgouder te versterken zonder de band met de oorspronkelijke ouders te verbreken.

2 anti-discriminatiebeleid

De federale overheid moet ervoor zorgen dat de anti-discriminatiewet, eens van kracht, consequent wordt toegepast. Dit betekent onder meer voldoende middelen voorzien voor het Centrum voor Gelijkheid van Kansen dat op de naleving van de anti-discriminatiewet moet toekijken.

3 internationale erkenning huwelijk voor holebi's

De federale overheid moet ervoor zorgen dat het huwelijk voor paren van gelijk geslacht, eens van kracht, internationaal wordt erkend, omwille van het vrij personenverkeer, in de eerste plaats binnen de Europese Unie.

Het huwelijk voor paren van gelijk geslacht moet bovendien niet alleen toegankelijk zijn voor Belgen maar ook voor buitenlanders.

4 strafrechtelijk beleid

De vage begrippen ‘ontucht' of ‘openbare zedenschennis' moeten in de wet duidelijk gedefinieerd worden zodat ze bij het strafrechtelijk of politioneel beleid niet meer misbruikt kunnen worden om seksualiteitsbeleving tussen instemmende seksuele meerderjarigen van gelijk of verschillend geslacht te vervolgen en te bestraffen.

5 europa

De federale overheid moet zorgen dat de Europese bindende richtlijn tegen discriminatie op alle maatschappelijke domeinen uitgebreid wordt naar alle gronden van discriminatie, waaronder seksuele geaardheid.

vlaamse overheid

6 een geïntegreerd Vlaams gelijkekansenbeleid

De Vlaamse overheid moet het gelijke-kansenbeleid voor holebi's verder uitwerken op al haar bevoegdheidsdomeinen, in het bijzonder: Onderwijs, Welzijn, Gezondheid, Jeugd en Allochtonenbeleid. Dit beleid moet een bekommernis zijn van de hele regering en niet alleen van de minister van Gelijke Kansen.

De Vlaamse overheid moet zorgen voor een structurele ondersteuning van de holebi-verenigingen en ze moet middelen vrijmaken voor sensibiliseringsacties, structurele maatregelen en wetenschappelijk onderzoek in verband met homoseksualiteit.

lokale overheden

7 een gelijkekansenbeleid in iedere stad, gemeente of provincie

Iedere stad, gemeente of provincie moet een beleidsverantwoordelijke (schepen of gedeputeerde) aanstellen die expliciet verantwoordelijk is voor het lokale holebi-gelijke-kansenbeleid.

Iedere stad, gemeente of provincie moet een holebi-gelijke-kansenbeleid uitwerken dat erop gericht is de discriminatie van holebi's door de bewoners en het personeel van de gemeente te voorkomen, de zelforganisatie van holebi's te ondersteunen, de zichtbaarheid van holebi's in de gemeente te vergroten en de vanzelfsprekendheid van heteroseksualiteit te doorbreken.

8 objectieve informatie over homoseksualiteit in het onderwijs

Het thema homoseksualiteit moet deel uitmaken van de ontwikkelingsdoelen, eindtermen en het leerplan van het basis- en secundair onderwijs en van alle opleidingen voor leraar of professionele hulpverlener: verpleegkundige, arts, maatschappelijk assistent, psycholoog, enz.

9 volwaardig en geïntegreerd aids-beleid gericht op preventie en hulpverlening

De belangrijkste doelgroepen moeten kunnen deelnemen aan de uitwerking van het aids-beleid.

Aids-preventie en dienstverlening moeten voor iedereen vlot beschikbaar zijn onafhankelijk van leefstijl, identiteit of seksuele geaardheid.

Onderwijs en gezondheidszorg moeten voorzien in aids-preventie en zorg met specifieke, positieve aandacht voor homoseksualiteit.

Organisaties die zich bezighouden met aids-preventie of met zorg en begeleiding van mensen met hiv of aids moeten door de overheid blijvend financieel worden ondersteund.
De overheid en de farmaceutische industrie moeten voor iedereen een optimale beschikbaarheid en betaalbaarheid van gepaste aids-medicatie verzekeren.

solidariteit

10 internationale solidariteit

Alle personen die wegens hun seksuele geaardheid van hun vrijheid beroofd, vervolgd, veroordeeld of gefolterd worden, moeten internationaal erkend worden als politieke gevangene.

Seksuele geaardheid moet erkend worden als grond om asiel te verkrijgen.
Alle teksten, verdragen of internationale richtlijnen die discriminatie verbieden moeten seksuele geaardheid expliciet opnemen als grond van ongeoorloofde discriminatie.

De overheden moeten de gelijke behandeling van holebi's meenemen in onderhandelingen en contacten met landen waar homoseksualiteit nog strafbaar is of vervolgd wordt.

11 solidariteit met holebi's binnen geloofsgemeenschappen

De holebi-beweging is solidair met ieder die ijvert voor de erkenning van een volwaardige seksualiteitsbeleving van holebi's door hun geloofsgemeenschappen of levensbeschouwelijke overtuigingen.

12 solidariteit met andere groepen

Elke vorm van discriminatie moet worden bestreden. Daarom ondersteunen holebi's de strijd tegen elke vorm van discriminatie op basis van o.a. geslacht, afkomst, leeftijd, handicap, ziekte, serostatus of seksuele geaardheid.