arch/ive/ief (2000 - 2005)

NSV valt SAP-militant aan
by David Dessers Thursday March 07, 2002 at 10:30 AM
sap-pos@freegates.be 02/523.40.23 Plantinstraat 29, 1070 Brussel

Gent- Op dinsdag 5 maart werd Thomas Weyts, militant van de Socialistische Arbeiderspartij (SAP) aangevallen door een vijftal extreem-rechtse militanten van de Nationalistische Stundentenvereniging (NSV), de studentenorganisatie die samenwerkt met het Vlaams Blok. Thomas Weyts stond die avond SAP-pamfletten uit te delen voor een vormingscyclus over ‘Verzet in tijden van globalisering' aan het studentenhuis De Brug.

De NSV'ers vielen de SAP-militant aan, maakten zijn pamfletten en rugzak afhandig en sloegen hem vervolgens in elkaar. Daarna sloegen ze op de vlucht. Thomas Weyts werd met lichte verwondingen door een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Eén van de daders werd gevat door de politie. Tegen hem loopt nu een klacht wegens ‘diefstal met geweld in bende'.

De NSV staat reeds jarenlang gekend omwille van haar gewelddadige acties tegen linkse en progressieve militanten. SAP-militanten zijn al evenveel jaren het mikpunt van deze extreem-rechtse en fascistische haat. De SAP vindt het dan ook schandalig dat deze gewelddadige bende toestemming heeft gekregen om vanavond haar haatdragende en racistische boodschap uit te dragen tijdens een betoging door de Gentse straten.

De SAP roept op tot brede eenheid van links in de strijd tegen het fascisme. Linkse organisaties moeten, over de meningsverschillen heen, elkaars militanten beschermen en verdedigen tegen deze vormen van geweld. De SAP roept op om vanavond deel te nemen aan de verschillende initiatieven gericht tegen de NSV-manifestatie in Gent. Om 19.00u. vertrekt er een tegenbetoging aan 't Zuid (org: Blokbuster), op hetzelfde moment gaat er in het Baudelopark een antiracistisch feest van start (org: United Colours Comittee). No Pasaran!

Thomas Weyts kan gecontacteerd worden op het nummer: 0497/93.33.01